fbpx
Skip to main content
Dragutin Dimčevski

"Budućnost nam donosi RAD, A NE RAT": Junak sa Košara obratio se SVIM GRAĐANIMA SRBIJE! (FOTO)

Tanjug/​Dragan Kujundžić
U prestonicu na skup "Budućnost Srbije" prema poslednjim podacima stiglo je 150.000 ljudi

Miting Budućnost Srbije okupio je više od 150.000 ljudi. Kompletno je popunjen prostor od Pravnog fakulteta, preko Bulevara Aleksandra Karađorđevića, Takovske i Kralja Milana, zatim ceo Pionirski park, preko Trga Nikole Pašića do Terazija. Čini se da je ovaj prostor suviše mali iza građane koji su došli da pozdrave Aleksandra Vučića i Srbiji. 

"JAKE SRBIJE TREBA DA SE PLAŠE SAMO SRPSKI NEPRIJATELJI": Ivica Dačić POSLAO PORUKU SVETU sa skupa Budućnost Srbije!

"JAKE SRBIJE TREBA DA SE PLAŠE SAMO SRPSKI NEPRIJATELJI": Ivica Dačić POSLAO PORUKU SVETU sa skupa Budućnost Srbije!

"Nije bitno za šta si, nego PROTIV ČEGA SI!": Ana Brnabić POZDRAVILA JAKU I JEDINSTVENU SRBIJU! (FOTO)

"Nije bitno za šta si, nego PROTIV ČEGA SI!": Ana Brnabić POZDRAVILA JAKU I JEDINSTVENU SRBIJU! (FOTO)

"Tata vas mnogo voli" Vučić uoči mitinga poslao EMOTIVNU PORUKU svojoj deci (FOTO/VIDEO)

"Tata vas mnogo voli" Vučić uoči mitinga poslao EMOTIVNU PORUKU svojoj deci (FOTO/VIDEO)

Potpukovnik u penziji Dragutin Dimčevski, zamenik komandanta 53. graničnog bataljona i komandujući u reonu karaule Košare u vreme bitke.

 - U godini u kojoj obeležavamo 20 godina od početka NATO agresije pripala mi je velika čast da podelim sa vama, sa svim građanima naše hrabre, nepokolebljive, ponosne Srbije sećanje na hrabre junake koji su položili svoj emalde živote na oltar otadžbine, za našu Srbiju - naveo je Dimčevski.

Kako dodaje, Košare su naša vojnička i duhovna vertikala, primer kako se brani otadžbina u krajnje nepovoljnim uslovima. 

Dragutin Dimčevski
Tanjug/​Dragan Kujundžić

- Junaci sa Košara, mladići koji su u to vreme imali 18, 19 i 20 godina bili su snaga naše herojske borbe. Kada je situacija izgeldala bezizlazno, vonici sa Košara iskazali su umešnost, solidarnost i junaštvo. Od početka bitke na Košarama neprijateljske akcije su pokušale da slome našu odbranu i stvore uslove za prodor na KiM. Nakon 20 godina od napada NATO-a želim da poručim da je Srbiji više nego ikada potreban mir i jednistvo. Mi vojnici znamo šta je rat. Treba učiniti sve da nam budućnost gradi rad. Želimo jedinstvenu i hrabru Srbiju, kao što su bili njeni borci sa karaule Košare. I danas, ako bude potrebno, branićemo Srbiju istom hrabrošću – izjavio je Dimčevski i zahvalio se Vučiću što je bombardovanje nazvao pravim imenom – agresijom.

- Naše svetinje su se borili, krvlju svojom branili naši preci još od 1389 godine, to ne smemo nikad zaboraviti – rekao je Dimčevski. 

Prema njegovim rečima, po cenu života ne smemo zaboraviti, branili smo pravo za život, ljudsko dostojanstvo, u borbama za košare 108 vojnika je dalo živote njih srbija neće zaboraviti.

- Boli nas to što smo ratovali protiv naših saveznika i protiv onih koje smo oslobađali u ratovima, oslobodili smo naš kopneni i vazdušni proctor i tako omogućili agresiju na našu zemlju. kao hrišćani ćemo oprostiti, ali nikada nećemo zaboraviti – istakao je Dimčevski.  

Na skupu "Budućnost Srbije" ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu prikazan je i kratak film o bici na Košara. Ova bitka, koja je trajala od 9. aprila do 10. juna 1999, i u kojoj je poginulo 108 vojnika i starešina, vođena je između pripadnika Vojske Jugoslavije i pripadnika terorističke, takozvane Oslobodilačke Vojske Kosova. Bitka je vođena na karauli Košare, na samoj granici SR Jugoslavije i Albanije.

Sve o današnjem danu možete pratiti UŽIVO NA NAŠEM BLOGU.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
-3 Beograd