fbpx
Skip to main content
ana-brnabić

"Cilj je da Srbija bude među vodećim ekonomijama u Evropi" Brnabić: Privredni rezultati u 2020. bolji od očekivanih

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Brnabić navodi da je cilj da Srbija nema pad BDP-a u ovoj godini, što bi bio istorijski rezultat i verovatno najbolji ekonomski rezultat u Evropi

Ekonomski rezultati u 2020. bolji su od očekivanih, zaključak je sednice Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast BDP-a kojom je danas predsedavala premijerka Ana Brnabić.

Kako da uštediš za iPhone 11 Pro?

Kako da uštediš za iPhone 11 Pro?

Fakultet društvenih nauka dobio sedam akreditacija

Fakultet društvenih nauka dobio sedam akreditacija

"Hotijeve provokacije ne smeju ostati bez odgovora EU" Đurić: Sedam i po godina Priština odbija da omogući formiranje ZSO

"Hotijeve provokacije ne smeju ostati bez odgovora EU" Đurić: Sedam i po godina Priština odbija da omogući formiranje ZSO

Na sednici su analizirani najvažniji ekonomski rezultati, kao i napredak na najznačajnijim projektima za srpsku ekonomiju i zbog dobrih rezultata Ministarstvo finansija i Narodna banka Srbije revidirali su svoje procene rasta BDP-a za celu godinu na minus jedan odsto, sapšteno je iz vlade posle sednice Saveta.

- Cilj je da Srbija bude među vodećim zemljama i ekonomijama u Evropi po privrednom rastu u 2020. godini, a na dobrom putu smo putu - istakla je premijerka Brnabić.

Premijerka je dodala da će vesti da smo u prethodna tri kvartala ove godine postigli uspeh, imati značajne pozitivne efekte na našu privredu i ekonomiju.

Takođe, da su one još jedan dokaz da idemo u pravom smeru, a da reforme i vizija vlade daju rezultate, navela je Branbić.

U avgustu su rezultati bili bolji od očekivanih uprkos pandemiji izazvanom koranavirusom, saopšteno je iz vlade.

Takođe, Srbija je zabeležila značajan rast industrije od 4,2 odsto, dok su i rezultati u poljoprivrednom sektoru bolji od očekivanih, što znači da će ova godina verovatno biti rekordna u poljoprivrednoj proizvodnji.

Tržište rada nastavilo je stabilan rast, tako da je broj zaposlenih u avgustu bio veći za 1,8 odsto u odnosu na avgust prošle godine.

Takođe, iako je bio očekivan pad u broja stranih turista koji su posetili Srbiju, zabeležen je rast u sektoru turizma kod broja domaćih turista, sa više od 25 odsto.

Vlada Srbije, zajedno za predsednikom Republike Srbije, nastavlja da realizuje sve projekte koji, uprkos pandemiji, nisu prekidani.

S obzirom na pozitivan trend i brz oporavak privrede, cilj je da Srbija, uz efikasan nastavak planiranih projekata, nema pad BDP-a u ovoj godini, što bi bio istorijski rezultat i verovatno najbolji ekonomski rezultat u Evropi, navedeno je u saopštenju.

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
13 Beograd