Skip to main content
hg

"Irinej, siromah, ne zna mnogo" RASPOP MIHAILO ŽESTOKO IZVREĐAO SRBIJU I SPC

Foto: Youtube/Printscreen/Duklja - Zeta - Crna Gora
Dan posle Trojičidanskog sabora ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici oglasio se mitropolit nepriznate crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

On je o skupu ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja rekao da Hram "jesu Srbi napravili, ali, bogumi, našim novcem".

- Pa će i to doći na tapet, da se i o tome misli - kaže on.

Mihailo je izneo niz uvreda na račun patrijarha Irineja i SPC upoređujući njihove izjave sa kontejnerom, uz tvrdnje da SPC želi obnovu velike, etnički čiste Srbije. Otišao je tako daleko da je rekao da "Srbi hoće da ponove jednu vrstu Srebrenice".

Mila Đukanovića je, sa druge strane, nazvao "jednim od najboljih evropskih političara".

"Irinej ne zna mnogo"

Komentarišući oštre reakcije patrijarha Irineja i Beograda, miropolit Mihailo je rekao:

ODBIJEN ZAHTEV MILA ĐUKANOVIĆA! Srbi izvojevali pobedu

ODBIJEN ZAHTEV MILA ĐUKANOVIĆA! Srbi izvojevali pobedu

"Srpska crkva je stvorila Crnu Goru, a znaš li, Milo, ko su zapravo CRNOGORCI?!"

"Srpska crkva je stvorila Crnu Goru, a znaš li, Milo, ko su zapravo CRNOGORCI?!"

"SEDAM NOŽEVA" KOJE JE MILOV REŽIM "ZARIO U LEĐA" SRBIJI I SRBIMA: Gospodar života i smrti iz Podgorice SVAĐA bratske narode

"SEDAM NOŽEVA" KOJE JE MILOV REŽIM "ZARIO U LEĐA" SRBIJI I SRBIMA: Gospodar života i smrti iz Podgorice SVAĐA bratske narode

- Ovako mogu da kažem, iz kontejnera može svašta da izlazi. Srpski patrijarh Irinej, siromah, ne zna mnogo. On misli ako se nekome da vlast, da može da govori bilo šta. On, recimo, govori da je srpska republika u Bosni, srpska republika Srbije, a Crna Gora da je država Srbije!? Nikako da se otresu "velike Srbije" - obrazložio je mitropolit CPC.

Nadalje, dodaje kako "prema stanovištu SPC i države Srbije u osnovi Crnogorci nemaju ništa".

- Oni smatraju da je ovo srpska zemlja, srpska crkva, srpski jezik, srpska istorija, srpska politika, srpski su svi spomenici... Kao da smo mi neki došljaci. Samo što ne kažu da smo sa druge planete. A možda će i to reći. Njihov otac nacije Dobrica Ćosić je jednom dobro rekao, a to je da su "Srbi sve na laži dobili". Istina je. To se može dokazati - rekao je mitropolit CPC.

Prema njegovim tvrdnjama, ovakvi napadi na Crnu Goru mogu da upućuju na to "da hoće da ponove jednu vrstu Srebrenice i ovde".

- Srebrenica je završena. Srebrenica je danas sveta zemlja. Srebrenica je veliki genocid u historiji Balkana i Evrope. Srebrenica je primer i uzor da takva zla više ne činimo. A Srbi, ako to opet žele da rade, mogu na nekoj drugoj teritoriji. Balkan se, srećom, oslobodio od Srbije - naveo je on.

"Bilo im lepo pod Turcima"

Takođe se osvrnuo na odnos SPC prema islamu.

- Verujte, oni bi rado proterali i islam, i katoličanstvo, i jevrejstvo, da bi onda ovde bila čista srpska država. Bilo je to u planu od 30-ih godina prošlog veka. Tada je postojao plan isterivanja Albanaca sa Kosova pod naslovom "iseljavanje Arnauta". Dakle, nije prvi put da se tako ponašaju. Oni bi se trebali bolje ponašati prema islamu nego nama pravoslavnima, jer im je pod Turcima najbolje bilo. Bili su 500 godina pod velikom turskom imperijem na tri kontinenta. Bilo im lepo tamo, čoče - kaže mitropolit Mihailo.

"Đukanović jedan od najboljih evropskih političara"

Poglavar Crnogorske pravoslavne crkve smatra da je predsednik Milo Đukanović, kojeg naziva jednim od najboljih evropskih političara, i ranije znao suštinu odnosa Crnogorske pravoslavne crkve i države, ali da je čekao.

- Posle referenduma i posebno pre njega, da se to pitanje potegnulo došlo do obračuna, a i krvoprolića kao što je bilo u Bosni. Da nije znao da crkve i manastiri pripadaju državi Crnoj Gori Đukanović ne bi to pitanje ni potezao. On to dobro zna. Crkvena imovina, crkve, manastiri, zemljište će biti u vlasništvu države. A posle ćemo videti. Valjda ga neće opet dati Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Ako bi njoj dali ponovo, onda ne bi ni pokretali sve ovo, je li tako - zaključio je mitropolit Mihailo.

Amfilohije: Đukanović je sve prodao, pa hoće i crkvu

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije optužio je juče predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i crnogorsku vlast da "nakon što su sve rasparčali i rasprodali hoće da otimaju crkvenu imovinu kako bi je razdelili svojoj mafiji".

- On (Đukanović) zbog svog egoizma sada hoće da rasparčava i deli crkvenu imovinu, jer je samo to ostalo u Crnoj Gori što nisu oteli i podelili. E neće moći - kazao je poglavar MCP nakon Trojčindanskog sabora pred Hramom Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej
Foto: Profimedia

Amfilohije je istakao da se nada da će crnogorska vlast biti dovoljno savesna da povuče Predlog zakona o slobodi veroispovesti:

- Crna Gora je počela da propada kada su utamničili Petra II Petrovića Njegoša na Lovćenu. Usvajanjem ovakvog zakona dotakla bi dno.

Poručio je da će, ukoliko Vlada ipak ne bude imala razumevanja i ne povuče Predlog zakona, sveštenstvo i verni narod braniti hramove, ćivote i grobove svojih predaka.

SRBI PORAZILI MILA ĐUKANOVIĆA! Najvećim skupom u istoriji Crne Gore odbranili svetinje i POLOŽILI ZAKLETVU

SRBI PORAZILI MILA ĐUKANOVIĆA! Najvećim skupom u istoriji Crne Gore odbranili svetinje i POLOŽILI ZAKLETVU

Milo je uradio nešto što priželjkuju Tači i Haradinaj, a ne zna istinu još iz vremena kraljevine Crne Gore

Milo je uradio nešto što priželjkuju Tači i Haradinaj, a ne zna istinu još iz vremena kraljevine Crne Gore

"Milo, odrekao si se svog imena, vere i pisma, a sad praviš škaljarsko-kavačku eparhiju!"

"Milo, odrekao si se svog imena, vere i pisma, a sad praviš škaljarsko-kavačku eparhiju!"

- Danas smo se pred bogom zakleli i saborno zavetovali da ćemo čuvati, obnavljati i braniti svoje svetinje. Ako usvoje ovakav zakon, tako će i biti - rekao je Amfilohije.

Istakao je da su više puta pisali crnogorskoj Vladi tražeći da se obnovi Njegoševa crkva na Lovćenu, ali da od njih nisu dobili odgovor.

- Srušile su taj hram bogoubice i bratoubice. Mi se nadamo i ovaj sabor se moli i traži od onih koji su danas na vlasti u Crnoj Gori da se isceli taj bratoubilački, bogoubilački duh koji se na Lovćenu odvio, gde je i grb onaj Crne Gore čak uništen i srušen, i da se vratimo Trojičindanskim saborima, da se vrati i crkva Svetog Petra Cetinjskog na Lovćen i da se vrati utamničeni vladika Rade u onaj zindan paganski, da se vrati ovome narodu i njegova ljubav i njegova vera u živoga Boga - kazao je Amfilohije poručujući da mauzolej mogu premestiti i sačuvati negde drugo.

Pred Hramom više hiljada vernika

Trojčindanski sabor juče je u Podgorici okupio više hiljada građana iz svih crnogorskih gradova. Počeo je u 9 časova liturgijom koju su služili Amfilohije i episkopi budimljansko-nikšićki Joanikije, raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, mileševski Atanasije, buenosajreski i južno-centralnoamerički Кirilo, zahumsko-hercegovački Dimitrije, dioklijski Metodije i umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije sa mnogobrojnim sveštenstvom.

Saboru su prisustvovali i iguman manastira Dečani i igumanija Pećke patrijaršije.

Nakon liturgije više desetina sveštenika pričešćivalo je vernike, a dok je trajalo pričešćivanje episkop Joanikije pročitao je Proglas Trojčindanskog sabora kojim je traženo da Vlada povuče iz procedure Predlog Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica. Poručeno je da će biti još odlučniji, ako Vlada u razumnom roku to ne uradi.

Ostrog
Foto: Profimedia

Joanikije je kazao da taj Predlog zakona nije ništa drugo do akt koji je prvenstveno uperen protiv MCP i eparhija Budimljansko-nikšićke, Zahumsko-hercegovačke i Mileševske:

- Koje imaju svoju osmovjekovnu kanonsku jurisdikciju na prostoru na kome se danas nalazi Crna Gora.

U Proglasu piše i da je Predlog zakona pripemljen jednostrano, da nije bilo dijaloga sa crkvom, ali i da su prekršene brojne obavezujuće odredbe.

- Predstavnici i najodgovorniji nosioci državne vlasti u Crnoj Gori i ne kriju da je ovo, zapravo, zakon protiv Srpske pravoslavne crkve, Mitropolije, eparhija, mitropolita, episkopa, sveštenstva, monaštva i vernog naroda od kojih je više od 95 odsto državljana Crne Gore - navodi se u Proglasu.

Zarekli se da će braniti crkve

Na kraju proglasa je ponovljeno da "arhijereji, sveštenici, monasi, monahinje, vernici i članovi više od 600 crkvenih opština i crkvenih odbora u Crnoj Gori" traže povlačenje Predloga zakona uz zavet da će braniti crkve.

Čitajući Proglas Joanikije je rekao da crkva ne traži nikakve privilegije, niti bilo kakve zabrane.

- Nego samo i jedino poštovanje prava na slobodu vere i imovinu svih, pa i pravoslavne crkve i njenih vjernika i to u sopstvenoj državi koju su stvarali i za koju su ginuli njihovi preci sa crnogorskim mitropolitima na čelu... Iz tih razloga, zahtevamo od Vlade Crne Gore da iz dalje procedure u razumnom roku povuče Predlog zakona i pripremi novi koji će biti u saglasnosti sa dostojanstvom Crne Gore i međunarodnim standardima o slobodi veroispovesti. Ukoliko Vlada to što skorije ne učini mi ćemo još odlučnije saborno istupiti u odbrani svojih svetinja i zakonskih prava - rekao je on.

Da li će Priština povući takse do samita u Parizu 1. jula?

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd