Skip to main content
Vlada Srbije

DAN D ZA NOVU VLADU! Završeni sastanci kod mandatarke: Na stolu šest ključnih pitanja, samo tri ministra sigurna

Foto: Tanjug/Nikola Andjić/Dragan Kujundžić
Brnabićeva je navela da je na mnoge ministre ponosna i da su mnogi uradili odličan posao

Novu vladu Srbije čija je mandatarka Ana Brnabić činiće 50 procenata žena, dva nova ministarstva i po svoj prilici koalicija naprednjaka, socijalista i Šapićevog SPAS-a.

KONAČNO! Počinje najbolji fudbal na svetu, već večeras će sve da puca

KONAČNO! Počinje najbolji fudbal na svetu, već večeras će sve da puca 

"Junaci, večna vam slava i hvala": Predsednik Vučić položio venac na spomenik Neznanom junaku na Avali

"Junaci, večna vam slava i hvala": Predsednik Vučić položio venac na spomenik Neznanom junaku na Avali

ŠAPIĆ ZADOVOLJAN NAKON SASTANKA SA MANDATARKOM: "Bilo bi nefer da otkrijem da li ću biti u vladi"

ŠAPIĆ ZADOVOLJAN NAKON SASTANKA SA MANDATARKOM: "Bilo bi nefer da otkrijem da li ću biti u vladi"

Prelomni dan počeo je sastancima mandaterke Ane Brnabić sa potencijalnim koalicionim partnerima Ivicom Dačićem i Šapićem, koji su završeni našto posle 10h. Dačić, ni Brnabić se nisu oglašavali nakon sastanka, dok je Šapić rekao da je zadovoljan, ali da ne bi bilo fer da prenosi detalje jer se čeka sednica Predsedništva SNS kasnije danas.

Aleksandar Šapić
Aleksandar Šapić
Foto: Tanjug/Nikola Andjić

Posle skoro četiri meseca od kada su održani parlamentarni izbori, danas bi, nakon sednice Predsedništva Srpske napredne stranke koja će biti održana kasnije popodne, trebalo da bude poznat sastav nove vlade - ko će činiti koalicionu većinu, kao i ko će biti ministri.

Prethodnih meseci svaka informacija čuvana je u najstrožoj tajnosti. U stvari, za tim nije ni bilo potrebe, jer osim predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića, niko nije znao detalje.

Pre desetak dana prvi put je pomenuo da će predložiti mandatarki Brnabić dva nova resora i pojačanje u vidu žena ministara.

Ana Brnabić
Ana Brnabić
Foto: Tanjug/Nikola Andjić

Gostujući pre dve večeri u jednoj televizijskoj emisiji, Brnabićeva je istakla da će u novoj vladi biti sjajna energija i takođe je potvrdila da će polovinu vlade činiti žene. Tokom prethodnih meseci u javnosti se spekulisalo da bi to mogle da budu Darija Kisić Tepavčević, Irena Vujović, Marija Obradović...

Brnabićeva je navela da je na mnoge ministre ponosna i da su mnogi uradili odličan posao.

Ona je istakla da je tačno da su neki ministri išli u strane ambasade da bi tako lobirali sami za sebe.

- To je najgora stvar koju neko može da uradi za sebe, to je i predsednik Vučić jednom rekao. Koliko neka ambasada lobira za nekoga, toliko mu se proporcionalno umanjuje šansa da postane ministar. To je najgora moguća preporuka - naglasila je mandatarka.

Šapićeva stranka blizu je koalicije sa naprednjacima
Šapićeva stranka blizu je koalicije sa naprednjacima
Foto: Tanjug/Nikola Andjić

Ona je rekla da je SNS dobila najveću podršku građana, i da je upravo i zato ogromna odgovornost na leđima naprednjaka - da sastave što bolju Vladu da bi se nastavio napredak Srbije.

- Zato smo i čekali, kako su nas neki kritikovali. Nikada neko nije imao takvu odgovornost, odnosno takvo poverenje građana. Mi moramo da damo sve od sebe da bismo to poverenje opravdali - navela je Brnabićeva.

Ona je rekla da iako su rezultati dobri, to njenu vladu neće uljuljkati, nego će država pokrenuti nikada jaču borbu protiv organizovanog kriminala.

- Građani će videti ozbiljne izmene u tom smislu i niko neće biti zaštićen - rekla je Brnabićeva.

ana-brnabic
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Iako se zasigurno ne zna ko će u vladajuću koaliciju, mediji poslednjih dana pišu da će ona biti najšira moguća i da će pored SNS i SPS u nju ući i Šapićev Srpski patriotski savez. U prilog tome govori i izjava premijerke:

- Ideja je da imamo što širi društveni konsenzus o teškim pitanjima.

Prema saznanjima, socijalisti bi trebalo da imaju manje mandata nego do sada, s obzirom na izborni rezultat, a oni koji ostanu ministri najverovatnije će dobiti neke druge resore.

Sve češće se govori i o nestranačkim ličnostima koje će ući u vladu, a koliko će takvih primera biti saznaćemo danas.

Neki izvori bliski Vučiću kažu da će biti zamenjeno najmanje pet ministara iz SNS, kao i da je mesto pored Ane Brnabić zagarantovano još samo ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću i finansija Siniši Malom.

Ministar Nedimović
Srbija Danas / Jelena Obradović

Zbog obaveza na međunarodnom planu, na novu vladu čekalo se duže nego što je uobičajeno, a Vučić je imao težak zadatak jer je praktično za svaki od resora figuriralo po četvoro, petoro kandidata. Taj spisak sada je sveden na tačan broj, a imena će građani Srbije saznati večeras posle sednice Predsedništva SNS.

"Očekujem isti broj ministara, SNS ne mora da pravi ustupke"

Direktor Agencije Faktor plus Vladimir Pejić smatra da će Vlada Srbije imati približno isti broj ministarstava kao i do sada, jer SNS nije u situaciji da mora da zadovoljava apetite koalicionih partnera.

- SNS vladu može da formira samostalno i ne mora da čini ustupke da partnerima daje ministarska mesta ili neke druge visoke funkcije, zato i nisu potrebna brojna ministarstva - ocenio je Pejić.

Vladimir Pejić
Vladimir Pejić
Tanjug/​Dragan Kujundžić

Kaže da može da dođe do podele određenih ministarstava, o čemu je i predsednik Aleksandar Vučić govorio, a teško je sada reći koja ministarstva će i na koji način biti podeljena. Upitan da li očekuje da neko iz opozicije, a nije prešao cenzus, bude ministar, Pejić kaže da je sve to sada nagađanje, ali ga, dodaje, ne bi iznenadilo da Vučić pozove nekog od njih ili nestranačku ličnost. Pejić je ranije ocenio da će nova vlada biti na neki način koncentraciona, odnosno da će sa naprednjacima u koaliciji biti i SPS, ali i SPAS Aleksandra Šapića, samo je, kaže, pitanje na kom nivou.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd