Skip to main content
Džihadisti

Džihadisti briju brade i sa lažnim pasošima kreću put Srbije? Ozbiljno upozorenje BIA: Vraća se NAJVEĆI KRVNIK sa Balkana

Foto: Profimedia
Srpski bezbednjaci pomno prate događaje u Siriji nakon sloma Islamske države i kretanje džihadista poreklom iz Raške. 

- Očekujemo da će se u Srbiju vratiti tridesetak ekstremista i isto toliko žena i dece. Na Kosovo će se vratiti oko 300, a u Bosnu bar 700 - kaže srpski bezbednjak koji poslednjih godina pokriva sandžačke vehabije i prati njihove kontakte i odlaske na sirijsko ratište.

Njihov povratak može doneti nevolje i opasnost.

- Većina njih je ispranog mozga i okrvavljenih ruku, neki su u Siriji postali komandanti velikih jedinica, a neki pravi monstrumi. Sve za koje znamo da su ratovali čim kroče u Srbiju čeka hapšenje i suđenje. Oni koji ne završe u zatvoru biće pod svakodnevnim nadzorom jer su ti ljudi, čak i neke od njihovih žena-ratnika, spremni na sve - dodaje izvor iz službi bezbednosti.

NAORUŽANI ALBANCI PUCAJU NA SRBE KOD KURŠUMLIJE: Upali u srpsko selo!

NAORUŽANI ALBANCI PUCAJU NA SRBE KOD KURŠUMLIJE: Upali u srpsko selo!

On naglašava da preživeli džihadisti u Siriji beže preko granice u Tursku ili se predaju Amerikancima, što im je mnogo bolje, jer ako padnu u ruke sirijske vojske ili Kurda obično ih čeka metak. U Tursku su navodno uspeli da se prebace jedan od komandanata ID Abid Podbićanin (Ebu Safija) i njegova desna ruka Rejhan Plojović koji je nakon što mu je bomba ubila suprugu i četvoro dece teško povređen. Njih dvojica su u Srbiji u odsustvu osuđeni na po 11 godina zatvora, ali presuda još nije pravosnažna.

Verovatno im je cilj da se, makar i ilegalno, dokopaju Maoče ili Novog Pazara gde bi mogli da obnove rad Furkana - mesdžida (mesta za klanjanje) u kome su regrutovani skoro svi džihad-ratnici u Siriji. Zvanično, Furkan nikad nije zatvoren, a pošto je prva postava pobegla u Siriju, a druga u zatvoru u Beogradu (Sead Plojović, Tefik Mujović, Izudin Crnovršanin...) ovom opasnom organizacijom sada rukovode neki "novi klinci" predozirani verom i opsednuti vehabizmom i džihadom. Zbog straha od policije sada se okupljaju i klanjaju u privatnim kućama.

Za Podbićanina se više puta čulo da je poginuo. Čak je i vehabijski sajt Glas umeta dva puta oplakivao njegovu smrt, međutim, kasnije se pojavljivao, a poslednji put je viđen 2015. na jednom video-snimku kad je zapretio mnogima u Sandžaku i BiH...

- Očekujemo da će se Podbićanin, pod drugim imenom, najpre vratiti na Kosovo, gde je uporište džihadista mnogo jače nego u Sandžaku, a Kfor i Euleks nisu u stanju da ih kompletno prate. U Sandžak će probati da uđe ilegalno alternativnim putevima. U Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu imaju mnogo istomišljenika koji će mu pomoći u skrivanju i delovanju - kaže bezbednjak.

Nišanili Beograd i Novi Pazar

- Deset šehidskih akcija i Sandžak je oslobođen, a još 15 i Beograd je pokoren, a onda i Rim... Deset metaka za slobodu Sandžaka, devet za izdajnike, a jedan za okupatore... U životu je jedna smrt, pa neka bude šehidska akcija... Sklopiš oči i stisneš dugme, otvoriš oči i vidiš sebe u dženetu...

Ovo su samo neke od objava čelnika Furkana na njihovim Fejsbuk profilima. Jedna grupa, bliska Furkanu, koja je takođe uhapšena, imala je i eksploziv, ali  i planove za rušenje Novog Pazara, Kalemegdana i vodovoda u Beogradu.

On se nada da Podbićanin i družina, koliko god bili radikalni, ipak neće smeti da se "preko brda" vrate u Srbiju i bilo šta preduzimaju.

- Videćemo kojim će se intenzitetom vraćati i da li će možda otići u neke druge zemlje, Bosna im je primamljivija, neki od njih, kako smo obavešteni, briju brade i sa lažnim pasošima stižu u zemlje EU. Posebno im je interesantan Beč gde sa velikim novcem, poreklom iz Saudijske Arabije, deluju Nedžad Balkan, Adem Demirović, Mirsad Omerović i druge vehabijske glavešine rodom iz Tutina - dodaje izvor iz bezbednosnih službi.

Upućeni smatraju da će država grdno pogrešiti ako im dozvoli povratak. 

- Ne treba im uopšte dozvoliti da se vrate u Srbiju. Prvu kriznu situaciju iskoristiće da, pogotovu sada kada imaju veliko ratno iskustvo, uzmu oružje i upere ga protiv države i svakoga ko ne misli kao oni. Od kako su ti ljudi u Siriji, u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu se mnogo lakše diše, jedno vreme svima su uterivali strah u kosti - kaže profesor iz Novog Pazara koji se takođe bavi fenomenom verskog ekstremizma.

Pre nego što se otisnuo u vehabijske vode Podbićanin, nakon što je završio islamski fakultet u Saudijskoj Arabiji, bio je imam u Velikoj Župi kod Prijepolja, a potom i veroučitelj u nekoliko sela ove opštine. Neki ekstremni muslimani u Sandžaku tvrde da će se sigurno izvući jer navodno radi za neke moćne službe koje su i proturale lažne vesti o njegovoj smrti. Podbićanin je u Siriju odveo ženu i decu, a tamo se oženio još jednom džihadistkinjom iz Makedonije sa kojom takođe ima decu.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
25 Beograd