Utorak 19. mar 2024.
Ivica Dačić

Dačić poručio iz Rima: Ne smemo zaboraviti HOLOKAUST, moramo izvući POUKE iz prošlosti

Foto: Profimedia
Miinistar spoljnih poslova prisustvovao konferenciji o borbi protiv antisemitizma

Ne smemo zaboraviti prošlost, iz nje moramo izvući pouke za buduće generacije kako bi se prevazišle predrasude i izbegle greške, poručio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u Rimu na konferenciji o borbi protiv antisemitizma i istakao da Srbija snažno osuđuje sve oblike rasizma i ksenofobije, uključujući antisemitizam. 

Govoreći na Međunarodnoj konferenciji o odgovornosti država, institucija i pojedinaca u borbi protiv antisemitizma i zločina antisemitske mržnje na prostoru OEBS-a u Rimu, Dačić je ukazao da borba protiv svih vrsta ekstremizma i netolerancije, na nacionalnom i međunarodnom nivou, treba da počne od sećanja na prošlost iz najmanje dva razloga - to je, kaže, naša zaostavština budućim generacijama, ali i lekcija o našim iskustvima i njihovim posledicama.

Zato je, istakao je, izuzetno važno da dalje razvijamo međunarodnu saradnju u oblasti edukacije i sećanja na Holokaust, kako ne bismo dozvolili ponavljanje prošlosti.

Staro Sajmište
Staro sajmište
Foto: Profimedia

- Nečuven karakter Holokausta uvek treba da za sve nas ima univerzalno značenje. Moramo ostati posvećeni sećanju i odavanju počasti žrtvama, iznošenju stravične istine o Holokaustu i suprotstavljanju onima koji je iskrivljuju ili poriču, kao i borbi protiv antisemitizma, rasizma i predrasuda - rekao je Dačić.

On je, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, koji se obeležava 27. januara, odao počast žrtvama te tragedije i poručio da Srbija snažno osuđuje sve oblike rasizma i ksenofobije, uključujući antisemitizam. 

Svet će KONAČNO saznati ISTINU o hrvatskoj MRAČNOJ PROŠLOSTI: Dačić otvorio izložbu o Jasenovcu (VIDEO)

Dačić je naveo da Srbija učestvuje u radu Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust (IHRA), budući da je jedna od država članica ove organizacije i pridaje veliki značaj sećanju i učenju o Holokaustu kako ne bi pao u zaborav i kako bi se sprečilo nasilje izazvano antisemitizmom.  Naveo je da su se Vlada Srbije i Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava ODHIR saglasile o primeni nastavnih materijala o antisemitizmu u školama širom Srbije. 

U tom kontekstu, Dačić je istakao i značaj izložbe "Jasenovac-pravo na nezaborav", koju je otvorio 25. januara u zgradi UN-a u Njujorku, a koja reprezentuje stravično stradanje Srba, Jevreja i mnogih drugih naroda, stigmatizovanih i podvrgnutih sistematskom uništenju, bez presedana, od strane ustaškog režima NDH. 

Dan sećanja na holokaust: Srbija se seća nastradalih u strašnim zločinima

- Ne smemo zaboraviti prošlost. Iz prošlosti moramo izvući pouke za buduće generacije kako bi se prevazišle predrasude i izbegle greške. Naročito ne treba da izgubimo iz vida činjenicu da u vreme konflikata i kriza najviše stradaju osnovna ljudska prava - rekao je Dačić.

Takođe, naveo je, moramo da se zalažemo za veću stabilnost, bezbednost i prosperitet, i u našim društvima i u odnosima među državama. 

Gradski menadžer najavio: Staro sajmište postaće regionalni centar za istraživanje Holokausta

- Borba protiv antisemitizma zahteva sveobuhvatan odgovor. Čvrsto verujemo da OEBS predstavlja pogodan okvir za dalje jačanje naših međunarodnih napora u borbi protiv ove zabrinjavajuće i ozbiljne pojave. Zajednički napori u primeni naših obaveza predstavljaju ključni element za očuvanje stabilnosti i bezbednosti u regionu OEBS-a i šire - podvukao je on.

Ivica-Dacic
Foto: Srbija Danas

Istakao je da je borba protiv antisemitizma i zločina antisemitske mržnje od neposrednog značaja za bezbednost i stabilnost naših društava. Kako je rekao, prisustvo velikog broja ministara i drugih predstavnika vlada na visokom nivou jasno ukazuje na značaj koji države OEBS-a pridaju borbi protiv antisemitizma i svih oblika netolerancije i diskriminacije.

Samo Hrvati nekažnjeni za nedela u Drugom svetskom ratu

Podsetio je da je 2014. godine obeležena desetogodišnjica Berlinske deklaracije, u kojoj su države OEBS-a osudile sve oblike i napade motivisane antisemitizmom, kada je istaknuto da je političko liderstvo ključno za uspešan odgovor na antisemitizam. 

- Danas kada se antisemitizam javlja u novim oblicima i ispoljavanjima, koji zajedno sa drugim oblicima netolerancije i diskriminacije predstavljaju ozbiljnu pretnju demokratiji i bezbednosti, uveren sam više nego ikada pre da politički lideri imaju najveću odgovornost u borbi protiv antisemitizma - istakao je Dačić.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd