fbpx
Skip to main content
Gazivode

ROSU se povukao sa severa Kosova: Propala Tačijeva provokacija! SRBIJA NE DA GAZIVODE!

Foto: Profimedia/Youtube Printscreen/Heli Kim
I dalje napeto

Specijalci ROSU zauzeli su danas veštačko jezero i hidrocentralu Gazivode. Prema saznanjima akciju je izvelo 60 naoružanih specijalaca ROSU. 

Tači ponovo bunca: Ja sam za korekcije! Ko govori o podeli, to su ideje Srba i SANU

Da podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio je na Gazivodama tokom svoje nedavne posete KiM i poslao potpuno jasnu poruku da ne može niko da otima državnu imovinu Republike Srbije na taj način kako Albanci žele - nasilnim putem.

Gazivode
Tanjug/​Dimitrije Goll

Džabe se ponadao: Hašim Tači će videti Preševo samo u snovima!

Jezero Gazivode, koje je danas jedno od važnih pitanja u okviru rešavanja kosovskog čvora, nastalo je u komplikovanom procesu u kome je potopljeno 14 srpskih sela, više crkava i grobalja, dok su pod vodom su ostali i dvori Jelene Anžujske iz perioda Stefana Nemanje. Osim toga, iz Ibarskog Kolašina iseljeno je više od hiljadu Srba, a mnoga sela, kuće i imanja ostali su pod vodom.

21:04 - Vučić u obraćanju naciji: ROSU nema šta da traži na KiM sa dugim cevima

Aleksandar Vučić
Foto: Printscreen/Pink

- Po treći put od 26. marta na apsolutno neprimeren način ugrožen je mir, napadnut mir i pokušano da se od Srbije dobije odgovor koji bi Priština mogla da iskoristi, zajedno sa jednim delom međunarodne organizacije, da satanizuju Srbije - rekao je večeras u vanrednom obreaćanju javnosti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- To su učinili bez bilo kakvog prava i suprotno Biselskom dogovoru i sporazumu i pokušali na svaki način da pokažu da ih ti sporazumi ne obavezuju i, još gore, da imaju podršku pre svega svojih zapadnih saveznika - naveo je predsednik Srbije.

Više o tome možete čitati OVDE.

20:59 - Miša Vacić o upadu ROSU na Gazivode: Spremni smo u svakom momentu da reagujemo

Spremni smo, ukoliko za tim bude potrebe da stanemo u odbranu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, izjavio je danas predsednik Srpske desnice Miša Vacić povodom današnjeg ulaska ROSU specijalaca na jezero Gazivode.

Više o tome možete čitati OVDE.

20:36 - LAZANSKI PONIZIO TAČIJA U UŽIVO PROGRAMU! Brutalan odgovor na Zmijin cinizam: "Slučajno sreo Srbe?"

Miroslav Lazanski, pisac, novinar i vojnopolitički komentator gostovao je u vanrednoj emisiji RTS povodom albanskog kratkotrajnog zauzimanja Gaziovda, a osvrnuo se i na Tačijev komentar da je "video i neke Srbe".

Više o tome možete čitati OVDE.

18:44 - Srbi na Kosovu ogorčeni terorom Albanaca: Za Vučića imaju samo jednu molbu

- Narod je ogorčen potezom Prišine i od svoje države Srbije traži i zahteva da zaštiti goloruki narod na KIM. Želimo da osudimo licimerje EU i međunarodnih predstavnika, ali i KFOR koji je opet pokazao nesposobnost i koji nije hteo da postupi u skladu sa rezolucijom 1244, kazao je predsednik Privremenog organa Zvečana Ivan Todosijević.

Opširnije čitajte OVDE.

Zubin Potok
Zubin Potok
Tanjug/​Filip Krainčanić

18:31 - Nakon haosa ROSU na Gazivodama oglasio se Haradinaj

Tzv. premijer lažne države Kosovo Ramuš Haradinaj sa tekstom na svom Fejsbuk nalogu oglasio se nakon današnjeg protesta pokreta Vetevendosje, na kojem su učestvovale stotine građana s celog Kosova.

Opširnije čitajte OVDE.

Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj
Foto: Profimedia

18:22 - Predsednik tzv. kosovske skupštine Kadri Veselji otvoreno je pozvao Albance na rat protiv Srbije!

- Postoji samo jedan način da se zaštiti dostojanstvo i građana i države Kosovo: Ustati zajednički protiv Srbije! Ostali ciljevi imaju samo dva zajednička imenitelja: neuspeh i štetu za državu! Bez dileme! - napisao je Veselji na Fejsbuku, uporno ponavljajući reči država, a svi znamo da Kosovo to nije, a sam Haradinaj je priznao da oni i nemaju spoljnu politiku. 

Opširnije čitajte OVDE.

17:53 - Šešelj otkrio pravi razlog udara na Gazivode! 

Predsednik SRS prof. dr Vojislav Šešelj kaže da je pravi razlog udara na Gazivode provokacija Hašima Tačija da bi pokazao hrabrost među svojim sunarodnicima na Kosovu, a da bi Srbija morala imati 1000 vojnika i policajaca u pripravnosti.

Opširnije čitajte OVDE.

17:30 - KFOR i dalje tvrdi: Hapšenja nije bilo, nastavljamo da nadgledamo situaciju

Portparol KFOR-a Vićenco Graso naglasio je u saopštenju da hapšenja u Zubinom Potoku nije bilo.

Opširnije čitajte OVDE.

Kfor
Kfor
Foto: Profimedia/ilustracija

17:26 - Goloruki Srbi blokirali put ka Gazivodama

Srbi iz Zubinog potoka blokirali su put koji od južnog dela Mitrovice vodi ka Gazivodama, odnosno ka prelazu Brnjak.

Opširnije čitajte OVDE.

16:39 - Poniženja Albanaca svakim danom sve veća

Protesti u Prištini, upad ROSU na Gazivode, Tačijeva vožnja čamcem, sve su to pokušaji očajnika da sakupe jeftine političke poene.

Opširnije čitajte OVDE.

16:25 - Ispovest radnika sa Gazivoda

- Upali su odjednom. Grunuli na vrata sa dugim cevima. Natrpali su mene i moje kolege u jednu prostoriju. Provocirali su nas i na svaki naš pokušaj da izađemo repetirali su oružje i pretili nam da će zapucati - poručio je Nemanja Milovanović, radnik Centra za ekologiju i sport koji je zajedno sa još trojicom Srba bio žrtva iživljavanja specijalaca Rosu koji su danas upali na jezero Gazivode.

Opširnije čitajte OVDE.

16:15 - Đurić potvrdio: ROSU se povukao sa severa Kosova oko 16 časova

16:08 - Vulin: Vojska Srbije postupa po naređenju vrhovnog komandanta

- Vojska Srbije je u skladu sa naređenjem Vrhovnog komandanta stavljena u odgovarajući stepen pripravnosti - izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

- Naređenje Vrhovnog komandanta je i dalje na snazi i dok je tako Vojska Srbije prati situaciju i spremna je da odgovori na svaki razvoj situacije - rekao je Vulin, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin
Foto: Profimedia

16:00 - Vučić se obraća naciji u 21 čas povodom događaja na Kosovu

15:52 - Masovni protesti Albanaca u Prištini

U Prištini je okupljanje građana na protestu koji organizuje opozicioni pokret Samoopredeljenje, a protiv ideje lažnog kosovskog predsednika Hašima Tačija o korekciji granice sa Srbijom.

Opširnije čitajte OVDE.

15:47 - Oglasila se Evropska unija povodom incidenta na Gazivodama

Portparolka EU Maja Kocijančič pozvala je u ime EU na mir i uzdržanost povodom situacije na Severu Kosova.

Opširnije čitajte OVDE.

15:30 - Đurić tvrdi: Lažni navodi da se ROSU povukao, četvorica Srba zadržana

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić saopštio je danas na konferenciji za novinare da su navodi da su se ROSU jedinice povukle sa Kim lažni, kao i da nije istina da niko nije hapšen ni zadržavan. Zadržani su Nemanja Milovanović, Miloš Milić, kao i građevinski radnici Nikola Đurović i Nenad Galjak u objektu Centra za ekologiju i sport.

Opširnije čitajte OVDE.

Marko Đurić
Tanjug/​Tanja Valić

15:25 - Cela Rusija bruji o reakciji predsednika Vučića na upad Šiptara na Gazivode

Ruski mediji preneli su kao udarnu vest informaciju da su Albanci upali na sever Kosova i pokušali da zauzmu Gazivode, ali i reakciji predsednika Srbije Aleksandra Vučića na takvo ponašanje Albanaca.

Opširnije čitajte OVDE.

