fbpx
Skip to main content
Brisel

Evropa se zalaže za razgraničenje: Beogradu i Prištini treba dozvoliti pregovore o razmeni teritorija

Foto: Profimedia
Brisel ima rešenje za "kosovski čvor"

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han založio se u Beču da se Beogradu i Prištini "dozvoli da razgovaraju i o razmeni teritorija".

Prema njegovim rečima, dve vlade, međutim, moraju da znaju da pronađeno rešenje međunarodna zajednica može da prihvati samo ako doprinosi većoj stabilnosti u regionu.

johanes-han
Johanes Han
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- Pronađeno bilateralno rešenje ne može da bude na teretu drugih - poručio je Han na sednici Evropske narodne partije (EPP).

Rekao je i da stabilnost regiona može biti osigurana samo ako sve zemlje Zapadnog Balkana budu članice EU. Dodao je da se radi o "zaokruživanju", pošto gotovo svaka zemlja Zapadnog Balkana već ima jednu državu-članicu EU kao suseda.

On je istakao da pre pristupanja EU moraju biti rešeni bilateralni konflikti, te je s tim u vezi zatražio podršku za kompromisno rešenje spora u vezi sa imenom Makedonije.

Grčkim konzervativcima, koji su protiv kompromisa, poručio je da treba da podrže rešenje radi veće stabilnosti, makar to činili samo "ćutanjem". Ključni za region, dodao je, jesu napori za rešenje kosovskog problema, preneo je Tanjug.

Gojković osudila pretnje Prištine: Albanci gube tlo pod nogama

Han je ponovio svoj stav da treba dozvoliti Beogradu i Prištini da pregovaraju i o razmeni teritorija.

Takođe se izjasnio protiv izjava da proširenje mora da se odloži do okončanja unutrašnjih reformi EU. Oba procesa, prema njegovom mišljenju, moraju teći paralelno.

NEMAČKI POSLANIK HAMPEL: Ne mislim da će Kosovo ikad biti sposobno za opstanak!

Govoreći o reformama EU, direktno je zatražio ukidanje principa jednoglasnog donošenja odluka u spoljnopolitičkim pitanjima.

U svom obraćanju on je upozorio na opasnost novog zaoštravanja izbegličke krize.

- Oko Evrope postoji situacija gde imamo skoro 22 miliona izbeglica, za koje postoji rizik da mogu da krenu u potragu za putom ka Evropi - ukazao je Han.

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd