fbpx
Skip to main content
avion

EKSPERTI GODINAMA RADILI NA TAJNOM PROJEKTU: Vojska Srbije može da spreči kišu!

Foto: Profimedia/ilustracija
Još je JNA započela razvoj sistema "Gospodar kiše"

Grmi, seva, vreme se menja... I to zahvaljujući projektilima koje ispaljuje Vojska Srbije, a razvijeni su u okviru tajnog projekta započetog još u vreme JNA.

Prema saznanjima, Jugoslavija je bila među retkim zemljama čiji su stručnjaci eksperimentisali i pokušavali da kontrolišu vremenske prilike. Najdalje su odmakli u razbijanju oblaka i sprečavanju kiše delovanjem specijalnim supstancama, a sve je rađeno u okviru tajnog projekta koji su naučnici uključeni u rad na njemu nazivali “Gospodar kiše”.

Složene tehnike

Kako kaže jedan od sagovornika, ono što je započeto i donekle razrađeno u nekadašnjoj JNA, nastavili su stručnjaci Vojske Srbije i uspeli da razviju projekat do kraja...

- Nije bilo nimalo lako ovladati tehnikama efikasnog razbijanja kišnih i gradonosnih oblaka kada je to neophodno. To ni dan – danas ne mogu ni vojske mnogo razvijenijih zemalja. Ipak, na kraju je ostvaren rezultat, a sistem je prvi put, da tako kažem, zvanično isproban i upotrebljen u oktobru 2014. godine, kada je Vladimir Putin bio u poseti Srbiji – otkriva sagovornik, koji je kao visoki starešina Vojske do penzionisanja bio među oficirima zaduženim da daju logističku podršku tajnom projektu.

Prema rečima izvora, te 2014, Putin je kao specijalni gost prisustvovao vojnoj paradi “Korak pobednika” u Beogradu. Tada su naši stručnjaci pomenutom specijalnom metodom, kojom su ovladali, rasterali oblake i sprečili kišu iznad glavnog grada u vreme kada je smotra trebalo da počne. Gosti, među kojima i Putin, kao i publika, ipak su morali da se sklanjaju od kiše ili kisnu, ali razlog nije neefikasnost “Gospodara kiše”, već to što je ceremonija kasnila dva sata jer je kasnio dolazak ruskog predsednika.

putin
Foto: Profimedia

Ipak, ta proslava Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu pokazala je da je Vojska Srbije razvila delotvoran način na koji može bar na izvesno vreme da upravlja vremenskim prilikama.

Srebrni jodid

Prema informacijama, isti sistem, ako sve bude u redu, ponovo će biti primenjen u novembru, kada će se u Beogradu održati velika vojna parada, na koju će i ovog puta doći predsednik Rusije Vladimir Putin i mnoge druge visoke zvanice.

Detalji o ovom programu Vojske Srbije čuvaju se kao strogo čuvana tajna. Ipak, prema nekim saznanjima, on je sličan onome što upotrebljavaju neke druge države, a pre svega, najmoćnije armije sveta. Primera radi, Rusi za rasterivanje oblaka koriste reagense na bazi srebrnoj jodida, suvog leda i cementne prašine, pa se može s velikom verovatnoćom pretpostaviti da je nešto od toga u upotrebi i kod nas. Specijalne materije iznad određenog područja raspršuju se iz kontejnera koji nose avioni.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Majk's picture

Majk

Ako su ovi nasi "strucnjaci"uspeli to da urade mogu samo da zamislim sta sve drugi onda mogu i ona prica o kontrolisanju vremenskih prilika, zemljotresa sve vise dobija potvrdu

0 | 1

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
7 Beograd