fbpx
Skip to main content
beskućnik

Duško je živeo kao beskućnik, umro je na pijaci, a sada ne mogu da ga sahrane iz BIZARNOG RAZLOGA

Foto: Profimedia/ilustracija
Tužno

Duško Nikolić koji je poslednje godine proveo kao beskućnik, a nađen je mrtav na pijaci u Boleču pre deset dana, još nije sahranjen jer nema JMBG (jedinstveni matični broj).

Posle pisanja medija da će Nikolić biti sahranjen kao NN lice, iako je imao porodicu i prijatelje, jer za života nije preuzeo svoje državljanstvo, javila se Sonja Božanić Kojić iz Rakovca pored Beočina, kod koje su Duško i njegov pokojni brat blizanac Sava živeli pre nego što su mobilisani 1991. godine i upućeni na ratište.

Beskucnik
Foto: Profimedia

Ona želi da ga sahrani na groblju u Beočinu pored brata i roditelja koji su im umrli dok su još bili deca, ali naša birokratija ponovo je preprečila put. Naime, iako je došla do Duškovog izvoda iz matične knjige rođenih i državljanstva, ispostavilo se da on nikada nije dobio JMBG, kao ni njegov rođeni brat. To niko do sada nije primetio, dok na Institutu za sudsku medicinu u Beogradu (gde se i nalazi Duškovo telo), nisu rekli da bez JMBG-a pokojnika, ne mogu nikome da predaju telo i ako tako ostane, Nikolić će biti sahranjen kao nepoznat čovek.

RHMZ upozorava: Opasnost od POPLAVA na Savi i Dunavu, dva datuma NAJKRITIČNIJA

- Mogu samo da kažem da su obojica bili divna deca, radili su od 14. godine na farmi pilića kod mog oca i doživljavali smo ih kao članove porodice. Već sam sahranila njegovog brata Savu, koji je umro 2005. godine, ali ne u ratu kako je rečeno. Ne mogu da verujem da mi ne daju da ga sahranim pored njegove familije zbog JMBG-a. Pa, kako državi nije smetalo što nema lični broj kada ih je obojicu sa 19 godina mobilisala i poslala u pakao rata. Završili su u kasarni u Varaždinu opkoljeni i jedva su živu glavu izvukli – kaže Sonja Božanić Kojić.

Beskucnik

Kako nastavlja, Sava se vratio iz rata u Beočin i ubrzo se odao alkoholu, koji mu je na kraju i skratio život, a Duško se posle fronta više nikada nije javio, niti došao u rodni kraj. Ova žena ne veruje da je imao dva sina koja su poginula u Crnoj Gori, ali ne može ništa da tvrdi, jer sa njim nije bila u kontaktu.

Vesna je 5 godina izdržavala Milana, mesečno mu je slala 500 evra, a ovo je njena ISPOVEST

- Oni imaju polubrata Mileta kog pokušavam da nađem, da mi možda pomogne. Zvala sam i vojsku, jer ipak je tu zadužio ovu zemlju, kao i opštinu Beočin, da se uključe i angažuju. Sve ću da platim, novci nisu problem, samo da nam dopuste da uzmemo telo. Kada smo išli po Savu, koji je isto bio na sudskoj medicini, ali u Novom Sadu, nisu nam tražili njegov lični broj. Inače, sada sam saznala da se vodi kao živ, iako je mrtav već 13 godina – nastavila je naša sagovornica.

Groblje
Foto: Srbija Danas

Božanić Kojić kaže da neće odustati, obećava da će se boriti na sve načine da Duška Nikolića spasi od zaborava i sahrani pored svoje porodice u Beočinu.

Alarmantni podaci: U Preševu RASTE broj obolelih od malih boginja

Da podsetimo, od Duška Nikolića emotivno su se oprostile žene koje su mu poslednjih godina pomagale da preživi u Vinči i Boleču, gde je boravio. U oproštajnom pismu na Fejsbuku naveli su da je bio dobar i iskren čovek koji se nikada nije žalio na svoju situaciju koja je često bila neizdrživa. Iz prihvatilišta je stalno izlazio kako bi hranio svoje pse koje je obožavao jer se bojao da ne umru od zime i gladi. Na kraju ga više nisu primili nazad u prihvatilište jer je, navodno, često bio odsutan.

"Doktor me držao kao ROBA!" Milan Jevđić ponovo ŠOKIRA Srbiju

Žene koje su brinule o njemu još 2014. godine pokrenule su proceduru da Nikolić dobije ponovo svoje lične dokumente i državljanstvo koje je izgubio. Međutim, državljanstvo je stiglo u Centar za socijalni rad u Beogradu u petak, a Nikolić je preminuo u ponedeljak, pre deset dana. Tako nije uspeo da preuzme dokumente, zbog čega je postao NN lice i trebalo bi da bude sahranjen u neobeleženom grobu.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
-2 Beograd