fbpx
Skip to main content
milovan-drecun

Albanci uplašeni jer Francuska i SAD menjaju stav oko Kosova: Drecun odgovorio na skandaloznu izjavu Tačija

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Kompromisno rešenje je jedino prihvatljivo

Predsednik tzv. Kosova Hašim Tači izjavio je danas da ako Kosovo i Srbija postignu dogovor, Preševska dolina može da se pripoji tzv. Kosovu, a iz Srbije stiže odgovor da su te reči odraz straha jer velike sile menjaju svoj odnos prema južnoj srpskoj pokrajini.

Tokom posete Privrednoj komori samoproklamovanog Kosova, on je rekao da je zahtev predstavnika Albanaca iz Preševske doline za ujedinjenje sa Kosovom postao institucionalan.

Pročitajte i:

Komentarišući ovakve izjave Tačija, predsednik Odbora Skupštine Srbije za KiM Milovan Drecun kaže da je jedini način da Albanci poboljšaju svoj status, unaprede položaj na jugu centralne Srbije jeste da se razgovara sa državnim institucijama Republike Srbije, a ne sa Tačijem, Haradinajem i drugima.

On navodi da je eventualno pripajanje tog dela centralne Srbije tzv. Kosovu, njihova stare ideja i zabluda.

- Albanci pokušavaju sada da vrše snažan pritisak na Srbiju, da bi naši predlozi bili što manje zahtevni prema Albancima u fazi mogućeg konačnog rešavanja statusa Kosmeta, naročito prema severu. Oni sada uvode u igru Albance sa juga centralne Srbije, koji treba da budu neki kontrateg zahtevima Srbima na severu Kosmeta, pa uvode u priču potpuno otvaranje granica između Srbije i Albanije na području Kosmeta, što je najavljeno iz Tirane - ističe Drecun.

Hašim Tači
Hašim Tači
Foto: Reuters

On kaže da se sve ovo dešava u cilju pritiska na Srbiju, da se postigne dogovor ali onako kako odgovara Albancima.

- Albanci na jugu centralne Srbije nikako da shvate da su oni samo moneta za potkusurivanje i taoci u rukama Prištine koja želi da istrguje što je moguće bolji sporazum o konačnom rešavanju statusa Kosmeta sa Beogradom - kaže Drecun.

Komentarišući ćutanje međunarodne zajednice na izjave Tačija, Drecun kaže to uopšte ne čudi.

- Ništa neobično, navikli smo na velikoalbanske pretenzije. Zapad je uglavnom ćutao, kad preteraju oni ih kao opomenu. Ono što sad stiže kao najava potpunog otvaranja granica je pokušaj realizacije njihove teze, jedan narod, jedna država - navodi Drecun i dodaje da su Albanci iznervirani i uplašeni zbog stava Francuske i SAD-a da oni ne stoje više tvrdo na poziciji da je priča sa Kosovom završena, već da treba da se postigne kompromisno rešenje.

Politički analitičar Mišel Zubenica kaže da Srbija ovakve težnje Tačija neće dopustiti i da ova izjava, koja nema veze sa realnošću, služi za unutrašnju političku upotrebu.

- Ukoliko bude postignut neki dogovor, on mora da bude u interesu obe strane i kompromisan. Ono što Tači govori, upućeno je svojim biračima, odnosno patriotskom delu Albanaca na KiM koji glasaju za njega - zaključuje Zubenica.

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
1 Beograd