Skip to main content
Reci Ne radu na crno

Država i građani Srbije zajedno u kampanji "Reci NE radu na crno!“

Foto: minrzs.gov.rs
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, predstavljajući kampanju "Reci NE radu na crno!“, rekao je da Vlada Republike Srbije ima za cilj da edukuje svoje građane o koristi koju imaju od suzbijanja sive ekonomije i da ovom kampanjom nastavlja borbu koja je započeta 2014. godine, kada je na čelu Vlade bio Aleksandar Vučić

"Neki broj naših radnika nema plaćeno bolovanje, godišnji odmor, a nemaju prava ni da apliciraju za kredite u bankama, niti da ostvare bilo kakvu njihovu pogodnost. U toku kampanje "Reci NE radu na crno!“ medijski ćemo edukovati građane i radnike o ovom problemu, jer ovde ne gubi samo država već gube i radnici. Protiv rada na crno, za koji svi znamo da je prisutan, moramo svi zajedno da se borimo, i država i građani", rekao je Đorđević i naglasio da je zahvalan norveškoj vladi i ambasadoru Kraljevine Norveške u Srbiji Arneu Sanesu Bjornstadu, koji je prepoznao važnost i potrebu da zajednički sa Srbijom učestvuje u suzbijanju sive ekonomije.

Neka istraživanja pokazuju da svaki treći radnik u Srbiji radi "na crno", a inspekcija rada je zbog utvrđenih nepravilnosti tokom prošle godine kaznila poslodavce u zemlji sa više od 230 miliona dinara.

„Suzbijanjem rada na crno i sive ekonomije naša država stala je rame uz rame sa razvijenim evropskim zemljama. Inspektorat za rad, pri Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, izvršiće veći broj vanrednih inspekcija, 365 dana 24 sata, jer dosadašnja praksa, da se dva dana unapred najavi inspekcija pokazala se kao nelogična“, rekao je ministar.

Đorđević je rekao da se Vlada Srbije aktivno bavi i zakonskim procedurama, te je u decembru prošle godine donela izmene i dopune Zakona o radu, a u narednom periodu radiće i na Zakonu o sezonskim poslovima, Zakonu o socijalnom preduzetništvu i Zakonu o radu u inostranstvu i zapošljavanju stranaca i najavio da je spreman informator za radnike koji odlaze u inostranstvo, a koji sadrži sve informacije o načinu na koji se može legalno raditi u inostranstvu.

V.D. direktora Inspektorata za rad Stevan Đurović rekao je da je u 2017. godini inspekcija izvršila 53.424 inspekcijskih nadzora i utvrdila da je 22.411 lica radilo na crno, što je za 2.939 više negu u 2016. godini.

"Ovaj projekat treba da pruži bolju sliku o tome šta radi inspekcija jer njihov rad je za opšte dobro i države i radnika", naglasio je Đurović.

Ambasador Norveške Bjornstad istakao je da kampanja predstavlja primer dobre prakse i želju institucija Republike Srbiji da motivišu građane da se bore protiv sive ekonomije.

Predsednik Unije poslodavaca Miloš Nenezić zahvalio je Vladi Srbije i ministru Đorđeviću na izuzetnoj saradnji i istakao da postoji niz zajedničkih aktivnosti koje su urađene i koje su u toku i rekao da Unija poslodavaca podržava kampanju "Reci NE radu na crno!“ koja je samo još jedan korak koji će pomoći u stvaranju boljih uslova u poslovnom okruženju. Senior partner agencije za integrisane marketinške komunikacije Golin Beograd Ivan Bender rekao je da mu je izuzetno zadovoljstvo što je agencija prepoznata kao partner u ovako važnom nacionalnom projektu i dodao da će se zalagati za to da svaki korak u ovoj kampanji bude transparentan.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
18 Beograd