Skip to main content
 • Read more Donald Tramp i Vladimir Putin Svet

  PRVA REAKCIJA IZ RUSIJE NA TRAMPOVU POBEDU zbog Malerovog izveštaja!

 • Read more fudbalska reprezentacija Nemačke Fudbal

  KVALIFIKACIJE ZA EP: Nemačka posle DRAME do pobede nad Holandijom! Prštalo je u finišu (VIDEO)

 • Read more Elvin Kadrić Kadra i Bojana Ristivojević Parovi

  NAJDRAMATIČNIJE IZBACIVANJE - KADRU PUSTILA PRODUKCIJA DA IZAĐE: 8 favorita nominovano, ON ima više od 50 odsto

 • Read more Tomas Ertel Košarka

  SVE ZAHVALJUJUĆI PEŠIĆU: Barselona postala penicilin za Reаl (FOTO)

 • Read more Slađan Vučković Info

  Zastavnik koji je izgubio obe ruke rasplakao Srbiju: Nisam brinuo za sebe, vojnik sam! Krv mi se slivala niz lice... (VIDEO)

 • Read more Rafael Izraeli Info

  "SRBI, SAMI VRATITE SVOJE KOSOVO! NEĆE VAM GA NIKO DATI!" Prof. dr Rafael Izraeli ekskluzivno za Srbiju Danas

Radnici

OVO NISTE ZNALI! Evo šta se dešava ukoliko vas zateknu da RADITE NA CRNO i PRIMATE PLATU NA RUKE

Foto: Profimedia
U 2019. godini biće nastavljena odlučna borba protiv sive ekonomije i rada na crno i u njoj neće biti povlašćenih, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Ðorđević i naveo da je u 2018. obavljeno više od 70.000 inspekcijskih nadozora, što je do sada maksimum.

Na konferenciji povodom završetka projekta "Jačanje kapaciteta Inspektorata za rad i podizanje svesti građana u cilju suzbijanja rada na crno", Ðorđević je rekao da je zadovoljan radom inspekcije i dodao da je u 2018. bilo za 17 odsto manje zatečenih radnika na crno nego u 2017, mada je i dalje njihov broj veliki. 

Poručio je da je u 2018. započeta odlučujuća borba protiv sive ekonomije i iskorenjivanja rada na crno i da će ona biti nastavljena. 

Ðorđević je rekao da je u 2017. obavljeno 50.000 nadzora, u 2018. godini 70.0000, te da jača svest i kod radnika i kod poslodavaca o potrebi iskorenjivanja rada na crno. 

- Zajedno s Ministarstvom finansija moramo da se pozabavimo činjenicom da poslodavac krši zakon isplatom dela plate na ruke. Obećavam građanima da će Vlada i Ministarstvo nastaviti s borbom protiv rada na crno i sive ekonomije i da u toj borbi neće biti povlašćenih - istakao je ministar. 

zoran-djordjevic
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Vučić u poseti Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine: Moramo da pomognemo deci da imaju bolju budućnost! (FOTO/VIDEO)

Dodao je da svi oni koji se pozovu na bilo koga kako bi izbegli poštovanje zakona moraju da budu maksimalno kažnjeni. 

Koliko su truda uložili inspektori, naveo je Ðorđević, vidi se u činjenici da je u 2018. obavljeno više od 70.000 nadzora, što je za 38 odsto više nego u 2017. godini, koja je bila maksimum kada je reč o inspekcijskom nadzoru.

Pokloni za bebe koje su prve rođene u 2019. godini u Požarevcu

Prijave, uključujući i one anonimne, doprinele su da skoro 90 odsto zatečenih radnika na crno dobije stalan posao, navodi ministar. 

Ukazao je na to da je od rada na crno na gubitku ne samo država nego prvenstveno radnici i poslodavci koji rade u skladu sa zakonom za razliku od onih koji su se, dodaje, drznuli da radnicima uskrate njihova prava na dostojanstven rad, socijalnu sigurnost i zdravstveno i penzijsko osiguranje. 

- Moramo da edukujemo naše radnike. Imali smo situacije da smo zaticali da su ljudi bežali što imamo i snimljeno, kao i radnike starije od 50 godina koji rade preko Omladinske - rekao je Ðorđević. 

On je rekao da se danas završava projekat započet s Norveškom za koji kaže da je dao rezultat, te zahvalio norveškom ambasadoru Arneu Sanesu Bjornstadu što je prepoznao važnost tog projekta. 

- Zajednički cilj je da iskorenimo sivu ekonomiju i rad na crno, Verujem da ćemo u ovoj godini to i uspeti i da će rada na crno biti mnogo manje - rekao je Ðorđević, koji je zahvalio i inspektorima na požrtvovanom radu.

Beograd na vodi
Foto: Srbija Danas

Naveo je da će se nastojati da se unaprede materijalni položaj, uslovi rada i efikasnost rada inspektora, o kojima se, kaže, u prethodnim godinama i decenjama malo vodilo računa, te da treba shvatiti važnost rada svih inspekcija. 

Podsetio je i da je Ministarstvo zajedno sa Vladom i Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu pokrenulo veliki projekat e-inspektor. 

"U fazi smo implementacije, očekujem da će u bliskoj budućnosti zaživeti i da će sve inskepcije biti na jednom mestu", rekao je Ðorđević.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd