Skip to main content
Ana Brnabić

Brnabić sa Tasovcem: Kulturno nasleđe nije stvar samo prošlosti, već i budućnosti - DIGITALIZACIJA svih institucija

Centar za digitalne humanističke nauke

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić razgovarala je danas sa Tomom Tasovcem, predsedavajućim Komitetu nacionalnih koordinatora Digitalne infrastrukture za umetnost i humanistiku (DARIAH-EU), o značaju novih tehnologija u proučavanju kulturnog nasleđa. 

Predsednica Vlade čestitala je beogradskom Centru za digitalne humanističke nauke, koji je nedavno, kao deo konzorcijuma u kome učestvuju ustanove iz 15 zemalja, osvojio grant iz programa Horizont 2020 u vrednosti od 5 miliona evra za izgradnju Evropske leksikografske infrastrukture.

Premijerka Brnabić je istakla da Vlada Srbije intenzivno podržava digitalizaciju, pre svega kao preduslov za razvoj efikasne državne uprave, ali i kao nameru da srpsko društvo u budućnosti postane društvo inovacija i kreativnosti. 

Tasovac je upoznao predsednicu Vlade sa evropskim projektima iz domena digitalne humanistike i naporima koje institucije širom Evrope ulažu u razvoj tehnologija, standarda i procesa za izučavanje jezika, književnosti i drugih humanističkih nauka. Horizont 2020 je, prema njegovim rečima do sada najveći program Evropske unije za istraživanja i inovacije sa budžetom od skoro 80 milijardi evra koje će biti uložene u periodu od sedam godina (2014 – 2020. godina).

Na sastanku je zaključeno da kulturno nasleđe nije stvar samo prošlosti, već i budućnosti i da je za institucije u Srbiji neophodno da se što brže uključe u proces digitalizacije oslonjajući se na najbolje primere svetske prakse.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd