fbpx
Skip to main content
hrvatska vojska

EKSKLUZIVNO: Tajni dokument hrvatske vojske i HVO o napadu na Kupres u jesen 1994. godine (FOTO)

Foto: Profimedia/ilustracija
Evo kako je bilo

Muslimanska vojska pod komandom Alije Izetbegovića je 19. oktobra 1994. godine  iz Bugojna pokrenula veliku ofanzivu u pravcu Kupresa i Kupreških vrata. 

Ratni dnevnik za 4. jul 1992: Diverzija izviđača VRS sa Kupresa na planini Raduši - veliki gubici na obe strane!

RATNI DNEVNIK, SRIJEDA 18. MAJ 1994. GODINE: Borbe između Kupresa i Bugojna, na padinama planine Raduša

Dušan Marić
Foto: Privatna arhiva

Nosilac akcije je bio Sedmi korpus tzv. Armije BiH, ali su angažovane i jedinice Prvog, Drugog i Četvrtog korpusa, kao i jedinice direktno potčinjene muslimanskom glavnom štabu u Sarajevu.  Ukupno oko 12.000 boraca, koji su naspram sebe imali oko 3.000 boraca Sedme kupreške brigade VRS i drugih jedinica koje je Glavni štav VRS poslao u pomoć.

Koristeći višestruku nadmoć u ljudstvu i šumovit planinski teren, muslimanska vojska je prvih nekoliko dana nanosila poraz za porazom srpskim braniocima i sa visova iznad Bugojna odbacila ih na Kupreška vrata i Stožer, gde su srpske jedinice pružile snažan otpor i zaustavile napredovanje neprijatelja.

SAMI SEBE UHVATILI U LAŽI! Spomenik „ŽRTVAMA GENOCIDA“ u Potočarima kod Srebrenice potvrđuje veliku prevaru

Hrvatska vojska
Foto: Profimedia

Prvog novembra, kada se učinilo da je muslimanska ofanziva slomljena, Kuprešku visoravan su napale i jedinice HVO. Položaje VRS na visoravni, s leđa, iz  pravca Livna, Prozora i Tomislavgrada, napalo je oko 5.000 "bojovnika". Napad HVO na Kuprešku visoravan bio je iznenađenje za mnoge, zato što je njime prekinuto godinu i po dana dugo primirje između VRS i HVO na ratištima u BiH.

Među braniocima Kupresa i danas preovlađuje uverenje da je pad Kupresa u hrvatske ruke rezultat političkog dogovora između Radovana Karadžića i rukovodstva Herceg Bosne, a da je napad HVO deo scenarija, kojim je trebalo prikriti taj dogovor. Pri tome se pozivaju na tri činjenice.

SUTRA U VELIKOJ PLANI NAUČNI SKUP 18 ISTORIČARA: Karađorđe i njegovo nasleđe u srpskoj istoriji

Ratko Mladić, Radovan Karadžić
Foto: Profimedia/ilustracija

Prva je da je na napadnutu Kuprešku visoravan upućena nedovoljna pomoć u ljudstvu. Druga je da je 6. maja 1992. godine u Gracu u Austriji održan tajni sastanak predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića i predsednika Herceg Bosne Mate Bobana na kojem je dogovoreno trajno primirje između VRS i HVO i utvrđeni principi međusobnog razgraničenja, po kojima je Kupres potpao pod hrvatsku interesnu sferu.

Treća je razgovor Radovana Karadžića i predsednika opštine Kupres Mitra Marića 1. novembra 1994. u Šipovu. Predsednik RS je u Šipovo došao na sastanak sa političkim rukovodstvom Kupresa, Jajca, Jezera, Šipova, Donjeg Vakufa i Mrkonjić Grada. Sastanku je prisustvovao i zamenik Ratka Mladića general Milan Gvero, sa još nekoliko generala i visokih oficira VRS.

