Utorak 19. mar 2024.
Serija Nemanjići

Zvanično počelo! Prikazana PRVA EPIZODA serije o Nemanjićima: Scenaristi MENJALI SADRŽAJ, evo šta je sve IZBAČENO (VIDEO)

Foto: RTS/ Printscreen
Serija o najvažnijem periodu srpske istorije podigla veliku buru u javnosti

Nova serija "Nemanjići - rađanje kraljevine" koja je mesecima najavljivana na sva zvona kao najveći projekat Javnog servisa Srbije, doživela je debakl kada je u novogodišnjoj noći prikazana pilot-epizoda, a nakon bure koja se digla najavljeno je da će do početka zvaničnog emitovanja, koje je zakazano za večeras, serija "pretrpeti" neke izmene. 

Loše kritike na račun skrnavljenja najvažnijeg dela srpske istorije, specifičnog govora koji je više nalikovao žargonskom nego srednjovekovnom, iznenađujuće loše glume naših inače vrhunskih glumaca uspele su da "trgnu" tvorce serije, pa je večerašnja prva epizoda "Rađanje kraljevine", koja je prikazana 31. decembra 2017. godine, ponovo emitovana, ali u vidno izmenjenoj varijanti.

Naime, u večerašnjoj epizodi, u ulozi naratora našao se Vojin Ćetković koji u seriji glumi Stefana Prvovenčanog, sina Stefana Nemanje, pa je bar u tom delu publika pošteđena pripovedanja dece koje je u pilot-epizodi delovalo kao da se čuje "govor iz kruga dvojke".

Vojinov glas nas dalje vodi kroz celu epizodu, a pored toga što su scene skraćene u odnosu na prvobitnu epizodu, Ćetkovićeva naracija pomaže da se određene scene lakše shvate.

Nemanja je sa braćom Tihomirom, Stracimirom i Miroslavom u Nišu 1165. godine, gde dočekuju vizantijskog cara Manojla Komnin, a izbačena je scena gde se Komnin zagrcne i jedino Nemanja ima "petlje" da udari cara po leđima i tako mu spasi život, što su gledaoci prvobitno komentarisali kao krajnje komičnu situaciju. Ono što je takođe "paralo uši" bio je i poklič Stefana Nemanje "Za krst časni i slobodu zlatnu", koji je zapravo nastao u 19. veku i koristi ga Njegoš u "Gorskom vijencu", pa je bilo nejasno koju ideju su scenaristi imali kada su ga ubacili u ovu seriju. 

S druge strane, Dubravka Mijatović tumači lik Nemanjine žene, ali njena gluma, ako je suditi po ovome što je do sada prikazano u najmanju ruku je razočarala. Gledaoci bi, ukoliko zatvore oči i slušaju njene replike, mogli da pomisle kako je gledaju u seriji "Moj rođak sa sela" pošto izgovor i akcentovanje pojedinih reči neodoljivo podseća na lik Milene koji glumi u pomenutom ostvarenju.

Konferencija o seriji "Nemanjići": Započeto je rečima o Nebojši Glogovcu... uključio se Vojin Ćetković

Za razliku od pilot-epizode, koja se završava kada car Manojlo Stefanu Nemanji stavlja omču oko vrata i odvlači ga u Carigrad, ova ima dodatu scenu gde srpski vladar dolazi pred cara Manojla na vizantijskom dvoru i kleči pred njim.

Komnin odlučuje da mu pruži i treću šansu ali pod uslovom da dok je živ, neće dizati pobunu protiv njegove vrhovne vlasti. Nemanja se na kraju zaklinje da neće dizati pobunu dok god je car Manojlo živ, a onda se vraća porodici u Rašku.

Nakon bure koja se digla, programski savet RTS-a uputio je pismo Upravnom odboru ove televizije, generalnom direktoru i glavnom i odgovornom uredniku kulturno-umetničkog programa kojim se zahteva da se nove epizode "Nemanjića" ne emituju dok se serija ne pogleda na internoj projekciji u javnom servisu.

NAKON BROJNIH KRITIKA: Reditelji i scenaristi "Nemanjića" rešili da promene SADRŽAJ serije!

I dok je reditelj Marko Marinković izjavljivao kako se neće ništa menjati u seriji nakon kritika javnosti, s druge strane pojedini glumci, uključujući i Vojina Ćetkovića, tvrdili su da je možda bilo potrebno malo više vremena, kako će se pojedini delovi ipak menjati. 

Prema najavama čelnika Javnog servisa Srbije, drugu epizodu ćemo moći da vidimo već sutra i to u istom terminu, od 20 časova, a u nedeljnom terminu će se emitovati i ostale epizode. Ostaje samo da sačekamo i vidimo da li je "najskuplji projekat u istoriji Radio televizije Srbije" opravdao novac uložen u ovaj projekat ili će poneti titulu najvećeg promašaja u istoriji filmskog i serijskog programa urađenog na ovim prostorima.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd