fbpx
Skip to main content
zauške

Epidemija OVIH boginja ponovo preti Srbiji, obratite pažnju na svoju decu!

Foto: Profimedia
Oprez

Procenat imunizacije dece protiv malih boginja, zaušaka i velikih boginja ne teritoriji Srbije prošle godine iznosi samo 81 odsto. Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, u prošloj godini je MMR vakcinu primilo 65 odsto dece sa teritorije Beograda. Bolji je obuhvat dece uzrasta od sedam godina, tj. revakcinacija MMR vakcinom koja je sprovedena kod 91 odsto dece. Ipak, tih 91 odsto je takođe manje od minimuma.

Idete na letovanje?! Ovi SAVETI će vam pomoći da se ZAŠTITITE od LOPOVA!

Očekuje nas prolećni dan: Izađite u šetnju, jer neće potrajati! PAKLENE VRUĆINE nam stižu, evo i KAD

Načelnica Jedinice za imunizaciju Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, prim. dr Leposava Garotić-Ilić kaže da se na teritoriji Beograda registruje pad obuhvata MMR vakcinom od 2012. godine. Takođe, ona je upozorila na to da je naša zemlja i dalje ispod minimuma neophodnog za kolektivni imunitet.

Beba prima vakcinu
Foto: Profimedia

- Da bismo postigli kolektivni imunitet, neophodno je da 95 odsto dece bude vakcinisano MMR vakcinom. Kolektivnim imunitetom se štite i deca koja zbog neke kontraindikacije nisu vakcinisana, deca do godinu dana koja još nisu imala priliku da budu vakcinisana, kao i odrasle osobe čiji je imunitet pao - priča prim. dr Garotić-Ilić.

Zarazne bolesti ne poznaju granice, epidemije se šire iz zemlje u zemlju, priča prim. dr Garotić-Ilić.

- Ukoliko virus uđe u osetljivu populaciju, može se očekivati i povećan broj obolelih, tj. nastanak epidemije, kao što se i registruje u mnogim zemljama Evrope.

Ukoliko obuhvat MMR vakcinom i dalje bude padao, možemo i kod nas očekivati pojavu epidemije malih boginja - ističe ova doktorka.

Na teritoriji Beograda u ovoj godini nije zabeležen nijedan slučaj obolelih od malih boginja. U 2016. godini je zabeležen jedan zaraženi  starosti od 30 godina. Poslednja epidemija na teritoriji Beograda zabeležena je 2014/2015. godine kada su obolela 92 građanina.

Ono o čemu dr Garotić-Ilić insistira je to da nema razloga decu izlagati opasnosti kada postoji mogućnost da sprečimo bolest.

boginje
Foto: Profimedia

- Imunizacija je najefikasniji način zaštitie od zaraznih bolesti pod uslovom da se sprovodi sa obuhvatom od preko 95 odsto. Imunizacijom se sprečavaju bolesti, komplikacije i smrtni ishod. Ukoliko dete dobije male boginje, zauške ili rubeolu, mogu da nastanu komplikacije poput zapaljenja mozga i moždanica - objašnjava dr Garotić-Ilić dodajući da su male boginje i dalje vodeći uzrok smrti među decom u svetu, kao i da je u 2015. godini od malih boginja u svetu umrlo 134.200 osoba.

- Neproverene informacije na internetu i u drugim sredstvima informisanja roditelje dovode u dilemu kada je u pitanju MMR vakcina - smatra prim. dr Garotić-Ilić.

Antivakcinalni pokret naneo veliku štetu

Angelina Radulović ispred Udruženja "Roditelja" istakla je da se, pre svega, suočavamo sa dosta jakim antivakcinalnim pokretom koji doživljava ekspanziju poslednjih nekoliko godina, pre svega optužujući MMR vakcinu za vezu sa autizmom i to samo jer se lako uočljivi simptomi autističnog poremećaja obično javljaju u istom periodu kada se daje ova vakcina.

- Ne postoje validni medicinski dokazi za takve sumnje. Studija od koje je sumnja počela je diskreditovana i povučena. Međutim, ogromna šteta se pravi kvazinaučnim tvrdnjama o vezi autizma i vakcina - priča Angelina. Ona ističe da Udruženje "Roditelj" smatra da deca treba da primaju sve vakcine koje su u kalendaru vakcinacije.

vakcina
Foto: Profimedia

- Odluku o eventualnom nevakcinisanju treba da donese pedijatar onda kada za to postoji medicinski razlog - smatra naša sagovornica. Kao propust medicinske struke kada je ovaj problem u pitanju, Angelina navodi propust medicine da se uključi više u javnu komunikaciju na ovu temu. Roditelji, smatra ona, nažalost više veruju nadrilekarima i nekredibilnim izvorima na internetu nego doktorima.

- Put ka promeni mnjenja je jako dug, a često je konstruktivan razgovor sa ljudima koji svoje stavove ne baziraju na nauci nemoguć. Nažalost, otrežnjenje će verovatno doći tek kada nam se jave masovne epidemije zaraznih bolesti kao posledice pada obuhvata vakcinacije - zaključila je ona.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
9 Beograd