fbpx
Skip to main content
SANU

Dogovor sa APV, sledi DIGITALIZACIJA baštine Srbije: Arhiv SANU se seli u Svetosavki dom

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Najznačajnija riznica novovekovnih dokumenata nalazi se u Sremskim Karlovcima

Najznačajnija srpska riznica novovekovnih dokumenata, Arhiv SANU u Sremskim Karlovcima, neće još dugo nositi neslavni epitet najzapuštenije institucije te vrste.

Nastavak obnove svetinje Nemanjića: Đurđevi stupovi i dalje čekaju da se začuje zvuk zvona (VIDEO)

Zimska bajka: Već za vikend na beogradskim ulicama biće upaljena novogodišnja rasveta

U utorak su se u SANU u Beogradu predsednik te institucije akademik Vladimir Kostić i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović dogovorili da se Arhiv spase preseljenjem u uslovniju zgradu, poštp većinu od ukupno tri miliona dragocenih dokumenata nagrizaju vlaga i miševi.

Reč je o zdanju Svetosavskog doma u centru Karlovaca, koji je uoči Drugog svetskog rata izgradio patrijarh SPC Gavrilo Dožić. Osim Arhivu SANU, ova zgrada biće dom i Centru za digitalizaciju svih vojvođanskih arhiva. Sredstva za adaptaciju Svetosavskog doma biće opredeljena do kraja ove godine planom za vojvođanski budžet.

- Napravili smo ozbiljan iskorak, u čemu nam je Vlada Srbije pomogla, a to je da ovde, u Beogradu, napravimo Audiovizuelni arhiv sa Centrom za digitalizaciju naučne, kulturne i umetničke baštine Srbije. Tu se otvara i prostor za našu saradnju u procesu digitalizacije vredne građe Arhiva SANU u Sremskim Karlovcima - rekao je akademik Kostić.

Vladimir Kostić
Vladimir Kostić
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Sastanku u Beogradu prisustvovali su i akademik Vasilije Krestić, pokrajinski sekretar za nauku Zoran Milošević i dr Žarko Dimić, direktor karlovačkog Arhiva SANU. 

Prijavljivanje kandidata: SANU bez novih lekara

Početak izborne trke za nove članove Srpske akademije nauka i umetnosti ozvaničen je u utorak, a o tome ko će biti novi stanari "kuće besmrtnih" biće odlučeno na izborima, 8. novembra 2018. godine. SANU je raspisala javni poziv za predlaganje kandidata za nove dopisne i redovne članove Akademije.

Nove akademike i dopisne članove mogu da predlažu odeljenja, ogranci i odbori SANU, tri redovna člana Akademije, senati univerziteta, veća fakulteta i instituta, naučna društva i udruženja umetnika. Šansu da uđu u izbornu trku imaće kandidati za koje predlozi stignu u Akademiju do 31. januara 2018. godine.

SANU
SANU
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

SANU trenutno u svih osam odeljenja ima 134 člana, i to 98 redovnih i 36 dopisnih, a izmenom statuta ukupan broj članova ograničen je na 150, a po odeljenjima na 25. Odeljenje medicinskih nauka i Odeljenje za matematiku, fiziku i geonauke zato neće moći da biraju nove članove, jer prvo već ima maksimalnih 25 dopisnih i redovnih članova, a drugo čak i jednog više.

U ovom izbornom ciklusu očekuje se pojačanje na Odeljenju društvenih nauka, koje sada broji svega pet redovnih i jednog dopisnog člana. Oslabljeni su i Odeljenje istorijskih nauka i Odeljenje likovne i muzičke umetnosti, sa po 12 članova.

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd