fbpx
Skip to main content
Predrag Marić

Čovek kome je Srbija najviše verovala u nevoljama: Ko je bio Predrag Marić?

Foto: Media Centar
Načelnik Sektora za vanredne situacije i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Predrag Marić, preminuo je od koronavirusa.

Predrag Marić bio je dugo "prvi vatrogasac Srbije" i čovek kome se najviše verovalo u nevoljama i elementarnim nepogodama.

Rođen je 1964. godine u Smederevu, gde je završio osnovnu i srednju školu. Na Pravnom fakultetu u Beogradu diplomirao 1990. godine. Na istom fakultetu, 2009. godine završio je specijalističke studije "Terorizam, organizovani kriminalitet i korupcija".

Radni odnos u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije zasnovao je 1990. godine, u tadašnjoj Upravi za protivpožarnu i preventivnotehničku zaštitu. Tokom 2003. godine, raspoređen je na radno mesto načelnika Odeljenja za inspekcijski nadzor u tadašnjoj Upravi protivpožarne policije.

Prva Srpkinja sa doktorskom stipendijom na Notr Damu: Jelena proučava stvari koje su za Evropu misterija

Prva Srpkinja sa doktorskom stipendijom na Notr Damu: Jelena proučava stvari koje su za Evropu misterija

"NAJMLAĐA ŽRTVA JE ZLOSTAVLJANA PRE SAMO DVA MESECA" Advokat objasnio da li će Mikina žena biti predmet istrage

"NAJMLAĐA ŽRTVA JE ZLOSTAVLJANA PRE SAMO DVA MESECA" Advokat objasnio da li će Mikina žena biti predmet istrage

GORKA STVARNOST GLAVNOG JUNAKA FILMA "OTAC": Podneo sam 130 zahteva, ispunio sve što su tražili

GORKA STVARNOST GLAVNOG JUNAKA FILMA "OTAC": Podneo sam 130 zahteva, ispunio sve što su tražili

Od 2004. godine raspoređen je na radno mesto zamenika načelnika Uprave protivpožarne policije, a od 2005. na mesto načelnika Uprave protivpožarne policije.

Na radno mesto savetnika ministra unutrašnjih poslova raspoređen je 2006. godine, a 2007. godine imenovan je za pomoćnika ministra unutrašnjih poslova i načelnika Sektora za vanredne situacije. Na sednici Vlade 8. marta 2012. godine, mandat mu je produžen na dodatnih pet godina.

Odlikovan je ordenom Nacionalnog reda za posebne zasluge u rangu viteza francuske države za poseban doprinos prilikom izgradnje sistema zaštite i spasavanja i samog Sektora za vanredne situacije. Ukazom predsednika Republike Srbije za svoju predanost radu odlikovan je zlatnom medaljom za revnosnu službu 2011. godine.

Predrag Marić
FOTO: Youtube/Printscreen/ Novo jutro

Ugledna nagrada "Najbeograđanin" uručena mu je 2009. godine. Dobitnik je Prve nagrade povodom Dana Ministarstva unutrašnjih poslova 2004. godine za ostvarene rezultate u radu.

Autor je knjiga "Terorizam i organizovani kriminal", "Upravljanje vanrednim situacijama" i "Promet eksplozivnih materija", kao i priručnika "Upravno-inspekcijski nadzor u oblasti zaštite od požara".

Objavio je veliki broj stručnih radova i članaka iz oblasti vanrednih situacija. Predavao je na Kriminalističko-policijskoj akademiji u Beogradu na predmetu Sprečavanje i suzbijanje požara, havarija i eksplozija od 2010. godine.

Predrag Marić u široj javnosti ostaće upamćen i po danonoćnom angažovanju na terenu tokom katastrofalnih poplava 2014. godine, ali i ostalih prirodnih nepogoda koje su pogađale Srbiju u prethodnih više od 10 godina.

 

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd