fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

ČAST ZA SRPSKE VELIKANE: Predsednik Vučić podnosi inicijtivu da Ćosić i Ekmečić dobiju ulice!

Foto: Profimedia/ilustracija
Presednik Srbije Aleksandar Vučić podneće u svojstvu građanina inicijativu Skupštini grada Beograda da dvojica akademika - pisac Dobrica Ćosić i istoričar Milorad Ekmečić dobiju ulice u Beogradu.

Procedura nalaže da se predlog podnese Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda, nakon čega se razmatra, a potom šalje na mišljenje Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, nakon čega konačnu odluku donosi Skupština grada.

Podrška predsedniku za kampanju "Budućnost Srbije": Tako gde je narod Srbije tamo je i Vučić!

Predlog mora da sadrži kraću biografiju i obtazloženje zašto se predlaže, a uslov je da je od smrti osobe prošlo najmanje tri godine.

Za lokaciju će se najverovatnije u obzir uzeti ulice nazvane po toponimima iz država bivše Jugoslavije.

Dobrica Ćosić (Velika Drenova 1921. - Beograd 2014) bio je čuveni srpski pisac, politički i nacionalni teoretičar. U književnost ulazi 1951. delom "Daleko je sunce". Posle toga slede "Koreni" za koje je dobio NIN-ovu nagradu, "Deobe", "Vreme smrti" "Vreme zla", "Vreme vlasti"...

Dobrica Ćosić
Dobrica Ćosić
Foto: Profimedia

Kao član državne delegacije, bio je Titov saputnik na brodu "Galeb", kojim su obilazili afričke zemlje. Posle se razišao sa Titom i postao jedan od njegovih najvećih opozicionara.

U pristupnoj besedi SANU 1970. rekao je čuvenu rečenicu: "Srpski narod dobijao je u ratu, a gubio u miru". Rešenje kosovskog problema video je u podeli Kosmeta. Ćosić je nazivan i "ocem nacije".

Haški tribunal ne mari za ljudska prava: Šešelj ponovo na udaru, ODUZETO MU PRAVO NA ŽALBU

Milorad Ekmečić (Prebilovci 1928. - Beograd 2015) bio je poznati istoričar, akademik i član Senata Republike Srpske. U Drugom svetskom ratu Ekmečić je izgubio 78 članova porodice. Nakon što je završio studije opšte istorije na Sveučilištu u Zagrebu, izabran je za asistenta na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gde je radio kao profesor sve do izbijanja rata 1992. godine. Hapsile su ga muslimanske "Zelene beretke", bio je u kućnom pritvoru, a uspeo je da tajno prebegne na teritoriju Republike Srpske. Nakon toga je do penzionisanja 1994. bio redovni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Objavio je čuveno delo "Između klanja i oranja. Istorija Srba u novom veku (1492-1992)", pozajmivši ovaj naslov od Ive Andrića, koji je u tim rečima sažeo istoriju jednog naroda.

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
9 Beograd