fbpx
Skip to main content
učenici sa mobilnim telefonom

ĐACIMA SE UZIMAJU MOBILNI TELEFONI: Nema više korišćenja na časovima?!

Foto: Profimedia/ilustracija
Srbija po ugledu na Nemačku.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević kaže da bi učenicima trebalo da se uzimaju mobilni telefoni na početku nastave i da im se vraćaju tek na kraju kako bi bolje pratili na času.
Naime, u nemačkim školama đaci smeju da imaju mobilne telefone, ali aparat mora biti isključen za vreme nastave ili da ga dete predaje na početku časa, a prauzima ga na kraju. Ministar prosvete Šarčević kaže da je ovo dobar model, koji treba primeniti i u Srbiji. 

IVA JE OTIŠLA U BIOSKOP, A NIJE NI ZNALA DA ĆE GLEDATI FILM O SEBI: O ovom danu priča CELA SUBOTICA (VIDEO)

- To je dobra ideja, pa jel treba učenik sve vreme u školi da koristi mobilni telefon umesto da pazi na času? Ili još gore, jel to dete treba da snima nastavnika mobilnim? To o čemu ja pričam je toliko normalno da ne treba ni dodatno objašnjavati. Pametne škole sve to pametno rade. Iako ima dobrih modela po inostranstvu, i u Srbiji ima pametnih škola iz čijih primera možemo učiti. Ima toliko dobrih sredina, a ima i ovih izopačenih, kaže Šarčević.

On takođe smatra da deci treba ograničiti i vreme koje provode na internetu.

dečaci za kompjuterom
Foto: Profimedia/ilustracija

- Ajde da kažemo roditeljima da na internetu ima zlostavljača, pa da ograničimo vreme koje se tu provodi. Ajde onda da roditelj ne pusti dete pet sati da sedi za kompjuterom. TO vreme treba ograničiti i sarađivaćemo s Ministarstvom zdravlja kad je o tome reč. Želimo da poboljšamo opte zdravlje dece, pa ćemo raditi i na uvođenje sporta kao svakodnevne aktivnosti među osnovcima, a tu ćemo sarađivati s Ministarstvom sporta. Lavinu komentara izazvale su i najave novčanog kažnjavanja roditelja učenika koji izazivaju nasilje u školama, ali Šarčević očekuje da će to smanjiti vršnjačko nasilje.

Ko je odgovoran za dete

- Znate kakvi su ljudi, niko nije hteo da se vezuje u kolima dok nisu uveli ozbiljne kazne. Ta manjina nasilnika je vrlo vidljiva i ugrožava većinu ljudi. Iz takvih porodica se regrutuje onaj koji će da udari nastavnika, ko će da zlostavlja dete. Red je da se neko pozabavi njima. Ako imamo isto stanje koje se deset godina ne menja, nego se stalno čeka novi slučaj nasilja, treba nekog da zaplašite sankcijama. Jel roditelj odgovoran za dete? Morate na sve stvari uvesti i nagradu i kaznu. Nagrade će roditeljima biti to što neće morati da plaćaju privatne časove. Sudije će određivati kazne, a ne mi, naravno, zaključuje Šarčević.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd