fbpx
Skip to main content
Zgrada UN

Dokumenti pobijaju zvaničnu verziju rata! Amerikanci nam PODMETNULI ZLOČINE u BiH i Račku: Otkriveno gde se NALAZE DOKAZI

Foto: Profimedia
Srbima su u UN dopisivali zločine u poslednjem ratu u Jugoslaviji i BiH i sakrivali izveštaje s terena koji su prikazivali drugačiju sliku od one koju je zahtevala američka diplomatija!

To tvrdi nekadašnji profesor univerziteta Ilinois u Čikagu Nikola Moravčević koji je imao uvid u arhivu Ujedinjenih nacija. Moravčević kaže da se tamo i dalje nalazi niz izveštaja koji pobijaju sada već opšteprihvaćenu sliku rata u BiH, ali kojima još nije dozvoljen pristup javnosti.

Politika rada Saveta bezbednosti UN je da svaka stalna članica može da skine neku tačku dnevnog reda koja joj se ne sviđa, a u ime američke administracije to je radila Medlin Olbrajt koja je skinula niz izveštaja. Među njima je i pismo prvog komandanta "plavih šlemova" Satiša Nambijara koji je pisao da nije bio svedok nikakvog genocida niti ičega što bi po obimu prišlo blizu procenama koje su izmislili mediji.

- Nambijar je naveo da je to klasični građanski rat i da tu nema nekog posebnog krivca. On je izneo i argumente i to je Butros Gali primio, ali je Madlin Olbrajt tražila da se to izbaci - kaže Moravčević.

Nambijarovo pismo samo je jedno u nizu onih dokumenata koji nikada nisu ugledala svetlo dana, a koji sakupljaju prašinu u Arhivu stalnih članica SB UN. Moravčević je u svojoj knjizi pisao o ratovima u bivšoj Jugoslaviji, a dobio je dozvolu od Butrosa Galija, kojeg je lično poznavao, da pregleda Arhiv.

Medlin Olbrajt
Medlin Olbrajt
Foto: Profimedia

- Pošto je Butros Gali bio ozlojeđen da ga Amerikanci neće podržati za drugi termin dozvolio mi je da to pismo vidim - kaže Moravčević.

Olbrajtova je sakrila i izveštaj o Račku u kom je pisalo da navodni pobijeni albanski civili na nogama imaju austrijske vojne čizme i delove austrijske vojničke opreme.

Moravčević navodi da nisu razmatrani ni pravi izveštaji oficira UN sa terena iz Sarajeva u kojima je pisalo da su muslimanske snage iz zaštićenih zona delovale po srpskim položajima, kao ni izveštaj od 19. oktobra 1994. generala Majkla Rouza da su snage Alije Izetbegovića krenule u ofanzivu iz zone bezbednosti i da krše primirje.

Butros Gali
Butros Gali
Foto: Profimedia

- Sećam se jednog dela gde se tvrdi da su srpske snage silovale 50.000 žena, a onda je neko poslao izveštaj da srpske snage nisu imale toliko ljudi da to izvedu - kaže Moravčević.

Arhiv stalnih članica SB nalazi se na Menhetnu i veliko je pitanje da li će iko ikada videti te izveštaje jer SB nema politiku poput američke vlade da svi tajni spisi moraju biti otpečaćeni nakon protoka određenog vremena.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
1 Beograd