fbpx
Skip to main content
Marko Đurić

DONETA KONAČNA ODLUKA! Marko Đurić imenovan za ambasadora Srbije u SAD

Foto: Profimedia
Najnovija odluka doneta je na današnjoj sednici Vlade

Na današnjoj sednici Vlade Srbije Marko Đurić imenovan je za ambasadora Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama. Na istoj sednici Đurić je razrešen funkcije direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, na kojoj je bio od maja 2014. godine.

Đurić je pre prelaska u Kancelariju za KiM u periodu 2012.-2014. godine radio kao savetnik predsednika Republike Srbije za spoljne poslove. Kao do sada najmlađi savetnik predsednika rukovodio je spoljnopolitičkim timom u Predsedništvu. 

Član delegacije u Vašingtonu

Marko Đurić je, između ostalog, bio i šef radne grupe Vlade Srbije za unutrašnji dijalog o rešavanju pitanja KiM u okviru kojeg je predsedavao na više od 40 okruglih stolova o ovoj temi, na kojima su učešće uzeli najeminentniji domaći stručnjaci iz različitih oblasti kao i predstavnici esnafa i društvenih grupa. 

U septembru 2020. bio je član državne delegacije Srbije na pregovorima Beograda i Prištine u Vašingtonu. Zajedno sa Predsednikom Aleksandrom Vučićem prisustvovao je prvom bilateralnom susretu lidera Srbije i SAD u Beloj kući posle dve decenije. 
Isto tako, Đurić je učestvovao na sastancima i predstavljanju državne pozicije Srbije po pitanju KiM sa rukovodstvima NR Kine, Ruske Federacije, Nemačke, Francuske. 

Takođe je važno napomenuti, da je Đurić uz tesnu saradnju sa predsednikom republike radio na stvaranju jedinstvene “Srpske liste” – krovne političke organizacije Srba na KiM koja je, zadobivši izborno poverenje više od 90 odsto građana srpske nacionalnosti, objedinila srpske političke predstavnike na KiM.

Poslednja šansa za "Orlove": Evo zbog čega ne smeš da propustiš meč Norveška – Srbija

Poslednja šansa za "Orlove": Evo zbog čega ne smeš da propustiš meč Norveška – Srbija

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
-1 Beograd