fbpx
Skip to main content
Miloje Obradović

Dvostruki aršini: Zašto Miloje Obradović i KZK štite privatna preduzeća, a kažnjavaju državna?!

Foto: MCBeograd/SDIlustracija
Predsednik Komisije za zaštitu konkurencije (KZK) Miloje Obradović uživo je u jutarnjem programu televizije Prva iznosio podatke o dominaciji EPS Distribucije na tržištu električne energije iako je postupak protiv ovog javnog preduzeća bio još u toku! 

- Dokazali smo da je EPS Distribucija favorizovala svoje preduzeće, odnosno preduzeće koje pripada sistemu Elektroprivrede Srbije i tako se nejednako ponašala prema ostalim učesnicima na tržištu električne energije - rekao je Obradović i dodao da je preduzeće kažnjeno sa 300.000 evra.

Miloje Obradović je dakle insistirao, usred ponovnog postupka, da je Komisija na čijem je čelu dokazala da je EPS Distribucija dominantna na tržištu, bez obzira na to što su Vrhovni kasacioni i Upravni sud poništili u potpunosti rešenje koje je donela KZK. Obradović je, takođe, naveo da je EPS Distribucija zbog dominantnosti na tržištu kažnjena sa 300.000 evra, međutim, ni taj podatak nije tačan, jer je EPS Distribucija prvim rešenjem KZK dobila mnogo veću kaznu i to u deset puta većem iznosu.

Dvostruki aršini Komisije za zaštitu konkurencije

Da se Komisija i njen predsednik Miloje Obradović vode dvostrukim aršinima govori i činjenica da na naša pitanja kada će biti završen postupak protiv SBB-a i Frikoma i koje kazne će dobiti ove velike privatne kompanije nismo dobili odgovor. Kao razlog za to KZK nam je navela da je u toku istražni postupak i da zbog toga ne mogu da iznose podatke u javnost.

"Nažalost, pitanja koja ste postavili uglavnom se odnose na aktivne predmete koji se vode u Komisiji za zaštitu konkurencije. U tom smislu, razumećete da nismo u mogućnosti da ih komentarišemo", rečeno nam je iz KZK.

KZK

Kako je onda predsednik KZK Miloje Obradović mogao da komentariše slučaj EPS Distribucije dok je postupak oko te državne kompanije bio u toku?! Na ovo pitanje nismo dobili odgovor od Komisije za zaštitu konkurencije.

Dakle, jedno je jasno - KZK ima dvostruke aršine po pitanju državnih kompanija i po pitanju privatnih. Međutim, ostaje nejasno zašto nezavisno telo Republike Srbije radi protiv interesa države i njenih preduzeća. Nejasno je i to za čiji interes radi KZK na čelu sa Milojem Obradovićem – da li je to za interes tajkuna i stranih investitora koji žele da unište naša državna preduzeća i naprave štetu građanima Srbije.

Neodgovorne odluke KZK na štetu građana Srbije

Podsetimo, Komisija za zaštitu konkurencije prvi put pokreće postupak ispitivanja povrede konkurencije protiv EPS Distribucije 2016. godine, da bi u ekspresnom postupku, za samo pet meseci, donela rešenje da se EPS Distribucija kazni sa 330 miliona dinara. 

EPS Distribucija nakon toga ulaže žalbu Vrhovnom kasacionom i Upravnom sudu. Upravni sud je posle ponovnog odlučivanja doneo presudu kojom je u celosti poništio rešenje Komisije i doneo odluku da se EPS Distribuciji vrati svih 330 miliona dinara, ali i 35 miliona zatezne kamate. Upravni sud je, takođe, Komisiji vratio na ponovni postupak predmet vezan za EPS Distribuciju.

S obzirom na to da je sud presudio u korist EPS Distribucije, zbog rešenja koje je donela Komisija za zaštitu konkurencije, oštećeni su samo građani Srbije, jer će iz njihovih džepova morati da se plati zatezna kamata od 35 miliona dinara. Dakle, zbog nesmotrene odluke Komisije i namere da se kazni jedno državno preduzeće, po svaku cenu i bez dovoljno dokaza, što je potvrđeno i na sudu, naneta je direktna šteta poreskim obveznicima Republike Srbije koji to sad moraju da plate. Pored toga što su građani Srbije oštećeni zbog njihove neodgovorne odluke, i pored rešenja koje je donela protiv državnog preduzeća, Komisija za zaštitu konkurencije rešila je i da Kosovo prizna kao nezavisnu državu.

Komisiji za zaštitu konkurencije postavili smo, između ostalih, i pitanje zbog čega su na ovaj način priznali Kosovo i Metohiju na šta smo dobili sledeći odgovor.

- Posebno napominjemo da definicija relevantnog geografskog tržišta nije povezana sa pitanjem statusa AP KiM, niti teritorijalnim uređenjem Republike Srbije. Ona zavisi od niza okolnosti, mahom ekonomskih, te se često dešava da definisano relevantno tržište bude šire ili uže od teritorije Republike Srbije (kao npr. teritorija Grada Beograda, Zapadna Srbija, aerodromski par Beograd-Rim i drugo) - naveli su iz KZK.

Upravni sud je u presudi, ukinuo rešenje KZK protiv EPS Distribucije i vratio predmet na ponovno postupanje. Komisija je bila u zakonskoj obavezi da se pridržava svega što joj je naložio sud. Međutim, Komisija za zaštitu konkurencije, na čelu sa Milojem Obradovićem, rešila je da ne poštuje zakone naše države, kao ni odluku najvišeg sudskog tela Republike Srbije, pa nisu preduzeli nijednu procesnu radnju koju im je Upravni sud naložio u ponovnom postupku protiv EPS Distribucije. Interesantno je da samo dan pre sastanka sa Evropskom komisijom, KZK donosi novo rešenje kojim kažnjava EPS Distribuciju sa 412 miliona dinara, iako zakonski nije smela da donese rešenje kojim je nova kazna veća od prethodne čime je povredila opšte procesno načelo reformatio in peius.

KZK

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 5 Pogledaj sve komentare
Ko ga štiti?'s picture

Ko ga štiti?

Rasformirati agenciju i završiti posao.....

1 | 0
Neko tamo's picture

Neko tamo

Ocigledno na stetu gradjana ovo rade..

1 | 0
upitni's picture

upitni

Stetu ili korist? :)

0 | 0
Ludak!'s picture

Ludak!

Sud ce ponovo da vrati na razmatranje i onda ce ovaj da udari jos vecu kaznu!

1 | 0
Zasto's picture

Zasto

Zasto se dozvoljava da nas neka agencija maltretira, dokle vise na stetu gradjana?

0 | 1

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
19 Beograd