fbpx
Skip to main content
Moskva

Direktor centra za srpsko-rusku saradnju na otkrivanju spomenika Ivanu Groznom (FOTO)

Foto: Promo
Spomenik Ivanu Groznom otkriven je gradu Aleksandrovu u Vladimirskoj oblasti

Bronzani spomenik postavljen je na obale reke Seraja pored srednjovekovne tvrđave Aleksandrovski kremlj. Upravo tu se u XVI veku nalazila rezidencija ruskog cara. Skulptura je visoka oko dva i po metra. Autor spomenika je Vasilij Selivanov.

Izrada spomenika finansirana je dobrovoljnim prilozima lokalnih stanovnika. Prvobitno je spomenik bio postavljen u Aleksandrovu 2017. godine. Ali kasnije je demontiran i prebačen u Moskvu. Donedavno se nalazio u Aleji vladara, pored sedišta Ruskog vojnoistorijskog društva. Povodom obeležavanja stogodišnjice muzeja „Aleksandrovski kremlj” odlučeno je da se ovaj spomenik vrati na prvobitno mesto.

Moskva
Foto: Promo

Otkrivanju spomenika ruskom velikanu, prisustvovali sui  gosti iz Srbije.

- Otkrivanju spomenika Ivanu Groznom, zajedno sa liderima motociklističkog kluba “Noćni vukovi” prisustvovao je i naš srpski prijatelj, Miloš Кovačević, direktor Centra za srpsko-rusku saradnju. Miloš je naš prijatelj i saradnik, koji mnogo radi na jačanju drevnog srpsko-ruskog bratstva, kog sam ovom prilikom sreo na prijemu u Ambasadi Srbije – rekao je lider moto-udruženja Aleksandar Zaldastanov, poznatiji kao Hirurg.
Osim ruskog stradalnika Cara Nikolaja, koga Srbi poštuju kao sveca, naš narod izuzetno uvažava ruskog autokratu Ivana Groznog, smatrajući ga temeljem srpsko-ruskih odnosa.

Moskva
Foto: Promo

- To je zaista tako. Ivan Grozni nije slučajno toliko uvažavan, jer je u okviru napora da se legitimiše sopstvena država kao Treći Rim i naslednica Vizantije, naredio sastavljanje desetomesčnog “Naličnog letopisnog kodeksa” (više od 10 000 stranica i više od 18 000 ilustracija, koje  je radilo više od 40 slikara). Кodeks je bio svojevrsna hronika koja je pripovedala događaje od stvaranja sveta sve do Ivana Groznog, čiji nadimak se može sa puni opravdanjem čitati i kao “Silni”.  Isto tako je srpski narod zvao cara Dušana – objasnio je Zoldastanov.

Tokom posete povodom otkrivanja spomenika, Hirurg je našem Milošu Kovačeviću upriličio susret sa poznatim ruskim piscem, Aleksandrom Andrejevičem Prohanovim.

Moskva
Foto: Promo

- Značajan deo četvrtog toma Ličnog kodeksa, ove ilustrovane svetske istorije, posvećen je osnivaču Srpske pravoslavne crkve i duhovnom utemeljitelju  srpske države, Svetom Savi. Pre otkrivanja spomenika, uspeo sam da Miloša upoznam sa A.A. Prohanovim, što je njemu bilo veoma drago – zaklučio je lider “Noćnih vukova”, Aleksandar Zoldastanov.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Fog
-2 Beograd