15:10 - Specijalci iz Albanije vežbali sa Rosu - kraj Gazivoda

Srbi na severu Kosova posle iznenadne akcije albanskih specijalnih snaga ROSU i zauzimanja dela hodrocentrale Gazivode preplašeni su od mogućeg ishoda ovakovog poteza Prištine. Naročito što nije isključeno da su prištinske snage imale pojačanje iz Albanije

Aleksandar Stojanović analitičar iz Kosvske Mitrovice napominje da je odmah bilo sunjivo da se nešto sprema čim su oni izbarali ovaj deo za „vežbe".„Ne znam da li su i albanske snage učetvovale u ovome ali je indikativno da su se vežbe izvodile baš  ovde gde ima najviše Srba.

15:00 - Tači se povukao sa Gazivoda u pratnji svojih batinaša

Hašim Tači je otišao sa jezera Gazivode u pratnji sedam vozila ROSU.

Pred odlazak, Tači je na novinarsko pitanje šta je radio na Gazivodama, rekao:

- Ja sam čovek koji voli prirodu i svaki vikend volim da odem negde da uživam u prirodi. Eto zbog toga sam sad ovde.

Opširnije čitajte OVDE.

14:53 - Jedinice ROSU povukle se sa Gazivoda! 

Nekoliko desetina pripadnika kosovskih specijalnih snaga ROSU povuklo se sa teritorije opštine Zubin Potok, a nakon što su jutros ušli u Centar za ekologiju i razvoj sporta u tom mestu.

Detaljnije pročitajte OVDE

14:50 -  Predsednik Aleksandar Vučić uputio je protest šefu NATO-a Jensu Stoltenbergu.

Opširnije čitajte OVDE

14:47 - Upad pripadnika ROSU udarna vest u svim regionalnim i svetskim medijima

Upad pripadnika ROSU na sever Kosova udarna je vest u svim svetskim i regionalnim medijima, pa je hrvatski "24sata" preneo da su "Kosovski specijalci zauzeli su važnu branu i vezali Srbe", rok je ruski RT naveo da je "Vojska Srbije stavljena u stanje najviše borbene gotovosti".

14:45 - Tači se obratio novinarima

Predsednik takozvane države  Kosovo Hašim Tači se obratio danas novinarima na jezeru Gazivode i rekao im da je "došao da se prošeta".

Hašim Tači
Foto: Profimedia

14:42 - Zamenik komadanta policije lažne države Kosovo za sever Besim Hoti odbacuje tvrdnje zvaničnika Srbije o zauzimanju Gazivoda i hapšenjima na tom području, te navodi da su oni tamo zbog "jedne posete". 

14:35 - Tači na Gazivodama

Hašim Tači se nalazi na Gazivodama i to u pratnji direktora kosovske policije. Motiv i cilj dolaska su trenutno nepoznati. 

14:25 - Lazanski o napadu ROSU na Gazivode: Tajming nije slučajno odabran!

- Gospodin Đurić je jasno rekao da je reč o naoružanim specijalcima ROSU, a nama je NATO pre pet godina rekao da niko pod oružjem niće upasti na sever Kosova. Kome da verujemo? - upitao se vojni analitičar Lazanski.

"Njihov krajnji cilj je vojno zauzimanje severa Kosova", čulo se u istom gostovanju, kada je u programu uživo, Lazanski ocenio da će se situacija vrlo brzo smiriti i završiti.

Miroslav Lazanski
Foto: Srbija Danas

Opširnije čitajte OVDE.

14:15 - Vučić sa načelnikom Generalštaba

Predsednik Vučić na posebnoj lokaciji obavlja konsultacije s načelnikom Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnikom Milanom Mojsilovićem povodom divljačkog upada specijalaca ROSU na Gazivode!

Opširnije čitajte OVDE

14:01 - KFOR: Nemamo informacije o upadu ROSU na sever Kosmeta

Glavni portparol KFOR Vinćenco Graso izjavio da ta misija nema informacija o tome da su pripadnici kosovskih specijalnih jedinica ROSU ušli na sever Kosova.

Kfor
Foto: Profimedia

13:45 - Vanredna konferencija Marka Đurića

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da su kosovski specijalci naoružani do zuba zauzeli Gazivode. U ovom trenutku Vučić na posebnoj lokaciji ima sastanak sa načelnikom Generalštaba i drugim vojnim i policijskim zvaničnicima, dodaje Đurić. 

Marko Đurić izjavio je da je akcija ROSU na jezeru Gazivode sprovedena kako bi kosovski predsednik Hašim Tači mogao da se slobodno slika i voza u čamcu.

Marko Đurić
Tanjug/​Tanja Valić

- Zbog toga su morali da uhapse sve Srbe koji se tamo nalaze -  rekao je Đurić na vanrednoj konferenciji za novinare.

On je dodao i da je međunarodna zajednica obaveštena o svemu, ali da se do sada niko nije oglasio.

13:40 -  POSLEDNJA VEST: Specijalci trenutno ne kontrolišu saobraćaj, ne zaustavljaju putnike i nema ih oko brane Gazivode niti hidroelektrane. 

13:32 - Blokirani svi putevi do jezera

Oko 60 do zuba naoružanih specijalaca trenutno se nalazi u blizini Gazivoda, odnosno u Centru za ekologiju i razvoj sporta koji je nedavno otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Oni kontrolišu prilazne puteve samom jezeru, ali nisu ušli na branu elektrane niti ih ima u postrojenjima.

- Nekoliko specijalca Rosu imaju fantomke na glavama - tvrde ljudi koji su na licu mesta.

13.00 – Oko jezera Gazivode napeto, ali nema drugih incidenata. 

13:25 - VUČIĆ NAREDIO: Vojska Srbije u stanju najviše borbene gotovosti!

Naredba je preneta načelniku Generalštaba Vojske Srbije, a kao razlog se navodi "napad albanskih specijalaca na Srbe na severu Kosova i Metohije".

Više o tome pročitajte OVDE.

13:10 - Oglasio se Stefanović povodom napada specijalaca ROSU na Gazivode

- Povodom napada Albanaca na sever Kosova i Metohije i hapšenja Srba koji nisu počinili bilo kakvo krivično delo naložio sam direktoru policije da sve specijalne i posebne jedinice policije stavi u stanje najviše pripravnosti.

Više o tome pročitajte OVDE.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 13 Pogledaj sve komentare
Stanko's picture

Stanko

Evo šta su šiptari... Dok se mi pridržavamo svega iz sporazuma i poštujemo sve učesnike dijaloga, oni rade ovako.

2 | 1
ivan's picture

ivan

ne nasedati na prvokacije i sacuvati mir , sve drugo je na stetu nas srba. sada eu da se oglasi i da situaciju stave pod kontrolu. svaka eskalacija ide na nasu stetu

2 | 1
Nena's picture

Nena

Sramotno je sta rade Albanci na Kosovu.....

2 | 1
Dragan's picture

Dragan

Cist akt provokacije i pozivke na konflikt.

0 | 2
Janci's picture

Janci

Divljaci kojima ne odgovaraju poruke mira koje je Vuvic poslao iz Gazivoda, pa rade ovo

1 | 2
CVETANKA's picture

CVETANKA

Ovaj skandal je nezapamcen da sa ovoliko drskosti se izivljavaju nad srpskim zviljem da vezu ljude da zauzmu Gazivodu. Plasim se da ce reakcija EU ponovo biti mlaka.Zato su nase Specijalne jedinice MUP-a podignute na najvisi nivo.Samo ne treba nasedati na Albanske provokacije.

1 | 2
Dejan's picture

Dejan

Strane sile treba da osude ovaj napad i provokaciju.

1 | 1
Ivan's picture

Ivan

Da bi taci mogao da ide slobodno.Treba da budemo spremni na sve jer sa onom siptarskom stokom nikad se nezna.

0 | 2
Fudbaler's picture

Fudbaler

Ovo je strašno šta se radi i dešava, napali su Srbe i hteli da ih zastraši, vreme je da EU i UN zaista reaguju na ovakve uzazove. Paravojne formacije nemaju pravu da se pojavljuju na Sever KiM. Vreme je da se hapsi i Haradinaj i Pacoli.

1 | 2
Jovan's picture

Jovan

Jezero Gazivode za srpski narod predstavlja hidroenergetski potencijal od velikog značaja.

1 | 2
lalo's picture

lalo

da vidim sada koliko je Srbija jaka,ili i dalje da slušamo bajke

1 | 0
Fudbaler's picture

Fudbaler

Nece biti nista oni ce se povuci i to ce biti to nazalost a oni ce opet ovo uraditi videce te

0 | 1
Fudbaler's picture

Fudbaler

Međunarodna zajednica mora da reaguje i da zabrani ulazak albanskih terorista na KiM.

2 | 1

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
25 Beograd