fbpx
Skip to main content
Ana Brnabić

Brnabić o Fijatu: Tu sam za radnike, ne i Štrajkački odbor koji traži NEMOGUĆE

Štrajkački odbor traži neto zaradu 45.000

Vlada Srbije će nastaviti da se bori za radna mesta u Fijatu, ali sumnja u dobre namere Štrajkačkog odbora koji traži da im vlada garantuje netu zaradu od 45.000 dinara, a to je nemoguće ispuniti, kaže premijerka Ana Brnabić.

Odlazak Fijata iz Srbije?! Najgori mogući scenario!

Sa direktorom Fijata pričali i Vučić i Brnabić, veruje se da će štrajk uskoro biti okončan

Zbog toga kaže - hajde da razgovaramo, te da je tu za radnike, ne i za Štrajkački odbor, ali da Vlada svakako neće odustati od Fijata. 

Brnabić je danas na konferenciji za novinare, a posle sastanka sa HBIS grupom, rekla da će se vlada za Fijat boriti kao što se borila za Železaru Smederevo, ali da štrajkaeki odbor traže nemoguće, odnosno ono što vlada ne može da ispuni. 

- Vlada zakonski ne može da garantuje da minimalna neto zarada bude 45.000 dinara - pojasnila je premijerka.

Dodala je da su štrajkači ispostavili vladi i novi zahtev, a to je da dobiju 20.000 dinara kao naknadu što su štrajkovali, što je, kaže, takođe nemoguće ispuniti.

Fijat
Fijat
Foto: Profimedia

Brnabić ističe da bez obzira na sve ostaje spremna za razgovore sa radnicima kada god oni odluče. 

Podsetila je takođe da je uspeh u Železari Smederevo jasna poruka i rukovodstvu Fijata - da vlada neće odustati kao što nije odustala ni od železare.

- Smederevo je fantastičan primer da u vladu treba da se veruje i da će vlada obaćanja ispuniti i da će zaleći za svoje randike. I kada niko ne veruje u budućnost vlada veruje - poručila je Brnabić.

Navodeći da je sa Štrajkačkim odborom razgovarala kad god su hteli, da se to dešavalo i iza ponoći, Brnabić je primetila da je nekorektno što se nakon toga pojavi saopštenje tog istog odbora o tome kako vlada razgovara sa radnicima preko medija. 

Fijat
Fijat
Foto: Profimedia

- I tu smo bili toleranti, oćutali smo i dali novu šansu - rekla je premijerka te poručila da upravo zato sada hoće da razgovara sa radnicima.

Vlada je, kako je napomenula, pristala da izađe u susret u vezi sa svim zahtevima radnika, ali ne može da garantuje koliki će biti procent povećanja plata, zbog čega se ona pita postoji li dobra namera u potezima štrajkača. 

Podseća, naime, da su sindikati vodili pregovore od 9. do 21. juna o novom kolektivnom ugovoru, te da su ih sami napustili i odlučili da počnu štrajk. 

Podseća i da se jedan sindikat nije ni odazvao na razgovor sa vladom niti je dao bilo kakvo objašnjenje.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
3 Beograd