fbpx
Skip to main content
Zoran Đorđević

Đorđević: Nastavićemo da gradimo modernu, bogatu i jaku Srbiju

Konferenciju je otvorila predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, a pored ministra Đorđevića u uvodnom delu su se obratili i ministar odbrane Aleksandar Vuli

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević govorio je na otvaranju konferencije „The Economist: Svet u 2019“ koja se održava u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

Ovom prilikom ministar je istakao da se u Republici Srbiji sprovodi proces opsežnih društvenih, političkih i ekonomskih reformi, kao i reformi pravnog sistema koje su uticale na to da Srbija postane kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i 2014. godine krene u proces pristupnih pregovora.

- Ministarstvo sledi politiku Vlade Srbije, koju je 2014. godine postavio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, a to je stvaranje moderne, bogate i jake države i verujem da ćemo uspeti u tome -  izjavio je Đorđević i dodao da je okvirni rok za dostavljanje Trećeg nacrta Akcionog plana za Poglavlje 19 Evropskoj komisiji, čija izrada je u toku, kraj ove odnosno početak 2019. godine.

Prema njegovim rečima, proces priključenja Srbije EU zahteva dalje usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa propisima EU, kao i njihovo puno sprovođenje, a to se odnosi i na oblast socijalne politike gde su izvršene određene reforme sa kojima treba nastaviti i u narednoj godini.

- Reforma  socijalne zaštite usmerena je na razvijanje integralne socijalne zaštite kroz razvoj usluga, pluralizam pružalaca usluga i unapređenje kvaliteta usluga i kvaliteta stručnog rada. Preduzete su brojne aktivnosti na razvoju usluga kao što su: dnevni boravci, stanovanje uz podršku, pomoć u kući, servis personalnih asistenata, dok je smeštaj u ustanove (domove) usluga za kojom se poseže ako se podrška ne može obezbediti u nekom obliku koji je manje restriktivan -  rekao je Đorđević.

Kako je ministar istakao, Srbija je zemlja sa najnižom stopom institucionalizacije dece u Evropi, jer je 90% dece bez roditeljskog staranja smešteno u hraniteljske porodice, a svega oko 10% u domove za decu i radi se uglavnom o deci sa smetnjama u razvoju, ali da je cilj države da se i za njih nađu odgovarajuće specijalizovane hraniteljske porodice.

- U 2019. očekuje nas donošenje nove Strategije razvoja socijalne zaštite koji će definisati pravce razvoja sistema socijalne zaštite i unapređenja usluga koje se u okviru ovog sistema pružaju. Izrada Strategija deinstitucionalizacije i razvoja usluga u zajednici kao i izmene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti zajedno treba da doprinesu unapređenju kvaliteta usluga i širenju kapaciteta za pružanje usluga - naveo je ministar.

Đorđević je istakao i da se donošenje Zakona o pravima deteta i Zaštitniku prava deteta, čiji se prednacrt nalazi se već duže vreme na sajtu Ministarstva, i kojim će Srbija ispuniti međunarodno prihvaćenu obavezu pred Komitetom za prava deteta, takođe očekuje u prvoj polovini 2019.

- Sprečavanje i suzbijanje nasilja nad decom i zaštita dece od nasilja predstavljaju jedan od prioriteta nacionalne politike Republike Srbije. Zbog toga je urađen novi višegodišnji strateški okvir za prevenciju i zaštitu dece od nasilja kao i akcioni plan za primenu ''Strategije prevencije i zaštite dece od nasilja'', kao i novi, unapređeni Opšti protokol za zaštitu dece od nasilja, a usvajanje sva tri dokumenta biće u narednoj godini -  rekao je ministar i dodao da će i Zakon o izmenama i dopunama Porodičnog zakona će biti još jedan u nizu zakonodavnih aktivnosti koje su planirane za 2019.

Kao još jedan od prioriteta Ministarstva, Đorđević je naveo uvođenje socijalnih karata kao doprinos pravednijem, bržem i lakšem ostvarivanju socijalnih prava, i nastavak projekta reorganizacije centara za socijalni rad.

Konferenciju je otvorila predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, a pored ministra Đorđevića u uvodnom delu su se obratili i ministar odbrane Aleksandar Vulin,  ministar inovacija i tehnološkog razvoj Nenad Popović i direktorka UNICEF-a u Srbiji Regina De Dominicis.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd