Skip to main content
Ana Brnabić

Brnabić: Rast plata i penzija realan ove godine

Foto:Tanjug/Sava Radovanović
Premijerka Srbije očekuje da rast BDP-a bude 3,5 odsto

Imamo odlične pokazatelje i rast plata i penzija je realan ove godine, izjavila je večeras premijerka Srbije Ana Brnabić za RTS. 

Brnabić očekuje da rast BDP-a bude 3,5 odsto i navodi da su veći privredni rast, povećanje plata i penzija ciljevi i novog programa "čuvarkuća", koji se predviđa sa MMF-om. 

Ona je dodala da će naredni sastanak delegacije Srbije s MMF-om biti održan od 20. do 22. aprilu Vašingtonu. 

Ana Brnabić
Foto: Reuters

- Tamo će biti ministar finansija Dušan Vujović i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković. Onda će oni posetiti Beograd sredinom maja, kada treba da finalizujemo taj dogvoor, da bi u julu išli na odbor MMF i nadam se potpisali ovaj aranžman - rekla je Brnabić. 

Na pitanje na koliko bi potpisali aranžman, ona je rekla da se razmišlja da li na dve ili tri godine.

- Ja sam pre za aranžman na tri godine, ali to ćemo dogovoriti sredinom maja - rekla je Brnabić.  Ona je dodala da bi novi aranžman "čuvarkuća" podrazumevao uglavom savete, a manje kontrolu.

- Dobro je da imamo tu vrstu nekog kontrolnog meganizma, koji daje dosta dobar pravac i razmišljanja investitorima - rekla je Brnabić.

Upozorenje za vozače: Oprez zbog najavljenog snega

Brnabić je naglasila da su dogovoreni glavni ciljevi novog programa "čuvarkuće" - prvi je veći privredni rast, a drugi veće plate i veća primanja za građane Srbije.  Ističe da je realno da dođe do rasta plata i penzija ove godine, jer su, kaže, pokazatelji odlični.

- Mislim da je apsolutno realan rast ove godine. Mi u ovom trenutku imamo odlične pokazatelje i BDP od 4, 2 odsto u januaru. Ja sad očekujem podatke za februar, pored toga imamo suficit u budžetu, javni dug i dalje pada, sada nešto malo više od 57 odsto - rekla je ona.

Dodala je da očekuje i uplatu za koncesiju za Aerodrom "Nikola Tesla". 

Ministar Đorđević poručio: Želimo da promenimo demografsku sliku Srbije

- Očekujem dosta povoljnu sliku BDP-a, stanogradnju za bezbednosne sturkture, gde imamo dosta dobar pomak. Nadam se da će se postići rast koji je planiran od 3,5 odsto, ako bude više - tim bolje, ali cilj je da u budućnosti bude četiri odsto i viši - rekla je Brnabić. 

Ističe da sa optimizmom gleda na narednu nedelju.

- Ispred nas je važna nedelja. Dvaesetog marta otvara se prva digitalna farma u regionu, Srbija će u tome biti lider, potpisivanje sa koncesionarom za aerodrom i početak rešavanja pitanja za Agrokor - navela je Brnabić.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
32 Beograd