Skip to main content
hrvatska vojska

EKSKLUZIVNO: Tajni dokument hrvatske vojske i HVO o napadu na Kupres u jesen 1994. godine (FOTO)

Foto: Profimedia/ilustracija
Evo kako je bilo

Muslimanska vojska pod komandom Alije Izetbegovića je 19. oktobra 1994. godine  iz Bugojna pokrenula veliku ofanzivu u pravcu Kupresa i Kupreških vrata. 

Ratni dnevnik za 4. jul 1992: Diverzija izviđača VRS sa Kupresa na planini Raduši - veliki gubici na obe strane!

RATNI DNEVNIK, SRIJEDA 18. MAJ 1994. GODINE: Borbe između Kupresa i Bugojna, na padinama planine Raduša

Dušan Marić
Foto: Privatna arhiva

Nosilac akcije je bio Sedmi korpus tzv. Armije BiH, ali su angažovane i jedinice Prvog, Drugog i Četvrtog korpusa, kao i jedinice direktno potčinjene muslimanskom glavnom štabu u Sarajevu.  Ukupno oko 12.000 boraca, koji su naspram sebe imali oko 3.000 boraca Sedme kupreške brigade VRS i drugih jedinica koje je Glavni štav VRS poslao u pomoć.

Koristeći višestruku nadmoć u ljudstvu i šumovit planinski teren, muslimanska vojska je prvih nekoliko dana nanosila poraz za porazom srpskim braniocima i sa visova iznad Bugojna odbacila ih na Kupreška vrata i Stožer, gde su srpske jedinice pružile snažan otpor i zaustavile napredovanje neprijatelja.

SAMI SEBE UHVATILI U LAŽI! Spomenik „ŽRTVAMA GENOCIDA“ u Potočarima kod Srebrenice potvrđuje veliku prevaru

Hrvatska vojska
Foto: Profimedia

Prvog novembra, kada se učinilo da je muslimanska ofanziva slomljena, Kuprešku visoravan su napale i jedinice HVO. Položaje VRS na visoravni, s leđa, iz  pravca Livna, Prozora i Tomislavgrada, napalo je oko 5.000 "bojovnika". Napad HVO na Kuprešku visoravan bio je iznenađenje za mnoge, zato što je njime prekinuto godinu i po dana dugo primirje između VRS i HVO na ratištima u BiH.

Među braniocima Kupresa i danas preovlađuje uverenje da je pad Kupresa u hrvatske ruke rezultat političkog dogovora između Radovana Karadžića i rukovodstva Herceg Bosne, a da je napad HVO deo scenarija, kojim je trebalo prikriti taj dogovor. Pri tome se pozivaju na tri činjenice.

SUTRA U VELIKOJ PLANI NAUČNI SKUP 18 ISTORIČARA: Karađorđe i njegovo nasleđe u srpskoj istoriji

Ratko Mladić, Radovan Karadžić
Foto: Profimedia/ilustracija

Prva je da je na napadnutu Kuprešku visoravan upućena nedovoljna pomoć u ljudstvu. Druga je da je 6. maja 1992. godine u Gracu u Austriji održan tajni sastanak predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića i predsednika Herceg Bosne Mate Bobana na kojem je dogovoreno trajno primirje između VRS i HVO i utvrđeni principi međusobnog razgraničenja, po kojima je Kupres potpao pod hrvatsku interesnu sferu.

Treća je razgovor Radovana Karadžića i predsednika opštine Kupres Mitra Marića 1. novembra 1994. u Šipovu. Predsednik RS je u Šipovo došao na sastanak sa političkim rukovodstvom Kupresa, Jajca, Jezera, Šipova, Donjeg Vakufa i Mrkonjić Grada. Sastanku je prisustvovao i zamenik Ratka Mladića general Milan Gvero, sa još nekoliko generala i visokih oficira VRS.

Prelomni dan bitke za Kupres: Hrvati sa 5.000 vojnika s leđa napali jedinice Srpske na visoravni

Hrvati
Foto: Profimedia

Neposredno pre sastanka stigla je vest da su Hrvati napali Kupres. Karadžić se prvo obratio predsedniku opštine Kupres:

-Mariću, možeš li da uspostaviš kontakt sa Hrvatima? Imaš li telefonsku vezu sa njima?

-Kontakt sa njima mogu da uspostavim samo preko „vruće linije“, kad mi to vojska dozvoli.

-Idi, pozovi ih i reci im da prekinu sa napadom. Nismo se tako dogovorili. Prenesi im, ako odmah ne prekinu sa napadom, da ćemo im Duvno i Livno sravniti sa zemljom. Čekaću te da mi preneseš njihov odgovor.

IZ ŠTAMPE JE IZAŠLA NOVA KNJIGA NOVINARA DUŠANA MARIĆA: Ratni dnevnik Kupresa - Sinovi vitoroga

Prisutnima je uši „zaparala“ rečenica: - Nismo se tako dogovorili. 

Marić je otišao u Kupres, ali su mu u komandi 7. brigade saopštili da je „vruća linija“ sa Tomislavgradom u prekidu, da hrvatske jedinice na svim pravcima napadaju prema Kupresu i da je situacija kritična, jer postoji mogućnost da Kupres i jedinice koje ga brane budu opkoljeni.

Predsednik Kupresa je požurio nazad u Šipovo, gde mu je rečeno da je Karadžić otputovao za Banjaluku. Nije ostavio nikakvu poruku.
I kupreški Hrvati dele mišljenje da su Kupres dobili političkom trgovinom, s tim što tvrde da je ideja o njihovom povratku na Kupres posledica muslimanske ofanzive, srpskih vojničkih poraza i njihovog straha da bi grad mogao da padne u ruke muslimana.

KAKO JE VUK STIGAO NA IST RIVER: Jeremić da odgovori odakle mu novac

Ivan
Foto: Dušan Marić

Ekskluzivno objavljujemo tajni dokument Ministarstva odbrane Hrvatske Republike Herceg Bosna od 26. oktobra 1994. godine – pismo generala Ivana Andabaka ministru odbrane Hrvatske Gojku Šušku, u kojem mu iznosi svoje viđenje događaja na Kupresu.
Ovo je prvi dokument HVO u kojem se iznosi ideja da hrvatska vojska ponovo napadne Kuprešku visoravan.

Anadabak Šušku piše sledeće:

- Situacija Kupres – velike borbe oko Kupresa, Muslimani napadaju i zauzeli su već važne kote oko Kupresa i po mojoj proceni da bi se ovde moralo nešto poduzimati, jer četnici već izvlače svoje civile. Ja ne znam niti mi je poznato koliko smo mi ovdje spremni u vezi toga, Ako Srbi budu gubili Kupres da mi uđemo u njega, a mišljenja sam da bi to morali iskoristiti, tako da dok se oni sa Muslimanima tuku i napuštaju Kupres, mi uđemo bez mešanja u sukob.

DANI KADA JE GOREO KAMEN: Sećanje na jednu od najvećih bitki na kupreškom ratištu

Kupres
Foto: Dušan Marić

Ujedno se odvijaju velike borbe oko Bugojna gdje Srbi napadaju i gdje su Srbi uzeli važne točke (Srbi su zauzeli bivše Titino lovište).
Molim Vas da razmislite o toj situaciji, ja ne znam sa kakvim Vi saznanjima raspolažete, ali ja sam malo zabrinut ako ne budemo imali vojsku koja bi u bilo kojem momentu mogla uletjeti tamo gde bude potrebno.

Ovo ne smemo gubiti iz vida, jer Kupres je strateški jako važan za nas. Uzmite ovo u obzir, jer ja sam danas došao sa terena gdje sam obišao i vidio situaciju. Ja vam ne dajem napute šta da učinite, ali molim Vas da razmislite dobro i dajte naputke. Uz srdačne pozdrave general bojnik Ivan Andabak.

Knjigu „Sinovi Vitoroga“ i ostale knjige Dušana Marića možete da naručite na telefon 064/316 78 06.

Piše: Dušan Marić

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd