fbpx
Skip to main content
Maja Kocijančić

Evropska komisija OSUDILA Ramu: Evropski put treba da bude zasnovan na POMIRENJU i SARADNJI!

Foto: Facebook/JETA OSH QEF Albania
Portparol EK Maja Kocijančić poručila da se očuvaju dobrosusedski odnosi

Zapadni Balkan ima jasnu evropsku perspektivu, a svaki vid političkog mešanja štetan je za konsolidaciju dobrosusedskih odnosa, kaže portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić povodom nedavne izjave albanskog premijera Edija Rame.

EU se IZJASNILA o izjavi Rame, a i BOLJE DA NIJE OVAKVIM SAOPŠTENJEM

Kocijančič je, u odgovoru na pitanje Tanjuga o stavu EU povodom Ramine izjave da je zbog nedostatka perspektive za članstvo u EU moguće "ujedinjenje (samoproklamovanog) Kosova i Albanije", navela da Evropska komisija potvrđuje jasnu evropsku perspektivu regiona.

Ona u pisanom odgovoru navodi i da EU sa svim partnerima sa Zapadnog Balkana radi na ostvarivanju evropske perspektive regiona i da je taj proces zasnovan na principima pomirenja i regionalne saradnje. To je, kaže, nedavno potvrđeno i na Evropskom savetu.

Albanski premijer je u intervjuu koje je juče preneo portal "Politiko" upozorio da EU preti "noćna mora" ukoliko Balkan "poludi" zbog sve manjeg fokusa EU na ulazak ovog regiona u EU.

Rama je tom prilikom upozorio i na mešanje "drugih igrača" koji preuzimaju uticaj u regionu od EU, ali i da nedostatak evropske perspektive može dovesti do ujedinjavanja samoproglašenog Kosova i Albanije.

RAMA O ALBANCIMA U MAKEDONIJI: Oni nisu manjina, već grupa koja čini 35 odsto stanovništva

- Jedini način da Balkan ostane u mirnom i kooperativnom stanju jeste da put u EU ostane otvoren, perspektiva jasna, a emocije ka EU pozitivne. Niko ne bi želeo da se okrene ka traženju manjih unija, svi bi želeli da budu ujedinjeni u jednoj velikoj uniji. Međutim, ako ne postoji nada, perspektiva i prostor za tako nešto, tada se manje unije mogu dogoditi - izjavio je Rama odgovarajući na pitanje da li isključuje mogućnost ujedinjenja Albanije i takozvane države Kosovo u budućnosti.

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
10 Beograd