fbpx
Skip to main content
KZK

Da li je cilj naneti ozbiljnu štetu državnom preduzeću i građanima Srbije? Šta se krije iza rešenja KZK protiv EPS Distribucije

Foto: KZKorgrs/SDIlustracija
Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) kaznila je u dva navrata EPS Distribuciju, prvo sa kaznom od 330 miliona dinara, a drugi put sa kaznom od 412 miliona dinara za zloupotrebu tzv. Dominantnosti na tržištu. Ovako velike kazne, pored toga što su neosnovane i bez dokaza, mogle bi da ozbiljno naštete jednom državnom preduzeću koje dobro posluje

Cilj ovako velikih kazni svakako nije samo ozbiljno naštetiti jednom državnom preduzeću, već i srozati životni standard građana Srbije, jer šteta koja se nanosi EPS Distribuciji, a koja je deo sistema JP EPS, moglo bi da dođe do povećanje cene električne energije koja je sada najjeftinija u Srbiji.

Komisija, dakle, donosi nepromišljene odluke i bez dovoljno dokaza, pa se postavlja pitanje zbog čega i ko im je naložio da ovakvim potezom udare na Srbiju i njene građane, snize standard građana i izazovu novi haos u Srbiji?! Da li su ti mentori, pod čijom instrukciojm radi Komisija za zaštitu konkurencije, tajkuni ili stranci kojima ne odgovara to što je Srbija postala ekonomski stabilna zemlja?

Đukanović: KZK pokušava da uništi EPS Distribuciju po nalogu

Vladimir Đukanović, poslanik u Skupštini Srbije ne vidi smisao u kažnjavanju EPS Distribucije i smatra da je cilj ovakve kazne ili privatizovati ili uništiti ovo državno preduzeće.

DA LI KZK RADI ZA INTERES TAJKUNA? EPS Distribucija kažnjena zato što posluje po zakonima države Srbije

- Ionako plaćamo najnižu cenu električne energije i sad zamislite kad još dodatno urušavate EPS koji je srce ovog sistema, onda neko želi da ga uništi ili pripremi za privatizaciju. U ovom slučaju državna institucija, KZK, pokušava da ga uništi. Mislim da oni to rade ciljano i da je to prosto zadatak - kaže Đukanović.

Vladimir Đukanović
Foto: Srbija Danas

Kao krajnji cilj kazni koje donosi KZK je povećanje cene struje i izazivanje nezadovoljstva kod građana, koji bi onda postali instrumenti u rukama tajkuna i stranaca koji bi preko nezadovoljnog naroda pokušali da naprave haos u Srbiji.

- Tako isto se neretko dešavalo da ljudima stignu astronomski računi za struju, a stizali su zato što je neko namerno softverima ubacivao tzv. bagove, a sve to kako bi se uništio EPS. Zbog tih bagova ljudima stignu abnormalni računi za struju. To se sve smišljeno dešava kako bi se izazvao revolt kod naroda – zaključuje Đukanović.

Dvostruki aršini: Zašto Miloje Obradović i KZK štite privatna preduzeća, a kažnjavaju državna?!

ZAŠTO SU UMISLILI DA SU IZNAD ZAKONA?! Komisija ignoriše zakone i sudove Republike Srbije

SUMNJIVA POSLA KOMISIJE ZA ZAŠTITU KONKURENCIJE! Priznali Kosovo, ne poštuju zakone i sudove, a EPS Distribuciju kaznili najvećom kaznom u istoriji Srbije

Podsetimo, Komisija za zaštitu konkurencije prvi put pokreće postupak ispitivanja povrede konkurencije protiv EPS Distribucije 2016. godine, da bi u ekspresnom postupku, za samo pet meseci, donela rešenje da se EPS Distribucija kazni sa 330 miliona dinara. 

EPS Distribucija nakon toga ulaže žalbu Vrhovnom kasacionom i Upravnom sudu. Upravni sud je posle ponovnog odlučivanja doneo presudu kojom je u celosti poništio rešenje Komisije i doneo odluku da se EPS Distribuciji vrati svih 330 miliona dinara, ali i 35 miliona zatezne kamate. Upravni sud je, takođe, Komisiji vratio na ponovni postupak predmet vezan za EPS Distribuciju.

KZK

S obzirom na to da je sud presudio u korist EPS Distribucije, zbog rešenja koje je donela Komisija za zaštitu konkurencije, oštećeni su samo građani Srbije, jer će iz njihovih džepova morati da se plati zatezna kamata od 35 miliona dinara. Dakle, zbog nesmotrene odluke Komisije i namere da se kazni jedno državno preduzeće, po svaku cenu i bez dovoljno dokaza, što je potvrđeno i na sudu, naneta je direktna šteta poreskim obveznicima Republike Srbije koji to sad moraju da plate. Pored toga što su građani Srbije oštećeni zbog njihove neodgovorne odluke, i pored rešenja koje je donela protiv državnog preduzeća, Komisija za zaštitu konkurencije rešila je i da Kosovo prizna kao nezavisnu državu.

Upravni sud je u presudi, ukinuo rešenje KZK protiv EPS Distribucije i vratio predmet na ponovno postupanje. Komisija je bila u zakonskoj obavezi da se pridržava svega što joj je naložio sud. Međutim, Komisija za zaštitu konkurencije, na čelu sa Milojem Obradovićem, rešila je da ne poštuje zakone naše države, kao ni odluku najvišeg sudskog tela Republike Srbije, pa nisu preduzeli nijednu procesnu radnju koju im je Upravni sud naložio u ponovnom postupku protiv EPS Distribucije. Interesantno je da samo dan pre sastanka sa Evropskom komisijom, KZK donosi novo rešenje kojim kažnjava EPS Distribuciju sa 412 miliona dinara, iako zakonski nije smela da donese rešenje kojim je nova kazna veća od prethodne čime je povredila opšte procesno načelo reformatio in peius.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
10 Beograd