Utorak 19. mar 2024.
Aleksandar Vučić

SAD JE I ZVANIČNO: Evo kada će Vučić postati predsednik, a kada će Srbija dobiti novog premijera

Foto: Profimedia
Pre polaganja zakletve Aleksandar Vučić će podneti ostavku na mesto premijera predsedniku Narodne Skupštine

Članovi Republičke izborne komisije juče su usvojili izveštaj o konačnim rezultatima predsedničkih izbora, prema kojima je kandidat Aleksandar Vučić pobedio sa 55,08 odsto glasova u prvom krugu. Konačni podaci kažu i da je na izborima za predsednika Republike glasalo 3.654.014 birača, odnosno 54,34 odsto.

Vučić dočekao Barašnjikova: Priređena večera u čast legende svetskog baleta (FOTO)

Martinović: Naziru se poslanički klubovi Jeremića i Jankovića

aleksandar vučić
Foto: Tanjug

Iako su redovni  izbori za predsednika Republike, održani 2.aprila, konačni rezultati čekali su se do 20. aprila iz razloga što su izbori ponavljani na pojedinim izbornim mestima. Ponovno glasanje održano je 11. aprila na po jednom biračkom mestu u Kraljevu, Pančevu, Vršcu, Vrbasu, Topoli, Zrenjaninu, Bačkoj Palanci i beogradskoj opštini Zvezdara ,a 17. aprila izbori su ponovljeni na tri biračka mesta- u Novom Sadu, Trsteniku i Leskovcu. 

 

Srpska liga: Stop antisrpstvu i antipravoslavlju u kvazihumorističkim emisijama!

Kada će Vučić položiti zakletvu 

Dužnost šefa države Aleksandar Vučić po svoj prilici preuzeće nakon 31. maja. Naime, prema Zakonu o predsedniku Republike propisano je da mandat predsednika, koji traje pet godna, počinje polaganjem zakletve pred Narodnom Skupštinom, a prestaje istekom vremena na koje je izabran, ostavkom ili razrešenjem. Mandat aktuelnom predsedniku, Tomislavu Nikoliću ističe 31. maja i izvesno je da on neće podneti ostavku pre tog roka.

Tomislav Nikolić
Foto: Tanjug

Formalno, ni jedan naš propis ne reguliše rok u kome novoizabrani predsednik treba da položi zakletvu i tako otpočne svoj mandat, ali se prema ranijim najavama Aleksandra Vučića očekuje da će se to dogoditi ubrzo nakon što Nikoliću i zvanično istekne mandat, odnosno u prvim danima juna. 

Pre polaganja zakletve Aleksandar Vučić će podneti ostavku na mesto premijera predsedniku Narodne Skupštine, koja na prvoj narednoj sednici konstatuje ostavku, jer prema članu 115. Ustava Republike Srbije predsednik ne može da obavlja ni jednu drugu javnu funkciju.

NIKOLIĆ: Ne zveckamo oružjem, ali spremni da se branimo

Zakletva koju će položiti Vučić

Prilikom stupanja na dužnost, predsednik Republike pred Narodnom Skupštinom polaže zakletvu koja glasi:

"Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavi deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću svesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti."

Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug

Novi premijer i nova Vlada

Prema našem Ustavu, predsednik Republike dužan je da pokrene postupak izbora nove Vlade, a kako se u roku od 30 dana ne formira vlada, predsednik Republike dužan je da raspusti Skupštinu.

Dakle, jedan od prvih zadataka novoizabranog predsednika biće da predloži Skupštini mandatara za sastav nove vlade. Primenjeno na trenutnu situaciju, ukoliko Vučić položi zakletvu početkom juna, novog premijera Srbija će dobiti početkom jula meseca. 

 
 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd