fbpx
Skip to main content
Evropska unija

"EVROPSKA UNIJA PREPOZNALA NAPREDAK SRBIJE" Usvojen izveštaj o Srbiji

Foto: Profimedia/Ilustracija
Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je izveštaj o Srbiji

Za izveštaj, dopunjen juče usvojenim amandmanima, glaslo je 57 poslanika, 4 je bilo protiv, a 9 poslanika je ostalo uzdržano.

Evropski parlament danas glasa o Srbiji: Pohvaljen angažman Beograda u regionalnoj saradnji

Evropski parlament danas glasa o Srbiji: Pohvaljen angažman Beograda u regionalnoj saradnji

SRBIJA DONIRA MAKEDONCIMA JOŠ 8.000 VAKCINA! Primopredaja spasonosnog leka večeras

SRBIJA DONIRA MAKEDONCIMA JOŠ 8.000 VAKCINA! Primopredaja spasonosnog leka večeras

VUČIĆ O POMOĆI HRVATSKOJ: Siguran sam da je Hrvatska ozbiljna zemlja, njima nije potreba pomoć

VUČIĆ O POMOĆI HRVATSKOJ: Siguran sam da je Hrvatska ozbiljna zemlja, njima nije potreba pomoć

- Usvojeni izveštaj šalje jasnu poruku da je Evropski parlament spreman da podrži Srbiju na njenom EU putu - izjavio je izvestilac EP za Srbiju, Vladimir Bilčik.

Bilčik je nakon glasanja u Spoljnopolitičkom odboru ocenio da ovaj izvešatj dolazi u teško vreme kada Srbija vodi bitku sa pandemijom.

- Većina poslanika je podržala realističan izveštaj koji naglašava glavna dostignuća Srbije i zadatke u okviru reformskog procesa u zemlji - ocenio je Bilčik.

Izveštaj za 2019 -2020 godinu naglašava dobre ekonomske pokazatelje u Srbiji, pohvaljen je angažaman Beograda na regionalnoj saradnji kao i konstruktivno učešće u dijalogu sa Prištinom.

Istovremeno, od Srbije se traže rezulatati u sprovođenju reformi u oblasti vladavine prava, sa fokusom na prevosuđe, borbu protiv korupcije i slobodu medija. Srbija je ponovo pozvana da poboljša proces usklađivanja svoje spoljne politike sa politikom EU.

Skupština Srbije se poziva na poboljšanje zakonodavnih procesa, osiguranje međupartijskog dijaloga, jačanje uloge civilnog društva, a poslanici se pozivaju na uzdržavanje od rečnika i kampanja usmerenih protiv političkih suparnika i predstavnika medija.

Poslanici AFETA su zatražili od EU da unese ''više dinamike'' u pristupne pregovore sa Srbijom, brzo sprovede primenu nove metodologije na već postojeće pregovore sa Beogradom i jasno predstavi ''opipljive podsticaje od direktnog interesa'' građanima Srbije.

Nakon glasanja u Spoljnopolitičkom odboru, godišnji izveštaj o Srbiji biće ponovno stavljen na glasanje, ovoga puta na plenarnom zasednju Evropskog parlamenta, koje će se održati 24 i 25. marta u Briselu.

Izveštaji Evropskog parlamenta nisu pravno obavezujući i predstavljaju redovne godišnje smernice i političke preporuke EP za dalji napredak zemlje na putu evrointegracija.

 

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
10 Beograd