Skip to main content
Kosovo

Datum nije slučajnost! Danas je Surinam povukao priznanje nezavisnosti Kosova, a evo šta se desilo pre 105. godina

Foto: Srbija Danas
Iznenadićete se

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić saopštio je danas da je Surinam povukao priznanje nezavisnosti Kosova. Takođe, na današnji dan pre 105. godina desio se još jedan svetao trenutak za istoriju Srba. Postavlja se pitanje da li je slučajnost da se baš na današnji datum desi tako nešto?

KONAČNO POVLAČENJE GRANICE IZMEĐU SRBIJE I BiH: Dobra namera Beograda, naći će se najbolje rešenje

Đurić: Odluka Surinama da povuče odluku o priznavanju Kosova demantovala sve tvrdnje iz Prištine

Naime, daleke 1912. godine od Turaka je konačno oslobođen grad Peć i cela Metohija.

kosovo
Foto: Profimedia

Takođe, početkom 20. veka Srbija je bila u vazalnom položaju u odnosu na druge sile. Iscrpljena dinastičkim borbama koje su dovele do Majskog prevrata i ubistva Aleksandra Obrenovića, male zemlje na brdovitom Balkanu, bila je razapeta između Austrougarske i Rusije.

Interesantno je da se indentična situacija ponavlja i sada, i da se Srbija i dalje pokušava da zadrži svoju neutralnost uprkos pritiscima iz Evropske unije, a posebno Amerike imajući u vidu izjavu visokog zvaničnika Stejt departmenta zaduženog za Balkan, Brajana Hojt Jia, da zemlje koje žele da se priključe Uniji ne mogu balansirati između dve strane.

Kosovo
Foto: Profimedia

Ne možemo zanemariti sličnost između ove dve situacije. 

Srbija koja se tada borila za nezavisnost danas vodi bitku da tu nezavisnost i teritoriju na kojoj su Srbi živeli vekovima, a koja je oslobođena u Balkanskim ratovima zadrži po svaku cenu. 

Današnja odluka Surinama demantovala je navode iz Prištine da je proces priznanja nepovratan. Pretpostavlja se da je mogući razlog povlačenja nezavisnosti Kosova to što je samo 36 zemalja Organizacije islamske konferencije (OIC) priznalo Kosovo kao državu, dok je 21 odbila priznanje, ali ova informacija još uvek nije zvanično potvrđena. Podsećamo, do sada je ukupno 106 država priznalo nezavisnost Kosova. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd