fbpx
Skip to main content
DKT

MINISTARKA KISIĆ TEPAVČEVIĆ OBIŠLA DOM "DUŠKO RADOVIĆ" U NIŠU "Osmesi na licima dece najbolje govore o kvalitetu života" (FOTO)

Foto: InstagramPrintscreen/minrzs.gov.rs
Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević obišla je domove za decu sa smetnjama u razvoju nakon čega se oglasila na zvaničnom Instagram profilu.

Nakon što su slike užasa o uslovima u kojima žive deca sa hendikepom bez roditeljskog staranja potresle javnost, medije i društvene mreže, nadležni organi u Srbiji nisu čekali ni časa i odmah su izašli na teren da pogledaju kakva je zaista situacija o kojoj se već danima govori.

NOVA POHVALA NA RAČUN NAŠE ZEMLJE: Srbija tema broj jedan - "vakcina diplomatija" predsednika Vučića u centru pažnje!

NOVA POHVALA NA RAČUN NAŠE ZEMLJE: Srbija tema broj jedan - "vakcina diplomatija" predsednika Vučića u centru pažnje!

MARKO ĐURIĆ NA JOŠ JEDNU DIPLOMATSKU DUŽNOST: Ambasador Srbije i u Kolumbiji

MARKO ĐURIĆ NA JOŠ JEDNU DIPLOMATSKU DUŽNOST: Ambasador Srbije i u Kolumbiji

VUČIĆ UPUTIO BAJDENU KRUPNE REČI: Imao specijalnu poruku za američkog predsednika

VUČIĆ UPUTIO BAJDENU KRUPNE REČI: Imao specijalnu poruku za američkog predsednika

Podsetimo, objavljena je publikacija "Zaboravljena deca Srbije", rezultat istraživanja Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom (MDRI), organizacije za ljudska prava koja se bavi zaštitom i punim socijalnim uključivanjem dece sa smetnjama u razvoju i odraslih sa invaliditetom u društvo.

U publikaciji istraživači navode da su tokom 2019. ulaskom u više ustanova domskom smeštaja otkrili da su deca često pomešana sa odraslima, da se primaju i bebe i deca mlađa od tri godine, te da 79 odsto dece i odraslih u institucijama ostaje duže od 10 godina.

Rezultati istraživanja su poražavajući i glavni zaključak koji se nameće je da su deca u metalnim kavezima prepuštena sama sebi, te da u uslovima nedostojnim čoveka samo čekaju da - umru.

Nakon ovakvih izjava, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević obišla je domove za decu sa smetnjama u razvoju nakon čega se oglasila na zvaničnom Instagram profilu.

- Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević obišla je danas, nenajavljeno, Ustanovu za smeštaj dece i mladih "Duško Radović" u Nišu, u okviru koje se pružaju usluge domskog smeštaja, male domske zajednice i prihvatilišta. Osmesi i zadovoljstvo na licima dece i mladih najbolje govore o kvalitetu usluge, odnosu zaposlenih prema njima i uslovima u kojima žive. Ova ustanova odiše pozitivnom energijom, a iz svake sobe se čuje dečiji smeh. Deca su se obradovala poseti, veseli su i zadovoljni i angažovani različitim vidovima aktivnosti. U domskom smeštaju u toj ustanovi nalazi se 11 dece, u maloj domskoj zajednici 12, a u prihvatilištu 12 dece i mladih - piše u opisu fotografija na Instagram profilu.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
4 Beograd