fbpx
Skip to main content
EU

"Hitno stvoriti prostor za dijalog, Srbija mora da ubrza reforme": Evropska komisija objavila NAJNOVIJI IZVEŠTAJ

Foto: Profimedia
Opšta ocena Evropske komisije jeste da će brzina sprovođena refomi u oblasti vladavine prava biti presuda za dinamiku procesa pristupanje Srbije EU.

Evropska komisija i u najnovijem, ovogodišnjem, Izveštaju o napretku Srbije ponovo konstatuje da naša zemlja mora da učini mnogo više u oblasti vladavine prava, te da je, istovremeno, neophodno hitno postići pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, što je presudno za napredak obe strane na evropskom putu.

Srbija je umereno pripremljena i postigla je izvestan napredak u pregovorima, suština je Izveštaja EK. Komisija je, istovremeno, istakla da srpska ekonomija i uloga Beograda u regionu nastavljaju da daju pozitivne rezulate. 

Opšta ocena Evropske komisije jeste da će brzina sprovođena refomi u oblasti vladavine prava biti presuda za dinamiku procesa pristupanje Srbije EU.

Da bi održala ravnotežu u svojim pregovorima o članstvu Srbija bi posebnu pažnju u narednom periodu trebalo da obrati na nezavisnosti pravosuđa, borbu protiv korupcije, slobodu medija, kao i rešavanju slučajeva organizovanog kriminala u samoj zemlji, ocenjuju u Briselu. Izveštaj EK kao i obično počinje delom koji se odnosi na političke kriterijume, pri čemu se konstatuje nedostatak prostora za adekvatnu međustranačku debatu u zemlji u cilju stvaranja širokog pro EU konsenzusa neophodnog za nastavak puta Srbije ka EU. 

Evropska komisija konstatuje i bojkot rada Parlamenta od strane nekih opozicionih partija kao i proteste kojima se zahteva sloboda medija i slobodni i pošteni izbori. U oblasti javne uprave Srbija pokazuje umereni stepen pripremljenosti pri ćemu se navodi da su usvojeni novi zakoni i postignut napredak u oblasti pružanja usluga.

Ove 3 stvari se nikada nisu dogodile uoči predstavljanja izveštaja: Evropska komisija danas o napretku Srbije na evropskom putu

Ove 3 stvari se nikada nisu dogodile uoči predstavljanja izveštaja: Evropska komisija danas o napretku Srbije na evropskom putu

NE IDE IM NEŠTO OVIH DANA! Merkelova i Makron bez dogovora o šefu Evropske komisije

NE IDE IM NEŠTO OVIH DANA! Merkelova i Makron bez dogovora o šefu Evropske komisije

Brisel žmuri pred najvećim modernim genocidom za koji je i odgovoran

Brisel žmuri pred najvećim modernim genocidom za koji je i odgovoran

Izveštaj o napretku Srbije u prethodnoj godini konstatuje da je srpski pravosudni sistem dostigao određeni nivo napretka i pripremeljenosti, ali i da političku uticaj na sudstvo ostaje zabrinjavujući. 

- U toku je proces ustavne reforme, čiji je cilj usklađivanje Ustava sa evropskim standardima za pravosuđe. Nakon usvajanja ustavnih amandmana, sistem za imenovanje i ocenjivanje sudija i tužilaca treba da se revidira kako bi se omogućila imenovanja na osnovu zasluga - navodi se u oceni EK. 

U oblasti borbe protiv korupcije Srbija beleži ograničen napredak uz konstataciju da korupcija preovladava u mnogim oblastima. Istovremeno, Evropska komisija potvrđuje da Srbija ima određeni nivo pripremljenosti i pokazuje napredak u borbi protiv organizovanog kriminala.

Ovogodišnji izveštaj konstatuje da je zakonodavni i institucionalni okvir za poštovanje osnovnih prava u velikoj meri uspostavljen u Srbiji. Naglašava se da su usvojene izmene i dopune zakonodavnog okvira vezanog za nacionalne manjine i da se očekuje efikasnija primena zakona i politka u ovoj oblasti. 

Srbija je i ove godine pozitivno ocenjena za svoju ulogu u regionu i predanost dobrim bilateralnim odnosima sa drugim zemljama iz procesa proširenja i susednim državama -članicama EU. 

Srbija
Foto: Profimedia/ilustracija

- Što se tiče normalizacije odnosa sa (tzv.) Kosovom, Srbija je ostala uključena u dijalog i pokazala suzdržanost u svom odgovoru na uvođenje taksi. Međutim, Srbija treba da uloži značajne napore, posebno u svojim međunarodnim odnosima, da uspostavi povoljno okruženje za zaključivanje pravno obavezujućeg sporazuma sa (tzv.) Kosovom - navodi se u izveštaju Komisije i dodaje da je takav sporazum hitan i presudan da bi Srbija i tzv. Kosovo mogli napredovati na svom evropskom putu. 

Komisija je zadovoljna načinom na koji Srbija nastavlja da upravlja migracionim pitanjima, ali i podseća na neophodnost poštovanja obaveze readmisije državljana trećih zemalja prema Sporazumu o readmisiji između EU i Srbije i uzdržavanja od daljeg odstupanja od vizne politike EU.  Kada je u pitanju ekonomija Evropska komisija konstatuje određeni napredak Srbije i umerenu pripremljenost za razvoj funkcionalne tržišne ekonomije. 

- Veća fiskalna prilagođavanja tokom prethodnih godina značajno su poboljšala održivost duga. Stabilnost finansijskog sektora je sačuvana i performanse tržišta rada su poboljšane sa izuzetkom stope aktivnosti mladih, koja je opala - navodi se u izvešataju 

Merkelovoj se žuri: Što pre istaći kandidata za predsednika Evropske komisije!

Merkelovoj se žuri: Što pre istaći kandidata za predsednika Evropske komisije!

U ČIJIM JE RUKAMA KLJUČ EVROPSKOG PARLAMENTA? Ko je najveći pobednik, a ko gubitnik izbora?

U ČIJIM JE RUKAMA KLJUČ EVROPSKOG PARLAMENTA? Ko je najveći pobednik, a ko gubitnik izbora?

VELIKI KORACI NAPRED ZA SRPSKU PRIVREDU: Porast izvoza 10 odsto u prvom kvartalu ove godine

VELIKI KORACI NAPRED ZA SRPSKU PRIVREDU: Porast izvoza 10 odsto u prvom kvartalu ove godine

Srbija je, prema oceni Evroske komisije nastavila da radi na usklađivanju svog zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU.  Ocenjuje se da zemlja ima dobar nivo pripremljenosti u nekim oblastima kao što su pravo privrednih društava, intelektualna svojina, transportna politika, nauka i istraživanje, obrazovanje i kultura i običaji. 

- U oblastima kao što su javne nabavke, statistika, spoljni odnosi, socijalna politika i zapošljavanje, monetarna politika i finansijske usluge, Srbija je umereno pripremljena. Srbija je nastavila sa dobrim napretkom u poljoprivredi i usklađivanju sa transportnim pravnim tekovinama EU, dok je u oblasti energetike zabilježen ograničen napredak. Područja politike životne sredine i klimatskih promena tek treba da dobiju adekvatnu pažnju - navodi se u izvešataju. 

Ovogodišnji izveštaj o napretku Srbije u procesu evrointegracija konstatuje u svom zaključku da Srbija mora prioritetno da pozabaviti pitanjima neusklađenosti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, posebno u vezi sa kontrolom državne pomoći, fiskalnom diskriminacijom uvezenih alkoholnih pića i ograničavanjem konkurencije u platnom sistemu zasnovanom na karticama. 

- Srbija treba da postepeno uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije u periodu do pristupanja - zaključuje se u izveštaju Komisije. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Nes's picture

Nes

Nema dijaloga dog se Pristina ne urazumi. Vojska Srbije treba da krene na sever Kosovo da zastitili Srpski narod od maltretiranja Siptara.

0 | 1

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Fog
-1 Beograd