Skip to main content
Nova vlada

DANAS ZAPOČINJE PROCES FORMIRANJA VLADE: U 10 sati konstitutivna sednica, Srbija dobija nove poslanike

Foto: SD/Ilustracija
Konstitutivna sednica 12. saziva Narodne skupštine Srbije biće nastavljena danas, a pred poslanicima će se na dnevnom redu naći izbor predsednika, genaralnog sekretara i radnih tela parlamenta.

Zakazana je za 10 sati i njome praktično započinje proces nakog koga će biti formirana nova Vlada Srbije.

Do izbora predsednika, kao i pre nešto više od dva meseca, sednicom će predsedavati najstarija narodna poslanica u ovom sazivu, Smilja Tišma, koja dolazi iz redova SPS-a. Njoj će pomagati najmlađi poslanici sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata.

POPUNJENO JOŠ JEDNO MESTO U VLADI! Doktorka Darija postaje ministarka - ODREĐENA JOJ FUNKCIJA, ovo je razlog

POPUNJENO JOŠ JEDNO MESTO U VLADI! Doktorka Darija postaje ministarka - ODREĐENA JOJ FUNKCIJA, ovo je razlog

Premijerka Brnabić sutra s Dačićem obavlja primopredaju dužnosti

Premijerka Brnabić sutra s Dačićem obavlja primopredaju dužnosti

KO ĆE BITI NOVI MINISTAR POLICIJE? Stefanović će obavljati posao u drugom sektoru, JEDNO IME možda preuzme funkciju

KO ĆE BITI NOVI MINISTAR POLICIJE? Stefanović će obavljati posao u drugom sektoru, JEDNO IME možda preuzme funkciju

Dosadašnju predsednicu Narodne skupštine Maju Gojković na ovoj funkciji će, kako je Aleksandar Vučić saopštio u utorak, naslediti odlazeći šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

- Biće mnogo posla za njega kao predsednika. Verujem da ćemo u tom parlamentu, koji će morati stalno da zaseda, mnogo važnih zakona treba da donesemo - rekao je Vučić.

Nakon što poslanici budu izabrali Dačića, preći će na narednu tačku dnevnog reda u postupku formiranja skupštinskog rukovodstva, izbor šest potpredsednika koje predlažu poslaničke grupe.

Poslanička grupa Srpske napredne stranke na ove funkcije će, kako se pominjalo u javnosti, delegirati Vladimira Orlića i Sandru Božić, dok će popredsednik Skupštine ispred koalicije SPS-JS biti članica poslaničke grupše Jedinstvene Srbije Marija Jevđić.

Po izboru potpredsednika poslanici će preći na glasanje o generalnom sekretaru Skupštine. Na ovu funkciju će biti izabran jedan od najbližih saradnika Ivice Dačića, Veljko Odalović. On je ovu funkciju već obavljao u mandatu od 2008. do 2012. godine, a na novu poziciju dolazi iz Ministarstva spoljnih poslova, gde je, takođe, bio generalni sekretar.

Naredna tačka dnevnog reda ticaće se usvajanja predloga članova skupštinskih radnih tela koje su sve poslaničke grupe bile u obavezi da dostave skupštinskoj administraciji.

Uslediće i nova sednica na kojoj bi trebalo da se nađe predlog Zakona o Vladi, a posle Predsedništva SN, najavljenog za nedelju trebalo bi da bude poznato i ko su novi ministri.

Kako je predsednik Srbije juče najavio, Vlada, čiji će mandat biti oročen na nešto više od godinu i po dana, trebalo bi da due izabrana u sredu.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd