clear sky
8°C
18.04.2024.
Beograd
eur
117.1484
usd
109.6792
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija

Podešavanja sajta

Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Đilas uputio otvoreno pismo Vučiću, usledile momentalne reakcije

10.03.2019. 12:24
Piše:
Srbija Danas
Dragan Đilas
Dragan Đilas / Izvor: Profimedia
Jedan od lidera Saveza za Srbiju (SzS) Dragan Đilas pozvao je danas u otvorenom pismu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da podnese ostavku.

Prema negovoj oceni, u pregovorima sa Prištinom Vučić je uništio poziciju Srbije, te da bi trebalo da posao prepusti nekome inteligentnijem, sposobnijem i poštenijem.

Đilas je naveo da se Vučiću obraća otvorenim pismom, jer je predsednik Srbije rekao da sa opozicijom nema šta da razgovara i da će Srbi saznati za plan za Kosovo tek kada ga kaže Albancima.

"Bitno da država i crkva imaju isto mišljenje" Patrijarh Irinej o USAGLAŠENOSTI SA SPC-om i stanju na KiM

"Bitno da država i crkva imaju isto mišljenje" Patrijarh Irinej o USAGLAŠENOSTI SA SPC-om i stanju na KiM

On je ocenio da Vučić svojom politikom ugrožava opstanak Srba i zatražio od njega da odgovori na pitanja u vezi sa pregovorima sa Prištinom.

Od Vučića je zatražio da odgovori zašto su pregovori u Briselu pretvoreni iz tehničkih u razgovore o statusu Kosova i granicama Srbije.

Dragan Đilas
Dragan Đilas / Izvor: Profimedia

"Kako je moguće da neko u šest godina pregovaranja nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ispuni sve tačke koje su njegovi ustupci, a ne ispuni se ni jedna tačka koja je ustupak suprotne strane? Ko u pregovorima daje sve, a ne dobije ništa", upitao je Đilas.

Đilas je upitao i kako je moguće da je Vučić potpisao da se policija sa severa Kosova integriše u kosovsku, da se sudske vlasti integrišu u pravni sistem Kosova, da se opštinski izbori na severu organizuju po zakonima Kosova, a da srpska strana zauzvrat nije dobila ništa.

Završen sastanak državnog vrha sa patrijarhom: "Platforma je čist pokazatelj koliko Albanci žele da izazovu krizu" (FOTO)

Završen sastanak državnog vrha sa patrijarhom: "Platforma je čist pokazatelj koliko Albanci žele da izazovu krizu" (FOTO)

"Da li su to te pobede u pregovorima koje ste slavili šest godina", upitao je on i dodao da Vučić godinama govori kako Srbija nikada nije imala veći ugled i više prijatelja u svetu.

"Tonija Blera si pozvao da savetuje Vladu Srbije, a Gerharda Šredera da ti govori na stranačkom skupu na godišnjicu bombardovanja. Juče si rekao da su te svi 'izdali'. Nikada nisi imao prijatelje Aleksandre Vučiću, tako da ne možeš da prepoznaš da to što se neko rukuje sa tobom pošto mu stigne ček, nije prijateljstvo", ocenio je Đilas.

Đilas je upitao i zašto predstavnici Srpske liste sede u Vladi Kosova koja uvodi carine Srbiji, predlaže platforme i ne rešava ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

"Od njihovih glasova zavisi vladajuća većina Ramuša Haradinaja, kosovskog premijera. Zašto držiš Haradinaja na vlasti, Aleksandre Vučiću? Zašto unižavaš državu Srbiju i u Minhenu na rečenicu Hašima Tačija da ne može da dozvoli Zajednicu srpskih opština pošto to nije po zakonima i ustavu entiteta koji predstavlja izgovoriš da si ti "zbog pregovora više puta prekršio svoj Ustav", navodi se u otvorenom pismu.

TAČIJEV I HARADINAJEV ČOVEK NA ĐILASOVOJ ŠETNJI U NOVOM PAZARU! "Protesti usmereni na slabljenje Srbije, sad znamo ko ih finansira"

TAČIJEV I HARADINAJEV ČOVEK NA ĐILASOVOJ ŠETNJI U NOVOM PAZARU! "Protesti usmereni na slabljenje Srbije, sad znamo ko ih finansira"

On je dodao da to nije Vučićev Ustav, već Ustav Srbije nad kojim se Vučić zakleo kada je preuzeo funkciju predsednika Srbije.

"Kršenje Ustava Republike Srbije povlači posledice. Koliko vredi tvoja zakletva", upitao je Đilas.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/​Dimitrije Goll

Djilas je Vučića pitao i zašto unižava građane Srbije i šest godina odbija da zakaže sednicu Skupštine Srbije na temu Kosova.

"Zar građani Srbije ne zaslužuju da čuju tvoj plan za koji godinama tvrdiš da postoji? Kako je moguće da Kosovo ima platformu, ima ovlašćene pregovarače od strane njihove skupštine, ima čitav tim za lobiranje u Briselu, a mi nemamo ništa od toga? Kosovo nije tvoje, Aleksandre Vučiću, ne možeš da pregovaraš o njemu kao da prodaješ stan", napisao je Đilas.

Đilas do kraja marta osniva Stranku slobode i pravde

Đilas do kraja marta osniva Stranku slobode i pravde

Đilas je dodao da unapred zna da Vučić neće imati odgovor ni na jedno pitanje koje mu je postavio, te da zna da će ponavljati "laži o izdajnicima i lopovima".

"Kao što znam da nećeš odustati od promene granica Srbije iako svako pametan shvata da to nije rešenje. Ne može se rešenje praviti na nesreći onog dela srpskog naroda koji će ostati s druge strane tih tvojih granica. Rešenje je u pomirenju Srba i Albanaca, a ne u razgraničenju", ocenio je Đilas. 

Prema njegovim rečima, do pomirenja ne mogu dovesti "oni koji su direktno okrvavili ruke s jedne i oni koji su huškali na rat i zločine s druge strane". 

"Svako sa ima imalo stida podneo bi ostavku ili se makar povukao iz pregovora u kojima je poziciju Srbije uništio. Da ti je iole stalo do Srbije prepustio bi taj posao nekom inteligentnijem, sposobnijem, poštenijem. Ti naravno to nećeš uraditi. Tebi se žuri da što pre 'rešiš Kosovo'. Zašto je to tako, odgovorićeš kada za to dođe vreme. Ne meni, i ne sada", zaključio je Đilas u otvorenom pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

NIKAD ŽEŠĆI SUKOB MITROVIĆA I SERGEJA NA TVITERU! "G*vno smrdljivo, bolesni psihopato, ja imam četvoro dece, ti nula!

NIKAD ŽEŠĆI SUKOB MITROVIĆA I SERGEJA NA TVITERU! "G*vno smrdljivo, bolesni psihopato, ja imam četvoro dece, ti nula!

Dragan Ðilas je, umesto da se otvorenim pismima obraća međunarodnoj zajednici ili onima koji na Kosovu i Metohiji "drže mač" nad glavom srpskog naroda, rešio da lažovsko i klevetničko pismo uputi na adresu predsednika Srbije, istakao je danas potpredsednik Glavnog odbora SNS Marko Ðurić.

"On i ostali lideri Saveza za Srbiju nijednom rečju nisu osudili albanske separatiste zbog sahranjivanja dijaloga sa Beogradom, ili barem izrazili zabrinutost za budućnost srpskog naroda u pokrajini čiji se položaj i prava i ne pominju u platformi Prištine, jer Priština očito računa da na samoproglašenom Kosovu uskoro i neće biti Srba", dodao je Ðurić.

Marko Đurić
Marko Đurić / Izvor: Profimedia

To sramno ćutanje dela opozicije je prava potvrda njihove političke neozbiljnosti i nacionalne neodgovornosti, ukazuje se u Ðurićevom saopštenju, povodom otvorenog pisma Aleksandru Vučiću koje je Ðilas objavio ranije tokom dana.

"Ali Ðilas ne piše Prištini, jer Tači i Haradinaj podržavaju njegove proteste protiv predsednika Vučića, isto onako kao što on podržava njihovu separatističku platformu, i ta sprega interesa je najzad izašla na videlo", naglasio je Ðurić.

Vučić ŽESTOKO ODGOVORIO Albancima: Nikome NEĆEMO DOZVOLITI da NAPADA SRPSKI NAROD

Vučić ŽESTOKO ODGOVORIO Albancima: Nikome NEĆEMO DOZVOLITI da NAPADA SRPSKI NAROD

On je napomenuo da svaki pristojan građanin Srbije sa nelagodom i strepnjom ovih dana prati informacije o bezumnim potezima Prištine, a jedino Ðilas i njegova bratija, po principu "što gore za Srbiju to bolje za nas", gledaju kako će da izvuku neku političku dobit u situaciji kada bi sve stranačke politike morale da budu ostavljene po strani dok opasnost ne prođe.

Ali tako funkcioniše Ðilasov tajkunski mozak, jer on nije obuzdan moralnim obzirima - on je manično gonjen željom za političkim i finansijskim profitom po svaku cenu, i potpuno lišen sposobnosti da saoseća sa sugrađanima ili brine o opštem interesu, dodaje se u saopštenju.

"Dok su Srbe proterivali sa Kosova i Metohije i palili srpske svetinje, Dragan Ðilas se bogatio i sticao milione, a sada kada na njegovim protestima kolo vodi Redžep Hoti, zamenik predsednika Tačijeve i Veseljijeve PDK, usuđuje se da vređa inteligenciju časne i poštene Srbije koja nije zaboravila ko je on i šta su on i njegovi saizvršioci iz Saveza za Srbiju uradili protiv Srba u Pokrajini", istakao je Ðurić.

Napadnuti novinari na protestu "1 od 5 miliona": Učesnici nasrnuli na ekipu izveštača, reagovalo obezbeđenje

Napadnuti novinari na protestu "1 od 5 miliona": Učesnici nasrnuli na ekipu izveštača, reagovalo obezbeđenje

Prema njegovim rečima, Ðilas misli da je cela Srbija glupa, a on pametan, i da smo zaboravili da je za sve za šta optužuje predsednika Aleksandra Vučića kriv - on sam.

"Za njega je i sama Srbija samo jedan lični biznis-projekat. Za nas je otadžbina i nećemo je dati ni mnogo moćnijima od njega", naglasio je Ðurić.

Čim se u Srbiji saznalo da su na Đilasovom protestu sinoć u Novom Pazaru počasni gosti bili Redžep Hoti i Emilija Redžepi, predstavnici Ramuša Hardinaja, Đilas se setio da postoji Kosovo i Metohija kao i da ima Srba koji žive tu, saopštio je danas član Predsedništva SNS Goran Vesić reagujući na otvoreno pismo koje je Ðilas uputio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. 

"Tako bi Đilas da zameni teze pa da ga niko u Srbiji ne pita šta će sinoć Hoti i Redžepi na njegovom protestu? Ne bi Ðilas da ga bilo ko pita šta je to dogovorio nedavno na Kosovo i Metohiji sa Ramušem Haradinajem pod čijom zaštitom je tamo boravio. Onim istim Haradinajem koji je uveo takse na robu iz Srbije i koji je mesec dana pre nego što je Đilas počeo sa protestima najavio da će Vučić da bude srušen protestima na ulici", navodi Vesić.

PREMIJERKA BRNABIĆ: Vučić se bori za bolji život građana, a ne za vlast!

PREMIJERKA BRNABIĆ: Vučić se bori za bolji život građana, a ne za vlast!

Vesić kaže da se Đilas pita šta radi bivši nemački kancelar Gerhard Šreder u Beogradu i dodaje zašto to nije pitao svog bivšeg šefa Borisa Tadića kada je Šreder gostovao na izbornim konvencijama Demokratske stranke od 2007. godine pa nadalje? 

"Tada mu je bilo lepo da aplaudira Šrederu u prvom redu a sada mu Šreder smeta ako se sastane sa Vučićem!? Uzgred, budi rečeno pričamo o onoj Demokratskoj stranci koja je Đilasu omogućila da postane millioner dajući mu državne funkcije a čiji račun i danas drži u blokadi naplaćujući kamate, pošto je glavnicu odavno podigao na dug koji su on i Tadić napravili", dodaje funkcioner SNS.

goran-vesic
goran-vesic / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Vesić navodi da Ðilas priča o poziciji Srbije u pregovorima Beograda sa Prištinom, a da je Ðilas bio najbliži saradnik Borisa Tadića kada je Kosovo samoprogasilo nezavisnost 2007. godine! 

"Šta je veliki političar Đilas tada uradio da to spreči? Sakrio je svog predsednika Tadića u Rumuniju. Genijalno. Đilas je bio u najužem vrhu vlasti koja je, na predlog njegovog sada koalicionog partnera, Jeremića naša pokrenula proces pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu na kome su doživeli fijasko udarivši pečat na tu samoproglašenu nezavisnost". 

Da li je realno da bi Boško Obradović i Dveri pristali da prodaju Kosovo za samo 5 milijardi dolara?

Da li je realno da bi Boško Obradović i Dveri pristali da prodaju Kosovo za samo 5 milijardi dolara?

Nedavno ih je Tači, kaže Vesić, hvalio zbog toga u Ujedinjenim nacijama. 

"Đilas je bio jedan od najvažnijih funkcionera vlasti koja je donela odluku da se pregovori sa Albancima iz Ujedinjenin nacija gde postoje dve velike svetske sile koje nas podržavaju i imaju pravo veta prebaci u Evropsku uniju čija je većina članica priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova i Metohije. Ne znam da li postoji gluplji potez u politici? Đilas je bio deo vlasti koja je uvela carine na Jarinju i Brnjku, dakle između samih Srba. Uvodio je carine na administrativnoj granici a sada priča o položaju Srbije!? Da li se Đilas seća da je njegova vlast pozvala misiju EULEKS na Kosovo i Metohiju i tako suspendovala UNMIK osnovan rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Možda je zaboravio da UNMIK pozvao Tadić kršeći Ustav jer o tome je mogla da odlučuje samo Narodna skupština?, naveo he Vesicg.

