fbpx
Skip to main content
Nebojša Stefanović

ČELIČNO PRIJATELJSTVO KINE I SRBIJE: Stefanović i Kedži potpisali važan memorandum (FOTO)

Foto: MUP Srbije
"Kinu i Srbiju povezuje čelično prijateljstvo, kao i razumevanje i podrška u pitanjima koja su od najznačajnih nacionalnih interesa".   

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je danas, nakon sastanka u Beogradu sa ministrom javne bezbednosti Narodne Republike Kine Džao Kedžijem, da Kinu i Srbiju povezuje čelično prijateljstvo, kao i razumevanje i podrška u pitanjima koja su od najznačajnih nacionalnih interesa.   

- Izrazio sam i ovom prilikom veliku zahvalnost ministru Kedžiju za podršku koju je Kina pružila Srbiji u očuvanju našeg teritorijalnog integriteta. Kina je čvrsto stala na stranu Srbije i prilikom apliciranja takozvanog Kosova za članstvo u Interpol podržala naše strateške interese i zaštitila međunarodno pravo. Bila je uz Srbiju i tokom NATO agresije 1999. godine i u svim najtežim trenucima i na tome ćemo joj uvek biti zahvalni - rekao je Stefanović, ističući da Srbija čvrsto podržava politiku jedne Kine i da je to politika koju sprovode i podržavaju i predsednik Aleksandar Vučić i Vlada.

Nebojša Stefanović
Foto: MUP Srbije

Ministri Stefanović i Kedži danas su potpisali Memorandum o razumevanju između dva ministarstva o sprovođenju zajedničkih policijskih patrola, Dokument o saradnji u vezi sa osnivanjem zajedničke radne grupe i Pismo o namerama o donaciji. 

- Pored intenzivne ekonomske saradnje koja je obeležila odnose naše dve zemlje poslednjih nekoliko godina, imamo intenzivnu saradnju i na polju bezbednosti. Danas smo potpisali sporazume koji će, između ostalog, omogućiti i da naše zajedničke patrole tokom letnjih meseci u Beogradu budu na usluzi velikom broju kineskih državljana koji dolaze kao turisti. Drugi sporazum omogućiće formiranje zajedničke radne grupe, koja će sagledavati bezbednosne izazove i rešenja vezano za zajedničke projekte koji se sprovode na teritoriji Srbije u okviru inicijative „Pojas-put“ - rekao je Stefanović.

OGLASIO SE NAŠ AMBASADOR U EGIPTU: Nema sprskih turista među povređenima u Kairu

OGLASIO SE NAŠ AMBASADOR U EGIPTU: Nema sprskih turista među povređenima u Kairu

SNS IZBACIO NOVI SPOT: Sve se dešava u KOLIMA HITNE POMOĆI! (VIDEO)

SNS IZBACIO NOVI SPOT: Sve se dešava u KOLIMA HITNE POMOĆI! (VIDEO)

DS, ZZS i SDS se ujedinile u jedinstvenu Demokratsku stranku

DS, ZZS i SDS se ujedinile u jedinstvenu Demokratsku stranku

Kako je Stefanović istakao, teme sastanka sa ministrom Kedžijem bile su i saradnja u oblasti borbe protiv viskotehnološkog i organizovanog kriminala, zajedničke obuke pripadnika dva ministarstva, kao i zajedničke vežbe specijalnih jedinica i razmena iskustava u oblasti policijskog obrazovanja. Ministar je takođe podsetio i na projekat „Bezbedan grad“ koji se sprovodi u saradnji sa kineskim kompanijama i koji doprinosi povećanju bezbednosti naše zemlje.    

- Srbija ostaje pouzdan partner NR Kine u borbi protiv svih vidova kriminala, a saradnja naša dva ministarstva će biti još intenzivnija - rekao je Stefanović, koji se zahvalio ministru Kedžiju na poseti, koji je inače prvi ministar javne bezbednosti NR Kine koji je posetio Srbiju.

Ministar javne bezbednosti Kine Džao Kedži istakao je da je saradnja Srbije i Kine u različitim oblastima aktivna i intenzivna i da sveobuhvatno strateško partnerstvo dve zemlje neprekidno napreduje.

Nebojša Stefanović
Foto: MUP Srbije

On je ukazao da učestale posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Kine Si Đi Pinga predstavljaju temelj za  dalji razvoj međudržavnih odnosa i postavljanje strateških smernica.  

Kineski ministar naveo je, da je upravo polazeći od postignutih važnih konsenzusa za saradnju između dva predsednika koji su podržani od strane premijera dve zemlje, sa ministrom Stefanovićem vodio otvoren i sadržajan razgovor i potpisao tri dokumenta iz oblasti unutrašnjih poslova. Kedži je posebno istakao Dokument o saradnji koji predviđa osnivanje zajedničke radne grupe. 

- Institucije za sprovođenje zakona naše dve zemlje imaju odgovornost i dužnost da važne konsenzuse koje su predsednici naše dve zemlje postigli sprovedu u delo. Kina visoko ceni postignute rezultate i saradnju u oblasti sprovođenja zakona, što je važan deo bilateralnih odnosa i političkog poverenja između dve države - rekao je Kedži. 

Ministar Kedži istakao je da između dva ministarstva dugi niz godina postoje međusobno poverenje i podrška i da su dve strane razvile saradnju u oblasti izgradnje kapaciteta za sprovođenje zakona, borbe protiv transnacionalnog kriminala, kao i održavanju bezbednosti dva naroda. 

Bude jurnjava KAO U OTPISANIMA: Vučić otkrio kako izgleda kad pobegne obezbeđenju

Bude jurnjava KAO U OTPISANIMA: Vučić otkrio kako izgleda kad pobegne obezbeđenju

"Nešto radite i gradite..." Predsednik putem Instagrama poslao SNAŽNU PORUKU (VIDEO)

"Nešto radite i gradite..." Predsednik putem Instagrama poslao SNAŽNU PORUKU (VIDEO)

SELAKOVIĆ O SASTANKU U PATRIJARŠIJI: Ostrog nam je važan isto kao Dečani!

SELAKOVIĆ O SASTANKU U PATRIJARŠIJI: Ostrog nam je važan isto kao Dečani!

- Kineska strana visoko ceni i zahvalna je Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije na velikom trudu koje je uložilo u očuvanje ključnih projekata u okviru inicijative „Pojas i put“, kao i održavanje bezbednosti kineskih institucija i osoblja u Srbiji - rekao je Kedži. 

Kina je, kako je naveo Kedži, spremna da dalje produbljuje  saradnju sa MUP-om Republike Srbije u različitim oblastima, kako bi se zaštitila i pratila ekonomsko-trgovinska saradnja između Srbije i Kine. 


 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
0 Beograd