fbpx
Skip to main content
Milovan Drecun

Drecun o formiranju ZSO: Sve je u skladu sa Briselskim sporazumom, ne damo više da nas zamajavaju

Foto: Srbija Danas
Predsednik Odbora za KIM ocenio da "Srbi imaju pun legalitet i legitimitet" da formiraju Zajednicu na severu pokrajine

Predsednik skupštinskog Odbora za KIM Milovan Drecun izjavio je danas da formiranje Zajednice srpskih opština, koju su započeli predstavnici deset opština nije protivpravno, već je u skladu sa dogovorom koji je postignut u Briselu.

Drecun kaže da je srpska strana ne želi više da bude "zamajavana" raznoraznim novopostavljenim preprekama i da traži formiranje ZSO.

Potpunom blokadom Briselskog procesa u delu koji se odnosi na formiranje ZSO, Srpska lista je, kaže, prinuđena na ovakav potez, naročito posle brutalne i terorističke akcija, odnosno napada na srpsko stanovništvo.

milovan-drecun
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- Nema više obećanja, nagoveštaja o izradi Statuta i ostalo. Hoćemo Zajednicu srpskih opština. Bez toga je bespredmetno razgovarati o procesu normalizacije. Ako oni neće da je formiraju, Srbi imaju pun legalitet i legitimitet da formiraju ZSO - rekao je Drecun novinarima u parlamentu.

On je kazao da je Srbi neće formirati na osnovu sopstvene volje, već na osnovu sporazuma koji je postignut između Beograda i Prištine.

Na sporazumu, kako ističe, stoji potpis albanskih predstavnika iz Prištine.

Pacoli otkrio: Haradinaj je sve znao o otmici Đurića

- Na osnovu tog dogovora koji definiše kako će izgledati ZSO predstavnici deset lokalnih samouprava su izabrani da formiraju ZSO. Šta je tu protivpravno i nezakonito, pa Priština preti hapšenjem? Koga ćete da hapsite? One koje je narod izabrao na izborima koje ste vi raspisali. To će obesmisliti i izbore i demokratiju - kaže Drecun.

On je poručio da Priština ne sme da preti Srbima koji će formirati ZSO, te da treba samo da uradi ono što je njena obaveza, a to je da ZSO uvede u pravni poredak.

- Naš poziv je dajte da se sve radi mirno, ako vi hoćete nasilje, i KFOR ne bude u stanju to da zaustavi, kao što Euleks nije hteo da zaustavi, onda će država Srbija da spreči bilo kakvo nasilje nad Srbima - poručio je Drecun.

Predsednik Vučić primio danas u oproštajnu posetu ambasadorku Češke Republike

Kaže da Srbija preduzima snažne diplomatske aktivnosti da predupredi Prištinu u eventualnim takvim koracima.

- Na Briselu i Vašingtonu je da shvate težinu reči koju im upućuje predsednik Republike i da Prištinu nateraju da se racionalno ponaša, da ne poseže za nasiljem. Oni (Priština) mogu da izazovu nasilje, ali je pitanje posledica - rekao je on.

Drecun kaže da je najvažnije da diplomatske aktivnosti Srbije urode plodom i da oni koji mogu da izvrše pritisak na Prištinu, da je zaustave u daljim namerama.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
15 Beograd