I sada bi Đilas, laže on, koji je bio deo politike koja je Srbiju izbacila sa Kosova i Metohije i koja je pomagala Albancima ne samo da proglase nezavisnost već i da je učvrstem da deli lekcije našoj vlasti koja se bira da sačuva našu južnu pokrajinu? 

Ðurić: Jeremić lažima relativizuje opasnost iz Prištine, treba da se stidi

Ðurić: Jeremić lažima relativizuje opasnost iz Prištine, treba da se stidi

"On koji nikada nije bio na Kosovu i Metohiji dok je bio na vlasti, sada bi da vodi politiku srpskim glavama ne bi li on imao političku korist. Đilasu nijedna srpska glava nije skupa u Beogradu, Kosovskoj Mitrovici, Goraždevcu ili Novom Sadu ako je on zbog toga bliži svom jedinom cilju - da se vrati na vlast", naveo je funkcioner SNS.

Na kraju, kaže Vesić, u želji da ispadne duhovit Đilas priča o nečijoj inteligenciji. 

"Mi u SNS zaista priznajemo da je Đilas zaista najinteligentiniji na svetu kada treba da se otmu pare i ošteti budžet. Takvu genijalnost u krađi svet nije video. Nema političara u istorji Srbije koji je dok je bio na vlasti preko svojih firmi obrnuo 500 miliona evra! Juče je objavljen izveštaj američke organizacije "Global fajnenšel integriti" da je iz Srbije od 2004 - 2013. godine izneto 40,8 milijardi dolara. Ne znam zašto ali taj period se baš poklapa sa periodom kada je Đilas bio vlasi", napominje Vesić.

(VIDEO) Vučić iz Sremske Mitrovice: BANDO JEDNA IZ PRIŠTINE! Odgovor vama i vašim zapadnim partnerima je NE!

(VIDEO) Vučić iz Sremske Mitrovice: BANDO JEDNA IZ PRIŠTINE! Odgovor vama i vašim zapadnim partnerima je NE!

"I zato kada Đilas priča o Kosovu ne radi on to zato što ga interesuju Srbi sa Kosova već da bi otežao Vučiću da se izbori za bilo šta u pregovorima. Nada se Đilas da će Vučić da izgubi vlast zbog Kosova pa da on ponovo krade kao što je već jednom radio. Zato se Đilas setio Kosova. Nego, da se vratimo mi na početak. Šta su radili sinoć Redžep Hoti i Emilija Redžepi na tvom protestu u Pazaru, Ðilase?", zaključio je Vesić.

Gde god se Dragan Ðilas pojavi, tu su podele, mržnja i svađa, ali i sumnjiv kapital, saopštila je danas Srpska lista.

U saopštenju sa za Ðilasa kaže da je na Kosovo i Metohiju došao sa ciljem podele Srba i kako bi pružio podršku svom "pajtosu" Slobodanu Petroviću, koji je u kosovskoj skupštini omogućio izglasavanje platforme kojom se definitivno obesmišljava dijalog u Briselu.

"U istom danu, Ðilas je, što bi on rekao, čekovima, podržao i svog pajtosa Sulejmana Ugljanina, i doveo mu goste iz Prištine kako bi napravili plan brutalnih napada na istitucije srpske države", ukazala je Srpska lista.

Srpska lista
Srpska lista / Izvor: Tanjug/​Sava Radovanović

U saopštenju povodom Ðilasovog otvorenog pisma predsedniku Srbije, Srpska lista konstatuje da je Ðilasu do Kosova stalo kao da lanjskog snega.

To je pokazao za 12 godina vladavine, kada su on, Tadić, Jeremić i ostali napravili granicu na Jarinju i Brnjaku, kada su srpsku žandarmeriju slali na Srbe koji su bili protiv te granice, kada su Srbima na Kosovu i Metohiji smanjivali plate, a srpskim opštinama blokirali budžete, kada su Srbe sa Kosova i Metohije izuzeli od vizne liberalizacije i time jasno poručili da nas ne smatraju delom Srbije, jer kako drugo razumeti da naša deca nemaju isti pasoš kao njegova ili deca bilo koga u ostatku Srbije, podseća se u saopštenju.

"Dragane Ðilase, ni u vreme totalne strahovlade tebe i tvog pajtosa Borisa Tadića, Srbi na Kosovu i Metohiji ti nisu dozvolili da pobediš i dobiješ njihove glasove, a pre par dana te i zvižducima oterali iz Leposavića. Nas nećeš uplašiti, prevariti i obmanuti.

Sve dok tvoj prijatelj Slobodan Petrović ulazi u vladu Ramuša Haradinaja i podržava njihovu platformu, Srbi na Kosmetu će prema tebi gajiti isključivo osećaj prezira", ističe se u saopštenju.

 

Piše:
Srbija Danas
10.03.2019. 12:24