Prelomni dan bitke za Kupres: Hrvati sa 5.000 vojnika s leđa napali jedinice Srpske na visoravni

Hrvati
Foto: Profimedia

Neposredno pre sastanka stigla je vest da su Hrvati napali Kupres. Karadžić se prvo obratio predsedniku opštine Kupres:

-Mariću, možeš li da uspostaviš kontakt sa Hrvatima? Imaš li telefonsku vezu sa njima?

-Kontakt sa njima mogu da uspostavim samo preko „vruće linije“, kad mi to vojska dozvoli.

-Idi, pozovi ih i reci im da prekinu sa napadom. Nismo se tako dogovorili. Prenesi im, ako odmah ne prekinu sa napadom, da ćemo im Duvno i Livno sravniti sa zemljom. Čekaću te da mi preneseš njihov odgovor.

IZ ŠTAMPE JE IZAŠLA NOVA KNJIGA NOVINARA DUŠANA MARIĆA: Ratni dnevnik Kupresa - Sinovi vitoroga

Prisutnima je uši „zaparala“ rečenica: - Nismo se tako dogovorili. 

Marić je otišao u Kupres, ali su mu u komandi 7. brigade saopštili da je „vruća linija“ sa Tomislavgradom u prekidu, da hrvatske jedinice na svim pravcima napadaju prema Kupresu i da je situacija kritična, jer postoji mogućnost da Kupres i jedinice koje ga brane budu opkoljeni.

Predsednik Kupresa je požurio nazad u Šipovo, gde mu je rečeno da je Karadžić otputovao za Banjaluku. Nije ostavio nikakvu poruku.
I kupreški Hrvati dele mišljenje da su Kupres dobili političkom trgovinom, s tim što tvrde da je ideja o njihovom povratku na Kupres posledica muslimanske ofanzive, srpskih vojničkih poraza i njihovog straha da bi grad mogao da padne u ruke muslimana.

KAKO JE VUK STIGAO NA IST RIVER: Jeremić da odgovori odakle mu novac

Ivan
Foto: Dušan Marić

Ekskluzivno objavljujemo tajni dokument Ministarstva odbrane Hrvatske Republike Herceg Bosna od 26. oktobra 1994. godine – pismo generala Ivana Andabaka ministru odbrane Hrvatske Gojku Šušku, u kojem mu iznosi svoje viđenje događaja na Kupresu.
Ovo je prvi dokument HVO u kojem se iznosi ideja da hrvatska vojska ponovo napadne Kuprešku visoravan.

Anadabak Šušku piše sledeće:

- Situacija Kupres – velike borbe oko Kupresa, Muslimani napadaju i zauzeli su već važne kote oko Kupresa i po mojoj proceni da bi se ovde moralo nešto poduzimati, jer četnici već izvlače svoje civile. Ja ne znam niti mi je poznato koliko smo mi ovdje spremni u vezi toga, Ako Srbi budu gubili Kupres da mi uđemo u njega, a mišljenja sam da bi to morali iskoristiti, tako da dok se oni sa Muslimanima tuku i napuštaju Kupres, mi uđemo bez mešanja u sukob.

DANI KADA JE GOREO KAMEN: Sećanje na jednu od najvećih bitki na kupreškom ratištu

Kupres
Foto: Dušan Marić

Ujedno se odvijaju velike borbe oko Bugojna gdje Srbi napadaju i gdje su Srbi uzeli važne točke (Srbi su zauzeli bivše Titino lovište).
Molim Vas da razmislite o toj situaciji, ja ne znam sa kakvim Vi saznanjima raspolažete, ali ja sam malo zabrinut ako ne budemo imali vojsku koja bi u bilo kojem momentu mogla uletjeti tamo gde bude potrebno.

Ovo ne smemo gubiti iz vida, jer Kupres je strateški jako važan za nas. Uzmite ovo u obzir, jer ja sam danas došao sa terena gdje sam obišao i vidio situaciju. Ja vam ne dajem napute šta da učinite, ali molim Vas da razmislite dobro i dajte naputke. Uz srdačne pozdrave general bojnik Ivan Andabak.

Knjigu „Sinovi Vitoroga“ i ostale knjige Dušana Marića možete da naručite na telefon 064/316 78 06.

Piše: Dušan Marić

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
5 Beograd