fbpx
Skip to main content
Zgrada UN

Dokumenti pobijaju zvaničnu verziju rata! Amerikanci nam PODMETNULI ZLOČINE u BiH i Račku: Otkriveno gde se NALAZE DOKAZI

Foto: Profimedia
Srbima su u UN dopisivali zločine u poslednjem ratu u Jugoslaviji i BiH i sakrivali izveštaje s terena koji su prikazivali drugačiju sliku od one koju je zahtevala američka diplomatija!

To tvrdi nekadašnji profesor univerziteta Ilinois u Čikagu Nikola Moravčević koji je imao uvid u arhivu Ujedinjenih nacija. Moravčević kaže da se tamo i dalje nalazi niz izveštaja koji pobijaju sada već opšteprihvaćenu sliku rata u BiH, ali kojima još nije dozvoljen pristup javnosti.

Politika rada Saveta bezbednosti UN je da svaka stalna članica može da skine neku tačku dnevnog reda koja joj se ne sviđa, a u ime američke administracije to je radila Medlin Olbrajt koja je skinula niz izveštaja. Među njima je i pismo prvog komandanta "plavih šlemova" Satiša Nambijara koji je pisao da nije bio svedok nikakvog genocida niti ičega što bi po obimu prišlo blizu procenama koje su izmislili mediji.

- Nambijar je naveo da je to klasični građanski rat i da tu nema nekog posebnog krivca. On je izneo i argumente i to je Butros Gali primio, ali je Madlin Olbrajt tražila da se to izbaci - kaže Moravčević.

Nambijarovo pismo samo je jedno u nizu onih dokumenata koji nikada nisu ugledala svetlo dana, a koji sakupljaju prašinu u Arhivu stalnih članica SB UN. Moravčević je u svojoj knjizi pisao o ratovima u bivšoj Jugoslaviji, a dobio je dozvolu od Butrosa Galija, kojeg je lično poznavao, da pregleda Arhiv.

Medlin Olbrajt
Medlin Olbrajt
Foto: Profimedia

- Pošto je Butros Gali bio ozlojeđen da ga Amerikanci neće podržati za drugi termin dozvolio mi je da to pismo vidim - kaže Moravčević.

Olbrajtova je sakrila i izveštaj o Račku u kom je pisalo da navodni pobijeni albanski civili na nogama imaju austrijske vojne čizme i delove austrijske vojničke opreme.

Moravčević navodi da nisu razmatrani ni pravi izveštaji oficira UN sa terena iz Sarajeva u kojima je pisalo da su muslimanske snage iz zaštićenih zona delovale po srpskim položajima, kao ni izveštaj od 19. oktobra 1994. generala Majkla Rouza da su snage Alije Izetbegovića krenule u ofanzivu iz zone bezbednosti i da krše primirje.

Butros Gali
Butros Gali
Foto: Profimedia

- Sećam se jednog dela gde se tvrdi da su srpske snage silovale 50.000 žena, a onda je neko poslao izveštaj da srpske snage nisu imale toliko ljudi da to izvedu - kaže Moravčević.

Arhiv stalnih članica SB nalazi se na Menhetnu i veliko je pitanje da li će iko ikada videti te izveštaje jer SB nema politiku poput američke vlade da svi tajni spisi moraju biti otpečaćeni nakon protoka određenog vremena.

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd