fbpx
Skip to main content
Dragan Đilas

KAKO ĆE SE IZ OVOGA IZVUĆI I "OPRAVDATI" - NA MAURICIJUSU?! Đilasovi računi i milioni spremni za istragu

Foto: SD/Ilustracija
Dokumentacija do koje su došle "Novosti" jasno pokazuje da je Đilas na dan 12. decembra prošle godine raspolagao sa najmanje dva računa izvan Srbije: jedan u poreskom raju Mauricijusu (5.741.025 evra) i drugi u Švajcarskoj (620.147,2 evra).

Umesto jasnog odgovora zašto je Dragan Đilas tvrdio da mu je jedina veza sa Mauricijusom letovanje od pre dve decenije, a dokaz o postojanju računa koje su "Novosti" objavile pokazuje suprotno, iz tabora lidera Stranke slobode i pravde čuju se nove - neistine. A otkriće da se na dva konta u inostranstvu nalazi skoro 6,4 miliona evra, kako kažu predstavnici vlasti, svojevrsni je alarm da nadležni organi pročešljaju slučaj.

SRBIJA SPREMNA ZA NOVU METODOLOGIJU PREGOVORA SA EU: Ministarka Joksimović otkriva detalje nastavka procesa

SRBIJA SPREMNA ZA NOVU METODOLOGIJU PREGOVORA SA EU: Ministarka Joksimović otkriva detalje nastavka procesa

NEMA STAJANJA U BORBI SA KORONOM: Vučić se oglasio nakon video sastanka sa predstavnicima kompanije Sinofarm

NEMA STAJANJA U BORBI SA KORONOM: Vučić se oglasio nakon video sastanka sa predstavnicima kompanije Sinofarm

"DA IZNEDRITE JOŠ MLADIH OFICIRA KOJI ĆE SLUŽITI OTADŽBINI" Ministar Stefanović čestitao Dan Vojne akademije

"DA IZNEDRITE JOŠ MLADIH OFICIRA KOJI ĆE SLUŽITI OTADŽBINI" Ministar Stefanović čestitao Dan Vojne akademije

Dokumentacija do koje su došle "Novosti" jasno pokazuje da je Đilas na dan 12. decembra prošle godine raspolagao sa najmanje dva računa izvan Srbije: jedan u poreskom raju Mauricijusu (5.741.025 evra) i drugi u Švajcarskoj (620.147,2 evra).

Pokušaji najbliže Đilasove saradnice Marinike Tepić i novinara Slobodana Georgijeva da na društvenoj mreži "Tviter" brzo su pali u vodu. Oni su bez provere činjenica objavili neistinu da je banka na Mauricijusu, a u kojoj lider SSP ima račune - ugašena.

Naime, prema dokumentima koje su objavile "Novosti", banka Deutsche bank (Mauritius) LTD (podračun Deutsche securities Mauritius LTD), na čijem kontu Đilas ima oko 5,7 miliona evra postoji i dalje. Ona se nalazi na 4. spratu zgrade u Barkly Wharf East Le Caudan Waterfront u Port Luisu. 2018. ugašena je filijala te banke na Mauricijusu.

Drugi dokument, koji se odnosi na račun u Sosijete ženeral banci u Švajcarskoj Đilasovi saradnici nisu ni pokušali da demantuju. Podsetimo, taj račun se vodi na firmu "Multikom open AG", koju zvanično predstavlja Đilasov brat Gojko, ali su kao korisnici računa navedeni i sam Đilas i izvesni Šmit Paskal.

mauricijus
Foto: TV Pink/Printscreen

Savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević kaže da nije iznenađena pisanjem našeg lista o Đilasovim računima na Mauricijusu i u Švajcarskoj, jer se iz profila koji je o lideru SSP pravio "Krik" još 2018, vidi da su njegove firme dok je bio na funkciji gradonačelnika ostvarile prihod od 80 miliiona evra:

- Ako neko krije račune, to znači da je novac ili nelegalno stečen ili da je od nekoga ukraden ili nije prijavljen.

Upitana da li predsednika Srbije pita zašto se on, kao čovek sa ogromnom podrškom, bavi čovekom koji nema nikakvu podršku, Vasiljevićeva je rekla da bi ona više volela da novinari Vučića ne pitaju o Đilasu:

- Svaki put pred pres-konferenciju molim novinare da se u pitanjima drže teme, ali oni pitaju o Đilasu i ja ne mogu da im to zabranim. Takođe, "Tviter" je kod nas, i ne samo kod nas, postao novinska agencija i novinari se tu informišu. Političari i bivši funkcioneri tvituju upravo pred pres-konferenciju predsednika Vučića, jer misle da će tako biti spomenuti pred ogromnim auditorijumom koji prati te konferencije.

Oglasili su se i mnogobrojni funkcioneri SNS. Potpredsednik naprednjaka Milenko Jovanov upitao je da li je "Đilas svesno lagao da nema račun na Mauricijusu ili je na njega, prosto, zaboravio":

- Ako je svesno lagao, to znači da je pokušao to da prikrije. A ako je zaboravio na taj račun, onda se postavlja pitanje koliko još ima sličnih računa i para na njima, kad je tek tako zaboravio račun na kome ima skoro šest miliona evra. Istitucije države moraju da preduzmu korake iz svoje nadležnosti i da se utvrdi odakle taj novac, kako je tamo dospeo i da li je tom prilikom i ko kršio zakone Srbije. Ovo zaista ne bi smelo da ostane na nivou novinskih tekstova i analiza, već mora dobiti epilog u postupku pred institucijama.

mauricijus
Foto: TV Pink/Printscreen

PROVERA IMETKA PO NOVOM ZAKONU O POREKLU IMOVINE

KONTROLIŠU SVE - OD RAČUNA DO AVIONA

Sve je bliži trenutak kada će javnost saznati da su počele provera imetka, na osnovu Zakona o poreklu imovine, koji je počeo da se primenjuje 12. marta. Posle inspektora posebnog odeljenja Poreske uprave, čija će imovina simbolično biti prečešljana pre ostalih, na red će doći političari, funkcioneri, ali i svi građani za koje se posumnja da su deo bogatstva sakrili i tako izbegli plaćanje poreza.

Prema zakonskom rešenju, koje je najavljivano decenijama, proveravaće se sve što onaj na koga se sumnja poseduje - nepokretne stvari - stan, kuća, poslovna zgrada i prostorije, garaža, zemljište... finansijski instrumenti, udeli u firmama, automobili, brodovi, motori, avioni, štedni ulozi i novac...

Poreska uprava će imati pomoć maltene svih institucija u otkrivanju nezakonito stečene imovine. Postupak kontrole mogu da pokrenu inspektori na osnovu svojih saznanja da postoji razlika između uvećanja imovine i prijavljenih prihoda (da za najviše tri uzastopne kalendarske godine, imaju razliku iznad 150.000 evra), ali i "posle prijave drugog organa ili inicijative fizičkog ili pravnog lica".

Ukoliko se otkrije da u skrivanju imovine ima krivičnog dela, predmet se šalje policiji i tužilaštvu.

Zakon predviđa da se poreskom stopom od čak 75 odsto oporezuje nezakonito stečena imovina.

Za poslanika Vladimira Đukanovića suština problema oko pronađenih računa na Mauricijusu nije da li je to krivično delo ili ne:

- O tome, na kraju krajeva, odlučuje tužilac, odnosno sud ako do postupka dođe. Suština je u vrhunskom nemoralu čoveka koji pledira da vodi Srbiju, a iz Srbije izvlači novac i otvara račune i firme po inostranstvu kako bi sakrio svoje sumnjive transakcije - napisao je Đukanović na "Instagramu".

Član Predsedništva SNS Vladimir Orlić poručuje da su Đilas i njegovi poslušnici iz bivšeg režima na temi računa na Mauricijusu spektakularno raskrinkani kao bezočni lažovi i prevaranti:

- Danima su ponavljali najobičnije laži o tome da računa navodno nema, a sada pred konkretnim dokumentima tajkun Đilas je rešio da se brani - ćutanjem. Automatski je otvoreno i pitanje kršenja zakona u celoj ovoj sramnoj malverzaciji od pokušaja da se zataškaju milioni evra, jer ako nema ništa sporno - ne bi bilo ni razloga da se krije. A oni su se upeli iz petnih žila da taj novac sakriju, što jasno upućuje da tu nisu čista posla. Razmere ovog beščašća su već sada jezive, a biće da je tek počelo otkrivanje Đilasovih računa na brojnim destinacijama - zaključio je Orlić.

SPREMA KRIVIČNU PRIJAVU

Đilas je u sredu negirao da ima firmu i račune na Mauricijusu i najavio da će podneti krivičnu prijavu. On je rekao da su "dokumenti koji su prikazani u medijima falsifikat" i tvrdi da su to građani ubrzo uvideli tako što su, kako kaže, pronašli da pomenuta banka ne postoji od jula 2018.

Đilas je najavio da će u četvrtak građanima, kako kaže, na poseban način, izneti mnogo dokaza.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Umerena kiša
16 Beograd