fbpx
Skip to main content
Zgrada

Dobra vest za građane Srbije! Notari će vas upisivati u katastar i više neće moći da vam zaplene stan

Foto: Profimedia/ilustracija
Promene u zakonu

Situacija da vlasnik stana ili kuće ostane bez nekretnine, jer nije na vreme upisao u katastar trebalo bi uskoro da postane samo ružna prošlost. Do sada je bilo prepušteno volji kupca da li će obaviti upis ili ne, pa se dešavalo da mu izvršitelji pokucaju na vrata zbog duga predhodnog vlasnika na kojeg se nekretnina zvanično i dalje vodi.

Beograd danas slavi slavu: Ovaj deo grada biće POTPUNO ZATVOREN! (MAPA)

Dan zaštite biodiverziteta: Mali posetio predavanje za učenike Geodetske škole u Bajfordovoj šumi (FOTO)

notari
Foto: Profimedia

Nacrt novog zakona zakona o upisima u katastar trebalo bi da reši ovaj problem, jer predviđa da javni beležnici po službenoj dužnosti u roku od 24 časa moraju da obaveste Republički geodetski zavod o svakoj kupoprodaji objekta koju su overili.

Ne zna se koliko je netačnih vlasnika i pokojnika upisano u katastar. Novi vlasnik bi trebalo da odmah prevede kupljeni objekat na svoje ime, ali se to u praksi ne radi.

stan
Foto: Profimedia

Novim zakonom je predviđeno uvođenje elektronskog šaltera za razmenu dokumentacije između službe za katastar i profesionalnih korisnika – javnih beležnika, izvršitelja i sudova.

Notar će biti dužan da dostavi dokumentaciju katastru čaki i ako stranka nije uplatila propisanu taksu, a takođe će RGZ biti u obavezi da završi ubis i bez novčane nadoknade.

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
20 Beograd