fbpx
Skip to main content
Ana Brnabić

Brnabić: U paralelnoj stvarnosti Junajted medije OEBS uvodi verbalni delikt u Srbiju

Foto: Profimedia
S obzirom na to da Junajted medija već neko vreme negativno piše o Evropskoj uniji, s obzirom na to da nisu pristali na ucene Dragana Đilasa u vezi sa izbornim uslovima i njegovim povratkom na vlast, na red je izgleda došao i OEBS

Iako su građani Srbije navikli da mediji u vlasništvu Junajted grupe bezočnom propagandom napadaju svaki potez bilo koga, koji nije u skladu sa njihovim biznis planom, juče su ipak se čini, pomerili sopstvene standarde.

SASTANAK SA AMBASADORKOM UJEDINJENOG KRALJEVSTVA: Vučić razgovarao sa Šan Makleod (FOTO)

SASTANAK SA AMBASADORKOM UJEDINJENOG KRALJEVSTVA: Vučić razgovarao sa Šan Makleod (FOTO)

OPROŠTAJNA POSETA AMBASADORA ALŽIRA: Predsednik Vučić primio u predsedništvu Abdelhamida Šebšuba (FOTO)

OPROŠTAJNA POSETA AMBASADORA ALŽIRA: Predsednik Vučić primio u predsedništvu Abdelhamida Šebšuba (FOTO)

Dačić: Svi će izaći na izbore, shvatili su da je bojkot bio greška

Dačić: Svi će izaći na izbore, shvatili su da je bojkot bio greška

Oni su, naime, optužili vlast da uvodi verbalni delikt u Srbiju, sve u razgovoru sa nezavisnim ekspertima među kojima se našao i sudija Apelacionog suda Miodrag Majić.

"Sitnica" koja im je promakla jeste da je analizu i predlog izmena krivičnog zakona uradio OEBS – Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju. Ukoliko u Junajted mediji ne znaju, u to je najveća nevladina organizacija na svetu, i međunarodno ime je OSCE i njeni ciljevi su pomoć u izgradnji jakih, nezavisnih, odgovornih i efikasnih demokratskih institucija. Prema navodima na njihovom sajtu, "oni rade sa Vladinim institucijama, civilnim društvom i medijima u oblastima vladavine prava i ljudskih prava, sprovođenja zakona, demokratizacije i razvoja medija. Takođe, sarađuju sa drugim misijama u regionu na zajedničkim projektima i inicijativama."

Premijerka Brnabić istakla je jutros da kada pročita takve vesti ima utisak da deo medija u vlasništvu Dragana Đilasa živi u paralelnoj stvarnosti.

- U Radnoj grupi  za bezbednost i zaštitu novinara, učestvuju novinarska udruženja, Delegacija Evropske unije u Srbiji, OEBS, Norveška ambasada, Konrad Adenauer fondacija.... Upravo je OEBS je inicirao jednu analizu Krivičnog zakonika, sa našim najviđenijim pravnicima i oni su tu analizu i platili. Onda su izneli rezultate i predloge te analize, na sastanku Radne grupe, saslušali smo, pitali smo novinarska udruženja da li se slaži da bi to pojačalo zaštitu novinara i svi su rekli "DA", mislimo da bi to bila velika stvar za Srbiju. Onda sam zamolila OEBS da se vidi sa NUNS-om, NDNV-om i svim novinarskim udruženjima koji su napustili Radnu grupu. Svi oni su takođe bili oduševljeni - izjavila je Brnabić. 

- Onda sam bila naivna i rekla ministarstvu pravde da zbog bezbednosti novinara i u cilju jasne opredeljenosti da je Srbija ozbiljna zemlja koja će učiniti sve da zaštiti medijske radnike, ne čekaju ostale izmene krivičnog zakonika, već da krenemo u javnu raspravu za izmenu po tačkama koje je predložio OEBS. I onda, vi pročitate ovako nešto, što zaista nema nikakve veze sa istinom ni stvarnošću u kojoj živimo - navela je premijerka. 

Ostaje nejasno zašto u tekstovima Junajted medije ovoga puta nije bilo sagovornika iz medija, novinarskih udruženja na koje se ovaj zakon i odnosi. Verovatno zato što bi i oni sami naveli da su oni glasali za te izmene i da je to i njihovom interesu. S obzirom na to da Junajted medija već neko vreme negativno piše o Evropskoj uniji, s obzirom na to da nisu pristali na ucene Dragana Đilasa u vezi sa izbornim uslovima i njegovim povratkom na vlast, na red je izgleda došao i OEBS. Kako će predstavnici ove renomirane međunarodne organizacije reagovati na optužbe "objektivnih" i "nezavisnih" medija da uvodi verbalni delikt u Srbiji, ostaje da se vidi.

 

Vremenska prognoza
Snow
-0 Beograd