Skip to main content
Milovan Drecun

DRECUN: Ne verujem da će Haradinaja izručiti Srbiji

Foto: Srbija Danas
- Ako se odluči da on bude izručen, onda ima pravo žalbe, a konačnu odluku donosi vlada, ministarstvo pravde, što znači da bi bila politička odluka - kazao je predsednik skupštinskog Odbora za KiM

 Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da ne veruje da će danas sud u Kolmaru doneti odluku da se Ramuš Haradinaj izruči Srbiji.

- Što se tiče dokaza koje je Srbija priložila sud ima čistu situaciju, što se tiče političkog uticaja tu ima prostora da budemo pesimisti - rekao je Drecun.

On kaže da činjenica da je Haradinaj dobio albansko državljanstvo ne bi trebala da ima ikakvog uticaja na odluku suda u ovoj fazi, ali da je sve to možda igra kojom se priprema eventualno nastavak procesa.

POSLE DVA ODLAGANJA: Danas definitivno odluka o izručenju Haradinaja!

Ramuš Haradinaj
Foto: Tanjug

- Ako se odluči da on bude izručen, onda ima pravo žalbe, a konačnu odluku donosi vlada, ministarstvo pravde, što znači da bi bila politička odluka - pojašnjava on.

Kako kaže, Albanija nije pokrenula sudski proces prottiv Haradinaja, da bi imala osnova da traži izručenje, ali Drecun smatra da se možda priprema drugi scenario kao što je bekstvo ili da njegovi saborci očekuju da bude oslobođen pa da postane lider opozicije.

Upitan za bezbednost Srba on je rekao da se ne sme prihvatiti teza koju Haradinaj i Albanci na Kosovu pokušavaju da nametnu, da prete neredima, destabilizacijom. 

- Ako prihvatimo tu tezu onda nijedan zločinac iz redova OVK neće biti procesuiran. Organizovani kliminalni klan Ramuša Haradinaja ima nekoliko stotina ljudi pod oružjem i imaju sposobnost za izazivanje nasilja, bar u delu Metohije - kaže Drecun.

NEĆE MU PROĆI: Haradinaju albanski pasoš NIŠTA NE VREDI, to ne utiče na izručenje

Obaveza KFOR-a i međunarodne zajednice je da zaštiti Srbe, kaže on i dodaje da je mnogo bitnija politička poruka koja se šalje od SAD koje mogu da usmeravaju delovanja Albanaca. 

Komentarišući navode u medijima da su srpske službe pojačale nivo aktivnosti zbog turskih obaveštajaca u regionu, on je rekao da je kontinuiran uticaj Turske. 

- Turska pod Erdoganom ima pokušava gde god živi muslimansko stanovništvo da se nametne kao lider. Ona ima snažno ekonomsko prisustvo gde žive muslimani, ali i službe bezbednosti - kaže Drecun i dodaje da je pitanje da li samo Turska stoji iza oživljavanja ideje o velikoj Albaniji.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd