Skip to main content
Bolnica

Dobili boginje, pa završili u bolnici zbog KOMPLIKACIJA: Dvoje u TEŠKOM STANJU

Foto: Profimedia/ilustracija
Oglasio se direktor Klinike za infektivne bolesti

Od četvoro pacijenata, koji su zbog komplikacija izazvanih malim boginjama zbrinuti u Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije, dvoje se oporavlja, dok je dvoje u ozbiiljnom, ali stabilnom stanju.

ALARMANTNO: Male boginje dobili i Beograđani koji nisu bili u kontaktu sa zaraženima

Beba s malim boginjama HITNO prebačena na lečenje u Kragujevac

- U ovom trenutku na Klinici za infektivne i tropske bolesti leči se četvoro obolelih od malih boginja, od toga su dva pacijenta već u fazi početnog oporavka, a dva poslednje primljena pacijenta su u ozbiljnom, ali stabilnom stanju - rekao je Tanjugu direktor Klinike Goran Stevanović.

Svi pacijenti imaju zapalenje pluća, što je najčešća komplikacija izazvana virusom malih boginja.

Pročitajte i:

PREOKRET u slučaju proglašenja EPIDEMIJE morbila: Ovo je PRAVA ISTINA

U veoma teškom zdravstvenom stanju: Glavna bolnička sestra (37) sa Kosova prebačena u Beograd

Samo vi ne vakcinišite decu: Stručnjak upozorio na širenje epidemije malih boginja u CELOJ SRBIJI

- Osim upale pluća male boginje mogu da izazovu brojne druge komplikacije, a jedna od najtežih je upala mozga - encefalitis, koji ostavlja trajne posledice - pojašnjava Stevanović.

U riziku da se zaraze malim boginjama su i deca i odrasli, odnosno svi koji nisu vakcinisani i nemaju zaštitni imunitet.

- Deca su specifična populacija, jer imaju slabiji imuni sistem. Međutim, virus malih boginja ne pravi razliku da li se radi o odrasloj osobi, detetu, nekome ko je aktivan sportista ili hronični bolesnik. Ko nije vakcinisan, ko nema imunitet obavezno će oboleti - pojasnio je on.

Nevakcinisana deca će moći u vrtić, ali samo ako se ispuni jedan USLOV

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u Srbiji je od početka oktobra do danas od malih boginja obolelo 65 osoba, a epidemija je prijavljena u srpskim enklavama na KiM, Bujanovcu, Kraljevu, Beogradu.

Epidemiolog Instituta Batut Goranka Lončarević kaže da broj obolelih nije nešto neuobičajeno i da su to očekivali zbog smanjenog broja vakcinisane dece MMR vakcinom i narušenog kolektivnog imuniteta.

Pojašnjava da su male boginje bolest koja je predviđena za iskorenjavanje, te i kada se javi jedan oboleli to je epidemija.

Batut
Batut
Foto: Wikimedia

Nema mesta panici zbog toga što je u Beogradu prijavljena epidemija, naglašava ona i dodaje da su to redovni zadaci nadležnih zdravstvenih institucija u sistemu.

Zavodi su u obavezi da prijave svaku epidemiju, ali to ne znači da je proglašena epidemija malih boginja.

Lončarević kaže da epidemiju proglašava Ministarstvo zdravlja na predlog Instituta Batut.

Svom detetu (ne) želi dobro: Majka traži od suda da spreči vakcinaciju njenog sina!

Proglašenje epidemije podrazumeva uvođenje vanrednog epidemiološkog nazora i vanredne vakcinacije stanovništva, gde se proširuje gornja starosna granica za imunizaciju koja je u ovom trenutku do navršenih 14 godina života.

- Mere mogu da podrazumevaju i redukciju putovanja, redukciju javnih okupljanja i druge aktivnosti koje zakon nalaže - pojasnila je Lončarević.

Ona je pozvala roditelje da vakcinišu decu, jer je imunizacija najefikasnija mera u zaštiti od malih boginja.

vakcina
Foto: Profimedia/ilustracija

- Važno je da roditelji vakcinišu decu i da se tako zaštiti najosetljiviji uzrast na adekvatan način. Među tom najmlađom populacijom imamo i decu koja ne mogu biti vakcinisana trajno i to način na koji ćemo i njih zaštititi, jer vakcina sprečava pojavu pidemije u predškolskim i školskim ustanovama - pojasnila je Lončarević.

Ona dodaje da broj obolelih prethodnih godina bio tri do šest zaraženih pacijanata na 100.000 stanovnika ili ako se govori u apsolutnim brojkama to je od 300 do 450 obolelih.

Tako je, recimo, 2015. godini na teritoriji Srbije registrovano 393 obolelih od malih boginja, a prijavljeno je bilo 13 epidemija, od čega su dve bile na teritoriji Beograda sa 72 obolelih.

Naučnici otkrili VAKCINU koja uništava bakterije odgovorne za UPALU PLUĆA, SEPSU i MENINGITIS

Tokom 2016. godine bila je nešto povoljnija suituacija, te je bilo 11 prijavljenih slučajeva malih boginja i to jedan pacijent na teritoriji Beograda i deset iz epidemije u Opštoj bolnici u Kruševcu.

Najveća epidemija malih boginja u Srbiji bila je 1997. godine kada je obolelo oko 4.000 ljudi i umrlo sedam osoba.

Deset godina kasnije Srbija javila se još jedna epidemija koja se u Vojvodini prelikla iz marginalizovanih grupa u opštu populaciju i kada je zaraženo oko 380 ljudi.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd