fbpx
Skip to main content
Entoni Blinken

NOVI AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR - ENTONI BLINKEN: Da li je to za Srbiju sjajna vest?

Foto: Profimedia
Vučić se sastajao s Blinkenom u više navrata

Novi američki državni sekretar, ako je verovati dobro upućenim američkim medijima, biće Entoni Blinken. A on je dobro poznat sagovornik srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću.

MINISTAR MOMIROVIĆ NAJAVIO: Za dve godine biće 7000 stanova za pripadnike snaga bezbednosti

MINISTAR MOMIROVIĆ NAJAVIO: Za dve godine biće 7000 stanova za pripadnike snaga bezbednosti

DOBRA SARADNJA SAD I SRBIJE: Vučić se više puta sretao sa budućim državnim sekretarom SAD!

DOBRA SARADNJA SAD I SRBIJE: Vučić se više puta sretao sa budućim državnim sekretarom SAD!

AMBASADOR SRBIJE U SAD: Za našu državu je bitno ostvarivanje još boljih političkih i ekonomskih odnosa sa SAD

AMBASADOR SRBIJE U SAD: Za našu državu je bitno ostvarivanje još boljih političkih i ekonomskih odnosa sa SAD

Naime, Vučić se sastajao s Blinkenom u više navrata, o čemu svedoče i mnogobrojne zajedničke fotografije. Ukoliko novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden bude postavio Blinkena za državnog sekretara, što je u američkoj administraciji zapravo ministar spoljnih poslova, za Srbiju bi to bila sjajna vest.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Foto: Profimedia
DOBRO ZNA REGION

Kako objašnjava jedan od osnivača Kongresa srpsko-američkog prijateljstva narodni poslanik Vladimir Marinković Srbija zahvaljujući predsedniku Vučiću nema razloga za brigu nakon što Džo Bajden u januaru preuzme kormilo u SAD.

- Najveći rezultat Vučićeve doktrine i politike po pitanju bilateralnih odnosa s Amerikom je što Srbija danas ima mnogo više prijatelja u svim američkim institucijama nego pre četiri-pet godina. Ti prijatelji nisu samo iz redova republikanaca, već se vodilo računa da predsednik gradi prijateljstva i s demokratama, što sada može da bude od ključnog značaja za dalje pozicioniranje Srbije u odnosima s Amerikom - rekao je Marinković.

On veruje da nova američka administracija neće menjati kurs prema Srbiji.

- Blinken je neko ko dobro poznaje ovaj region. Ne verujem da će doći do promena u odnosima prema Srbiji niti je moguće vraćanje na one stare pozicije od pre pet-šest i više godina po pitanju rešavanja problema dijaloga Beograda i Prištine. Prosto, sada imamo jednu novu realnost, posebno posle Vašingtonskog sporazuma, koja podrazumeva da je Srbija mnogo toga uradila na planu stabilizacije regiona i unapređenju odnosa između Beograda i Prištine. Verujem da će se nastaviti s politikom koja je definisana Vašingtonskim sporazumom, a to je da se podjednako gledaju interesi i jedne i druge strane, odnosno da Amerika ima ravnopravan pristup po pitanju rešavanja pitanja KiM - dodaje Marinković.

Marinković: Nema vraćanja na stare pozicije od pre pet-šest godina

Ni Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije ne očekuje drastičniji zaokret kada je u pitanju američka politika našoj zemlji.

Miletić: Samo pominjanje Blinkena na mestu državnog sekretara govori o odmerenoj politici SAD

- Samo pominjanje Blinkena na mestu državnog sekretara govori o jednoj odmerenoj politici SAD kada je u pitanju Balkan i potrebi da se ne prave neki zaokreti, da traže rešenja za probleme u regionu, a ne da se Srbija pritiska. I to je očekivana politika, ma ko da bude došao za američkog državnog sekretara, jer niko nema interese da dodatno zakuvava ovaj prostor, već interes svih da se nastavi jedna konstruktivna, razvojna i mirovna politika kakva je započeta u Trampovo vreme - precizira Miletić.

Džo Bajden
Foto: Profimedia
KLJUČNI IGRAČI

Miletić veruje da Srbija nema razloga za bojazan i da treba što pre da dopre do ključnih igrača nove američke administracije jer je dosta važno i poželjno da Srbija u SAD ima partnera.

- Američka politika prema Srbiji značajno se promenila i to nabolje, posebno u poslednje dve godine. Te zaostavštine Klintonovog vremena koje su se mogle čuti iz pojedinih grupa oko Bajdena tokom kampanje više su puste želje naših neprijatelja nego što je to realna politika SAD prema Srbiji u narednom periodu. Niti je svet isti kao pre 20 godina niti je Srbija ista - rekao je Miletić.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd