fbpx
Skip to main content
Oluja

Danas 22 godine od hrvatske oružane akcije BLJESAK

Foto: Srbija Danas
Samo u toku dva dana ubijeno je ili nestalo 283 Srba

Danas se navršava 22 godine o agresije hrvatskih oružanih snaga na Zapadnu Slavoniju, kada je počela operacija nazvana "Bljesak", u kojoj je tokom dva dana ubijeno ili nestalo 283 Srba, od kojih 55 žena i 11 dece. 

Zašto je Pupovac podržao Plenkovića i da li će Srbi u Hrvatskoj imati veća prava zbog toga?!

POTRESNO! VUČIĆ O STRAHOTAMA U JASENOVCU: Klali su Srbe sa zanosom, a neki su bili samo deca

Od ukupnog broja žrtava, do sada je rasvetljena sudbina 127 lica, dok se među nestalima vodi još 156 osoba, uključujući 65 civila, od kojih je 27 žena. 

Po završetku akcije, Hrvati su pokupili 168 tela ubijenih Srba i pokopali ih uglavnom pod oznakom "nepoznat".

U poslednjih pet godina ekshumirani posmrtni ostaci 145 osoba iz grupnih i pojedinačnih grobnica, od kojih je 86 identifikovano. 

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas", oko 1. 450 pripadnika Srpske Vojske Krajine je zarobljeno, većina uz pomoć zaštitnih snaga UN. 

Hrvatska vojska
Foto: Profimedia

Hrvatski sudovi osudili su veliki broj zarobljenih Srba na dugogodišnje kazne zatvora, nekoliko desetina njih u zloglasnoj "Lori" u Splitu. 

Iz "Veritasa" ukazuju da hrvatski generali Petar Stipetić, Luka Džanko, Marijan Mareković, Mladen Kruljac i brigadir Stjepan Gašljević, koji su po nalogu Franje Tuđmana, Gojka Šuška, Bobetka i Imre Agotića, isplanirali i izveli akciju pod zvučnim nazivom "Bljesak", nisu odgovarali.

Direktor tog centra Savo Štrbac ističe da Hrvatska nikada nije sankcionisana zbog napada na područje pod zaštitom UN, niti je bilo ko kažnjen za bombardovanje srpskih civila u Zapadnoj Slavoniji u maju 1995. godine. 

Navodi, međutim, da je međunarodno pravosuđe kaznilo Srbe zbog poteza koje su preduzeli kako bi se od toga odbranili. 

Od 15.000 Srba do sada se, prema podacima "Veritasa", na područje Zapadne Slavonije vratilo oko 1.500 i to uglavnom starije dobi, a najviše ih je ostalo u Srbiji i Republici Srpskoj. 

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
4 Beograd