Skip to main content
Vladimir Putin

Duboki koreni ljubavi Srba prema ruskom predsedniku: Evo šta sve Putin ima u Srbiji!

Foto: Profimedia
O popularnosti ruskog predsednika Vladimira Putina u široj srpskoj javnosti ne govore samo brojni štandovi po Beogradu na kojima se prodaju majice, bedževi, šolje, kačketi sa njegovim likom, već i mnogo zanimljivija obeležja

Na jugu Srbije u Gornjem gajtanu, u opštini Medveđa, postoji zaselak Putinovo, nekadašnji Adžinci. Staro ime ovo naselje je nosilo još od vladavine Turaka, međutim u novembru prošle godine, njegovi meštani su odlučili da mu daju ime predsednika Rusije, koga vide kao "slovenskog brata" i jednog od najsposobnijih državnika. 

Pred sam dolazak Putina, predsedniku Srbije STIGLO PISMO: Svetski lider PISAO VUČIĆU!

Dvanaest kuća, koliko broji ovo selo, odlučilo se tako da Adžince postane Putinovo. Posle glasanja o promeni imena, oni su nedelju dana radili na novom znaku na ulasku u selo. Napravili su ga od ogromne hrastove daske i izrezbarili ime sela. U čast ruskog predsednika, lokalna rakija nazvana je "putinovka", koja se može naći samo u ovom selu, a stanovnici se uz nju često okupljaju na mestu koje nazivaju "biblioteka", s tim što navode da se unutra može naći "više pića, nego knjiga".

Meštani Banstola, kod Inđije, Hram Blage Marije, posvećen srpskim žrtvama ratova devedesetih, prvenstveno žrtvama hrvatske akcije "Oluja", koji se gradi po uzoru na ruske crkve, nazvali su Putinova crkva. Kažu da je Putin najveći pravoslavni brend, simbol nove Rusije, novog vremena i nadaju se da im neće zameriti što su samovoljno upotrebili njegovo ime za crkvu. 

Vladimir Putin
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

O naklonosti velikog broja građana Srbije ruskom predsedniku govore brojni murali, video poruke na kojima mu čestitaju rođendan, Božić, imena kafića, a stanovnici Raške su povodom Putinovog 64. rođendana snimili promotivni video u kome ruskom predsedniku žele dug život, ali i promovišu svoju Rašku. 

- Naši ljudi su prosti, dobri i radni - počinje video-čestitku devojka obučena u narodnu nošnju. Poljoprivrednik na traktoru u majici sa Putinovim likom, priča o tome kako naziv "Raška" podseća na Rusiju. Za kraj, svi akteri video-čestitke zajedno su poželeli srećan rođendan Vladimiru Putinu uz poruku:

- Nas i Rusa 200 miliona. Dvesta miliona pozdrava Vladimiru Vladimiroviču!

PUTINOV INTERVJU "ZAPALIO“ SRBIJU: Možemo li da računamo na vašu podršku protiv "vojske Kosova"? - Neću da krijem...

Skulptura predsednika Rusije Vladimira Putina postavljena je 2016. godine u Muzeju voštanih figura u Jagodini, a Jagodinci kažu da su se odlučili za to u znak zahvalnosti Rusiji i njenom predsedniku, pre svega zbog njihove diplomatije koja je bila od pomoći Srbiji. Lik ruskog predsednika nedavno se pojavio se čak i na cisterni na Koridoru 10, a ono što je svima zapalo za oko je Putinov bedž, odnosno upozorenje na brzinu. 

Nešto od poruka naklonosti i lične popularnosti među građanima Srbije će možda ruski predsednik videti na ulicama Beograda sutra, a među najvidljivijim na trasi kojom će proći od aerodroma prema groblju oslobodilaca Beograda je i bilbord na zgradi u kojoj se nalazi restoran Novaka Ðokovića sa ogromnom zastavom na kojoj piše Rusija - Srbija, a koja zavisno od ugla gledanja predstavlja zastavu jedne, odnosno druge zemlje. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd