fbpx
Skip to main content
Ivica Dačić

DAČIĆ UPOZORIO ČLANICE SAVETA BEZBEDNOSTI: Srbi na Kosovu su žrtve genocida, a ne Albanci

Foto: Profimedia
Srpski narod nije došao na Kosovo kao kolonijalna sila, već je tamo živeo vekovima

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upozorio je danas članice Saveta bezbednosti da to telo ne sme da zaboravi Srbe prognane sa Kosova i da ne pozivaju olako druge zemlje da priznaju jednostranu nezavisnost Kosova, jer time vređaju Srbiju. 

ŠOK NA SEDNICI SAVETA BEZBEDNOSTI O KOSOVU - ČITAKU: OVK nije terorističa armija već najuspešnija vojska u istoriji

- Srpski narod nije došao na Kosovo kao kolonijalna sila, već je tamo živeo vekovima. U slučaju Kosova ne radi se o pravu naroda na samoopredeljenje. Ne postoji narod Kosova. Radi se o nacionalnoj manjini koja je tamo živela. To može zadesiti svaku od vaših država i nemojte tako olako pozivati da ostali priznaju Kosovo, jer znate da time vređate Srbiju - rekao je Dačić na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu.

Kosovo kao Sveta gora: Da li je OVO rešenje za SRPSKU SVETINJU?!

On je podsetio da Srbija nije dovoljno velika država da bi je se plašili, ali da je učestvovala u formiranju UN i podsetio na njene zasluge u dva svetska rata.

- Zbog svega toga ostajemo verni principima poštovanje teritorijalnog integriteta - poručio je šef srpske diplomatije.

Savez bezbednosti UN
Foto: Profimedia/ilustracija

- Očekujem da će (Vljora) Čitaku ponovo iznositi podatke koji treba da dokumentuju priče o genocidu i etničkom čišćenju, pa molim generalnog sekretara UN i šefa Unmika da svaki put u izveštaju ne zaborave proterane građane Kosova - rekao je Dačić, zapitavši šta znači to da se oni više ne pominju pred SB UN, a zna se podatak da se od 1999. vratilo svega 1,9 odsto proteranih Srba.

- Srbi su na Kosovu živeli vekovima, to potvrduju crkve, od kojih su četiri pod zaštitom Uneska. Nije u redu da se smejete gospođo Čitaku, pokažite jedan vaš spomenik iz tog perioda, pa ću i ja da se smejem - rekao je Dačić.

Podsetio je da je proterano 200.000 Srba sa Kosova.

Pao dogovor: Albanci NAPADAJU sever Kosova, sve je SPREMNO, počinje 25. avgusta!

- Da li mislite da to više ne treba da se pominje i da je to legitimizirano time što se to desilo? Hoće li iko pomenuti potrebu da se Srbi vrate. Statistika je porazna. Ako je bilo genocida, to znači da sada Albanca treba da ima manje - rekao je Dačić.

On je naveo da je prema popisu iz vremena SFRJ u Prištini bilo 43.885 Srba, a da ih je prema popisu iz 2011, ostalo samo 430.

Kosovo Srbi
Foto: Profimedia/ilustracija

- To je 100 puta manje za 30 godina. Pa da li je to etničko čišćenje i genocid nad Albancima ili nad Srbima? U Uroševcu sada ima 32 Srba, 600 puta manje nego ranije, u Podujevu ih bilo 2.242, a danas 12, što je 200 puta manje. U Prizrenu, gde sam rođen, ih je ranije bilo 11.650, 2011 - 231, a danas samo 27. Svaki kometar je suvišan i zato molim vas da više ne koristite te lažne činjenice da ste žrtve etničkog čišćenja. Ko je kriv za zločine neka odgovara, ali najveće žrtve su Srbi - rekao je Dačić.

Srbija, kako kaže, nije protiov dijaloga, ali jeste protiv jednostranih poteza.

- Oni će vam govoriti da treba prekinuti Misiju UN, podeliće govor na kom piše ''Republika Kosovo''. Pitam vas jesu li UN priznale Kosovo? I pored svega toga, mi želimo da razgovaramo. Ako je, međutim, sve već rešeno, ako Priština nema šta sa nama da razgovara - radite onda šta hoćete i nemojte da se obraćate Srbiji za bilo šta. Srbi na KiM igraju konstruktivnu ulogu - poručio je on.

Trajno rešenje za Kosovo moguće je samo uz uvažavanje interesa i Srba i Albanaca, zaključio je Dačić.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd