Utorak 19. mar 2024.
Ratko Mladić i Drko Mladić

Sin generala Mladića za Srbiju Danas nakon skandala u Hagu: Evo šta je rekao o priznanju da je njegov otac NEVIN

Foto: Reuters/Profimedia
Darko Mladić prokomentarisao priznanje pomoćnika sudije Orija da nije bilo dokaza za osuđujuću presudu

Posle javnog priznanja Jonasa Nilsena, saradnika sudije Haškog tribunala Alfonsa Orija, predsedavajućeg Sudskim većem, koje je u prvostepenom postupku osudilo generala Ratka Mladića na doživotni zatvor da se presuda bazira na pretpostavkama, oglasio se i sin generala Darko Mladić.

On je za portal SrbijaDanas.com izjavio da bi ovo moralo da koristi odbrani u žalbenom postupku "da je to normalan sud". Mladićev sin je objasnio da je diplomatski pritisak ogroman i da se tamo određeni ljudi ponašaju kao da su sami sebi izvor i prava i zakona. 

- Problem je u tome što smo mi baš ovo rekli u završnoj reči, ovo što oni sada priznaju, a to je da nema dokaza da je general Mladić naredio i planirao bilo kakav zločin - ističe sin generala i dodaje:

- U fusnoti presude kao dokaz stoji završna reč tužioca. Ne može završna reč tužioca da bude dokaz! Tužilac mora da nađe dokaze! Pravo ne poznaje to da na osnovu pretpostavki možete da osudite nekoga.

Darko Mladić
Darko Mladić
Foto: Profimedia

Darko Mladić podsetio je na neke šokantne detalje iz predmeta, vezane za Markale:

- Ista priča je bila za Markale, gde se sudija Ori pozvao na presuđenu činjenicu iz predmeta Galić, a tu činjenicu je upravo on presudio kao sudija u tom postupku! On je bio u sukobu interesa, on je odabran da brani svoju odluku, bez obzira što smo mi potpuno jasno pokazali da to Srbi nisu uradili. 

Alfons Ori
Alfons Ori
Foto: Profimedia

Na pitanje da li je odbrana pokušala da izuzme sudiju Orija, Darko Mladić je potvrdno odgovorio i naglasio da je isti sudija izuzet iz predmeta Karadžić jer je Holanđanin, dok je u postupku Mladiću prihvaćen jer je izjavio da "on više nije Holanđanin, već građanin sveta".

- Sudija Ori se u sudnici često ponašao agresivnije od tužioca - zaključio je Mladić.

Podsetimo, Haški tribunal prvostepeno je 22. novembra osudio Ratka Mladića na doživotni zatvor, sa obrazloženjem da je "značajno doprineo izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine". 

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd