fbpx
Skip to main content
KZK

DA LI KZK RADI ZA INTERES TAJKUNA? EPS Distribucija kažnjena zato što posluje po zakonima države Srbije

Foto: KZKorgrs/SDIlustracija
Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) donela je drugi put rešenje kojim je kaznila EPS Distribuciju za zloupotrebu navodne dominantnosti na tržištu

Ironija u tome da se kazni EPS Distribucija je to što je poslovanje ovog državnog preduzeća regulisano u skladu sa zakonima Republike Srbije. Tu činjenicu potvrdili su nam i iz Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS) u odgovoru na pitanje da li je poslovanje EPS Distribucije regulisano u skladu sa zakonima Republike Srbije.

- Jeste, u skladu je sa Zakonom o energetici -  rečeno je iz AERS.

Takođe, na pitanje da li je cena koju EPS Distribucija naplaćuje snabdevačima formirana u skladu sa pravilnikom AERS-a, iz te Agencije navode da je "u skladu sa metodologijom koju donosi AERS".

 AERS: EPS Distribucija posluje u skladu sa Zakonom o Energetici

Kada imamo ovakve odgovore AERS-a, koja poslovanje EPS Distribucije ocenjuje u skladu sa zakonom i propisima, postavlja se pitanje zbog čega je onda Komisija za zaštitu konkurencije kaznila EPS Distribuciju kada ona posluje u okviru zakona koje propisuje Republika Srbija. Bitno je napomenuti i činjenicu da EPS Distribucija nikada nije kažnjena, niti sankcionisana od strane AERS-a pod čijom se nadležnošću nalazi, što potvrđuje odgovor od strane nadležnih organa:

- Operator distributivnog sistema nije sankcionisan od strane AERS-a sankcijama predviđenim u Zakonu o energetici - rečeno nam je iz AERS-a.

Dakle, EPS Distribucija posluje u skladu sa Zakonom o Energetici koji propisuje Republika Srbija, a protiv EPS Distribucije nikada nisu pokrenute mere od Agencije koja njen rad kontroliše. Agencija rad EPS Distribucije ocenjuje u skladu sa pravilima i zakonima, ali ipak EPS Distribucija dobija kaznu od Komisije za zaštitu konkurencije.

Ovde se postavlja pitanje kako je uopšte moguće da jedno državno preduzeće, u ovom slučaju EPS Distribucija, poštuje sve propise, pravila i zakone koje propisuje država Srbija, a bude kažnjeno od Komisije koja je nezavisno telo države Srbije i čiji rad kontroliše Skupština Srbije? Kako to da Komisija ne radi za državne interese i ne uzima u obzir sve ove činjenice kada razmatra rad jednog državnog preduzeća? Nejasno je za čiji interes onda radi Komisija - da li za interes tajkuna ili stranaca koji žele da unište državu Srbiju, a sve kako bi se oni obogatili?! Zbog čega su Komisiji nevažni građani Srbije, a važni privatnici koji rade za svoj džep, kada njihove kazne upućene EPS Distribuciji štete samo narodu naše zemlje a važni su joj privatnici koji rade za svoj džep?!
Za odgovore na ova pitanja građani će biti uskraćeni jer Komisija za zaštitu konkurencije nije našla za shodno da odgovori!

KZK 

 Neodgovorne odluke KZK plaćaju poreski obveznici

Podsetimo, Komisija za zaštitu konkurencije prvi put pokreće postupak ispitivanja povrede konkurencije protiv EPS Distribucije 2016. godine, da bi u ekspresnom postupku, za samo pet meseci, donela rešenje da se EPS Distribucija kazni sa 330 miliona dinara. 

EPS Distribucija nakon toga ulaže žalbu Vrhovnom kasacionom i Upravnom sudu. Upravni sud je posle ponovnog odlučivanja doneo presudu kojom je u celosti poništio rešenje Komisije i doneo odluku da se EPS Distribuciji vrati svih 330 miliona dinara, ali i 35 miliona zatezne kamate. Upravni sud je, takođe, Komisiji vratio na ponovni postupak predmet vezan za EPS Distribuciju.

S obzirom na to da je sud presudio u korist EPS Distribucije, zbog rešenja koje je donela Komisija za zaštitu konkurencije, oštećeni su samo građani Srbije, jer će iz njihovih džepova morati da se plati zatezna kamata od 35 miliona dinara. Dakle, zbog nesmotrene odluke Komisije i namere da se kazni jedno državno preduzeće, po svaku cenu i bez dovoljno dokaza, što je potvrđeno i na sudu, naneta je direktna šteta poreskim obveznicima Republike Srbije koji to sad moraju da plate. Pored toga što su građani Srbije oštećeni zbog njihove neodgovorne odluke, i pored rešenja koje je donela protiv državnog preduzeća, Komisija za zaštitu konkurencije rešila je i da Kosovo prizna kao nezavisnu državu.

KZK

Komisiji za zaštitu konkurencije postavili smo, između ostalih, i pitanje zbog čega su na ovaj način priznali Kosovo i Metohiju na šta smo dobili sledeći odgovor.

- Posebno napominjemo da definicija relevantnog geografskog tržišta nije povezana sa pitanjem statusa AP KiM, niti teritorijalnim uređenjem Republike Srbije. Ona zavisi od niza okolnosti, mahom ekonomskih, te se često dešava da definisano relevantno tržište bude šire ili uže od teritorije Republike Srbije (kao npr. teritorija Grada Beograda, Zapadna Srbija, aerodromski par Beograd-Rim i drugo) - naveli su iz KZK.

Upravni sud je u presudi, ukinuo rešenje KZK protiv EPS Distribucije i vratio predmet na ponovno postupanje. Komisija je bila u zakonskoj obavezi da se pridržava svega što joj je naložio sud. Međutim, Komisija za zaštitu konkurencije, na čelu sa Milojem Obradovićem, rešila je da ne poštuje zakone naše države, kao ni odluku najvišeg sudskog tela Republike Srbije, pa nisu preduzeli nijednu procesnu radnju koju im je Upravni sud naložio u ponovnom postupku protiv EPS Distribucije. Interesantno je da samo dan pre sastanka sa Evropskom komisijom, KZK donosi novo rešenje kojim kažnjava EPS Distribuciju sa 412 miliona dinara, iako zakonski nije smela da donese rešenje kojim je nova kazna veća od prethodne čime je povredila opšte procesno načelo reformatio in peius.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
13 Beograd